Elérhető befektetési eszközök

Mik azok a befektetési alapok?

A befektetési alapok világszerte méltán az egyik legnépszerűbb befektetési termékek. A befektetési alapokon keresztül az egyes befektetők (magánszemélyek és cégek egyaránt) rendkívül egyszerűen, költséghatékonyan és a kockázatok megosztásával fektethetik be megtakarításaikat az értékpapírpiacokon.

A befektetési alap vagyona a befektetők közös tulajdonában van, az egyes befektetők részesedését ebből a közös vagyontömegből a befektetési jegyek testesítik meg. Az alap vagyonát az alapkezelő kezeli, fekteti be különböző, a befektetési politika által behatárolt befektetési eszközökbe (értékpapírokba). Az alap vagyona tükrözi a benne lévő befektetési eszközök aktuális piaci értékét, ez a nettó eszközérték. A nettó eszközérték már tartalmazza az alap kezelése során felmerülő összes költséget is. Az, hogy a vagyonból adott időpontban mennyi jut egy befektetési jegyre, az egy jegyre jutó nettó eszközérték (a befektetési jegy árfolyama) mutatja meg.

Mibe fektessek?

A befektetési alapoknak számos fajtája létezik. Ezek közül a legfontosabbak: részvény, kötvény, pénzpiaci, ingatlan és az abszolút hozamú alapok. Az egyes kategóriák elnevezése lényegében azt is meghatározza, hogy az alapkezelő szakember mennyire kap széles mandátumot a tekintetben, hogy mibe fektetheti az ügyfelek pénzét.

Egy részvény alap esetén a vagyon legalább 70-90 százalékát részvényekbe fekteti az alapkezelő, míg a kötvényalapok csak kötvénybefektetéseket valósítanak meg. A fenti két kategóriát különböző arányokban lehet keverni, ezeket hívják vegyes alapoknak.

A legszélesebb mandátummal az abszolút hozamú, azon belül is a származtatott alapok portfólió menedzserei rendelkeznek. Ők gyakorlatilag bármilyen instrumentumba fektethetnek, lehet az akár deviza, kötvény, részvény vagy egyéb derivatív termék. Ebben az esetben a befektető lényegében szabad kezet ad pénzének kezelésére, és egy profira bízza megtakarításainak menedzselését. Ebben az esetben különösen fontos a megfelelő befektetési alapkezelő kiválasztása.

Az általunk forgalmazott befektetési alapokról és azok teljesítményéről részletes leírást talál a Piaci adatok > Befektetési alapok menüpont alatt.

Adómentes befektetés: TBSZ

Kevesen gondolnak rá, pedig az adóterhelés, illetve az annak elkerülését lehetővé tevő számlatípusok használata gyakran nagyobb hatást gyakorol a portfóliók teljesítményére, mint az alapkezelők portfoliómenedzserei, a befektetési tanácsadók javaslatai, vagy éppen az ügyfél döntései. A 15 százalékos kamat- és árfolyamnyereségadó vonatkozik a befektetési jegyek hozamára is, TBSZ, tehát Tartós Befektetési Számlával azonban ez elkerülhető.

A konstrukció népszerűsége ennek megfelelően folyamatosan nő, ami nem csoda, inkább az szorul magyarázatra, hogy miért nem veszi igénybe mindenki, aki rendelkezik megtakarításokkal. A TBSZ használatának elmulasztása ugyanis ész érvekkel nehezen megtámogatható döntés.

  • A Concorde Csoport további tagjai: