Általunk követett vállalatok

graphic-vector-map-europe

További információkért kérjük, kattintson az adott vállalat nevére!

 

Magyarország

A magyar ANY Biztonsági Nyomda olyan területeken nyújt komplex megoldásokat, mint biztonsági termékek dokumentálása, plasztik kártyák gyártása és személyre szabása, illetve nagy tételben történő tranzakciós nyomtatás. A vállalat amellett, hogy számos hazai és nemzetközi bank számára készít Mastercard és Visa bankkártyákat, Magyarország egyik legnagyobb okmánygyártója és megszemélyesítője.

A Duna House 2016 végén csatlakozott a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalatokhoz. Az alapítók egy sikeres franchise modell felépítése után, több terület felé is nyitottak, így az ingatlanpiac széles spektrumán képviselteti magát a cég. A magyar és lengyel piacon a vezető ingatlanközvetítő, Budapesten több száz lakásos ingatlanokat fejleszt, ezen felül pedig a nevéhez köthető Magyarország első lakossági ingatlan alapja is.

A Magyar Telekom Magyarországon vezető piaci szereplőként nyújt telekommunikációs szolgáltatásokat. A vállalat emellett Montenegróban és Macedóniában is tevékenykedik, habár az EBITDA 18%-a származik ebből a régióból. Fő tevékenységei három üzleti területet fednek le: vezetékes és mobil kommunikációs szolgáltatások lakossági ügyfelek részére, szolgáltatások nyújtása a KKV szektor résztvevői, illetve nagyvállalatok számára.

A Masterplast az egyik vezető tőzsdén jegyzett hőszigetelőanyag gyártó és forgalmazó vállalat a közép-kelet-európai régióban. Ma már a vállalat 3 országban is rendelkezik gyártóbázissal: Magyarországon, Romániában és Szerbiában. Több nemzetközi forgalmazó partner segítségével pedig nagykereskedőként is jelen van Európában, Észak-Amerikában és Észak-Afrikában.

A MOL Group egy integrált magyar olaj- és gáz csoport, amely 33 országban van jelen és 26,000 embert foglalkoztat. A vállalat éves szénhidrogén termelése körülbelül 40 millió olajegyenértékes. A cég fő piaca a CEE régió, de van kitettsége Kelet-Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában, illetve Afrikában is.

Az OTP  piacvezető bank Magyarországon. Hazai jelenléte mellett aktív más országokban is, mint például Bulgária, Oroszország és Ukrajna.  Hagyományos banki szolgáltatások nyújtása mellett más univerzális pénzügyi- és biztosítási tevékenységgel is foglalkozik, mint az autólízing és befektetési alapok.

Az 1901-ben alapított Richter vertikálisan integrált gyógyszeripari vállalatként tevékenységét főleg Kelet-Közép-Európára és a Független Államok Közösségének területére fókuszálja. Célja, hogy vezető gyógyszerészeti specialistává váljon. Jelenleg a vállalat több mint 200 gyógyszer előállításával foglalkozik. Termékcsaládjában eredeti, generikus és lincenszelt termékek is találhatóak.

A Wizz Air a legnagyobb fapados légitársaság Közép- és Kelet-Európában, flottája több, mint 65 gépet tesz ki. Alacsony árainak köszönhetően évi 20 millió utas választja őket. A Wizz Air listázva van a Londoni Értéktőzsdén, és szerepel az FTSE 250 indexben is.

Lengyelország

A Pekao tőkeerős bank, amely a második legnagyobb pénzügyi intézet Lengyelországban a PKO-t követve. A szilárd tőkemegfelelés mellett magas osztalék kifizetés jellemzi, amely az egyik legjobb párosítás szektor szinten. Legnagyobb részvényese az Unicredit bank. Tevékenységét főleg vállalati finanszírozásra fókuszálja.

Az Orange Polska egy telekommunikációs szolgáltató, amely a lengyel telekommunikációs piac minden szegmensében érdekelt. A cég mobil és fix telekommunikációs szolgáltatásokat nyújt, amelyek magukban foglalnak hívásokat, üzeneteket, valamint internet és TV hozzáférést. Ezenkívül a vállalat vezeték lízinggel, rádiókommunikációs és egyéb telekommunikációs hozzáadott értékű szolgáltatásokkal is foglalkozik.

A PKN Orlen egy lengyel integrált olaj- és gázipari vállalat. A társaság rendelkezik a legnagyobb olajfinomítói és vegyipari kapacitásokkal Közép-Kelet-Európában. A társaság összesen hat finomítót üzemeltet a régióban, amelyek együttes éves kapacitása 27,3 millió tonna. A vállalat 2,700 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Lengyelországban, Csehországban és Németországban.

A PKO a legnagyobb lengyel pénzügyi intézet. A cég főként jelzáloghiteleket forgalmaz, de az eredményességének javítása érdekében foglalkozik intézményi és személyi kölcsönökkel is. A bankcsoport Lengyelországon kívül Ukrajnában és Svédországban is aktív.

Horvátország

Az Adris holding három fő szegmensben tevékenykedik: turizmus, biztosítás és haltenyésztés. Az integrált dohányüzletág eladását követően a csoport jelentős mennyiségű tőkét szabadított fel egy hanyatló üzletágból, ezzel a jelenleg domináló három szegmensre helyezve át a hangsúlyt erős mérlegével. Az Adris 2014-ben többségi részesedést szerzett Horvátország legnagyobb biztosítójában a Croatia Osiguranje-ban. A turisztikai szegmens az Adria Resortsban található, amely a Maistra hotelláncot üzemelteti. A szállodák főleg Isztriában találhatóak, illetve egy hotel Dubrovnikban helyezkedik el.

Az INA d.d. egy horvát integrált olaj- és gázipari vállalat, amely szénhidrogén kitermeléssel és finomított olajtermékek előállításával és forgalmazásával foglalkozik. Az INA kutatási és termelési tevékenységet folytat Horvátországban, Angolában, Egyiptomban és Szíriában. Az INA tulajdonában van Horvátország 2 finomítója (Rijekában és Sisakban). Emellett 435 kútból álló hálózatot működtet az országban és további 49 kutat Délkelet-Európában.

A Hrvatski Telekom teljeskörű telekommunikációs szolgáltatásokat, vezetékes és mobil kommunikációs, adatforgalmazási, internet és nemzetközi kommunikációs szolgáltatásokat kínál Horvátországban. A cég tagja a Deutsche Telekom Group-nak.

Románia

A Banca Transilvania Románia 3. legnagyobb bankja az Erste és Société Générale helyi egységeit követve. A bank főleg Erdélyben aktív, s a hangsúlyt ezen belül is a kis- és középvállalatokra, illetve a kereskedelmi területeken tevékenykedő vállalatokra helyezi. Összesen közel 550-re növekedett az elmúlt évek során a bankfiókok száma Romániában és Olaszországban, így a bank 1.89 millió aktív ügyfelet szolgál ki.

A BRD a második legnagyobb bank Romániában. Fő tevékenységei közé tartozik a kereskedelmi banki tevékenység, vállalati és befektetési banki szolgáltatások. A bank a kis- és középvállalatok legnagyobb finanszírozója és a román vállalati banki szegmens szereplői közé tartozik. 1999 óta a Société Générale többségi részesedéssel rendelkezik a vállalatban.

A BVB nem csak tőzsdei szolgáltatások nyújtásával foglalkozik Romániában, hanem tőzsdén jegyzett vállalat is. Két piacot üzemeltet: a szabályozott piacot, amely a fő piacnak számít, illetve az AeRO piacot, amely kereskedési lehetőséget biztosít KKV-k értékpapírjai számára 2015. február 25 óta. A csoport bevétele négy üzletágból származik: kereskedési szolgáltatások, kereskedést követő szolgáltatások, regisztrációs szolgáltatások, illetve befektető védelmi szolgáltatások.

A DIGI az egyik legnagyobb román telekommunikációs szolgáltató. A vállalat vezetékes- és televízió szolgáltatást nyújt Romániában és Magyarországon, míg a mobil telekommunikációs üzletág diszkont árazásával jelentősen hozzájárult kulcspozíciójához a román piacon.

Az Electrica vezető szerepet tölt be a román villamosenergia szolgáltatás és elosztás piacán. A fő üzleti tevékenysége a vállalatnak az elosztás, amely egy stabilan szabályozott szegmens. Emellett nemzeti szinten nyújt ellátási, fenntartási és energiával kapcsolatos szolgáltatásokat.

A Fondul Proprietatea tőzsdén jegyzett vállalat lejárat nélküli zártvégű befektetési alapként működik. Az alapot 2005-ben alapította a román kormány annak érdekében, hogy kompenzálja azokat az állampolgárokat, akik elvesztették tulajdonukat a kommunizmus alatt.

A Hidroelectrica a legnagyobb román energiatermelő vállalat. Jelenleg 6 432 MW kapacitással, s ezzel 25% piaci részesedéssel rendelkezik. A vállalat több, mint 60%-os EBITDA margin-jával mind a román cégek, mind pedig szektortársai közül az egyik legnagyobb margin-nal rendelkező cég. A Fondul Proprietatea 20%-os részesedéssel rendelkezik a Hidroelectrica-ban, amely a legnagyobb komponense az alap nem tőzsdén jegyzett portfóliójának. Mindemellett a román Gazdasági Minisztérium a tulajdonosi hányad maradék 80%-ával rendelkezik. Véleményünk szerint a Hidroelectrica a közeljövőben a Bukaresti Értéktőzsdére léphet.

A Petrom egy romániai integrált olaj- és gáz vállalat, amely jelen van Kazahsztánban és a Balkánon is. A cégben többségi tulajdonos az OMV, és mintegy 180,000 boepd olajat és gázt termel, amelynek 96%-át Romániában állítja elő. A társaság finomítással és olajtermékek kiskereskedelmével is foglalkozik.

A Romgaz a legnagyobb román földgázkutató és -termelő cég. Körülbelül a román kitermelés 50%-áért felelős (mintegy 5 mrd cm3 földgáz évente). A vállalat kiemelt figyelmet fordít a geológiai feltárással, gáztermeléssel és földalatti tárolással kapcsolatos legújabb technológiák adaptálására, amelyet saját, illetve külső forrásból is finanszíroz.

A SIF1 és SIF5 zárt végű alapok, amelyek a ’90-es évek közepén alakultak, a magántőke alapok újraszervezése révén. Az alapok főként a román értéktőzsdén jegyzett vállalatokba fektetnek be.

A Transelectrica egy monopol helyzetben lévő román cég, amely elektromos áramot vezet távvezeték hálózatán, és egész Románia energiaellátását felügyeli. Továbbá kezeli és működteti a villamosenergia átviteli rendszert, illetve a villamosenergia kereskedelmi rendszert a közép- és kelet-európai országokban, mint ENTSO-E tag.

A Transgaz a román nagynyomású földgáz vezetékrendszer egyedüli üzemeltetője. A cég felelős a gáz szállításáért és átvezetéséért Oroszországból (Ukrajnán keresztül) Bulgáriába, és a Balkán-félszigetre. A román közmű szolgáltatókhoz hasonlóan a vállalat magas osztalékozamot fizetett az elmúlt évek során.

Törökország

A Tüpras Törökország legnagyobb olajvállalata. A társaság üzemelteti Törökország mind a négy finomítóját, amelyek együttes éves kapacitása 28,1 millió tonna. A társaság részesedése több mint 60 százalék a török piacon. A Tüpras tulajdonában van az üzemanyag kiskereskedelemmel foglalkozó OPET 40 százaléka, amely forgalom alapján a második legnagyobb üzemanyag forgalmazással foglalkozó lánc Törökországban.

Ausztria

A Do&Co Európa egyik legnagyobb catering szolgáltatással foglalkozó főként légitársaságokra és nemzetközi események cateringjére fókuszáló vállalata. A vendéglátás mellett hotelek, illetve éttermek üzemeltetésével is foglalkozik. A vállalat önmagát prémium minőségű catering szolgáltatóként pozícionálja. A Turkish Airlines-sal alapított közös társaság ígéretes növekedési potenciállal rendelkezik, miközben a többi szegmens bővítése a diverzifikált vállalati struktúrát biztosítja.

Az Erste csoport univerzális bankként működik, tevékenységének 40%-a a kelet-közép-európai régióban történik. A bank jelentős leányvállalatokkal rendelkezik Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában. A bank a tőkepiacokra, állami szférára, illetve a bankközi üzleti tevékenységekre is fókuszál.

Az Immofinanz kereskedelmi ingatlanfejlesztő cégként a kiskereskedelmi és irodai szegmensre fókuszál az európai piacon. Fő tevékenységként ingatlanok szervezésével és fejlesztésével foglalkozik. A vállalat ingatlanpiaci portfóliója körülbelül 5.5 milliárd eurót tesz ki, amely több, mint 380 ingatlant jelent.

AZ OMV AG Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb integrált olaj- és gázipari vállalata. A társaság fő tevékenysége a szénhidrogén termelés. Az OMV csoport éves 17,8 millió tonna finomítói kapacitással és 3,800 egységből álló kiskereskedelmi kúthálózattal rendelkezik 11 országban, valamint gázvezeték-hálózatot működtet Ausztriában, és gáztározókat tart fenn Ausztriában és Németországban.

A Raiffeisen egy osztrák pénzintézet, amely a közép-európai, illetve a fejlődő piacokra fókuszál, 15 országot lefedve. A hagyományos banki tevékenység mellett a vállalat más pénzügyi szolgáltatások nyújtásával is foglalkozik,  mint például lízinggel, vagyonkezeléssel, illetve akvizíciós tanácsadással. A bankban többségi tulajdonos a Raiffeisen Zentralbank.

A Verbund integrált elektromos áram termelési, átviteli és terjesztési szolgáltatásokat nyújt az osztrák energetikai piacon. Az áram generálása víz-, illetve szélenergia segítségével történik. Leányvállalataival és partnereivel együtt teljes mértékben lefedi az energiapiac nyújtotta szolgáltatások körét.

A Wienerberger a világ legnagyobb téglagyártója, illetve Európa első számú kerámia tetőcserép gyártója. Jelenleg 202 termelőhellyel rendelkezik, összesen 30 országban. Emellett a vállalat vezető szerepet tölt be a közép-kelet-európai betonterítőgépek és európai csőrendszerek piacán.

Görögország

Az Aegean jelenleg Görögország legnagyobb légitársasága utasszám, úticélok és flottaméret alapján egyaránt. A légitársaság a hazai szolgáltatások mellett nemzetközi szolgáltatásokat is nyújt más európai országoknak. Az Aegean az elmúlt évben 11,5 millió utast szállított több, mint 60 repülőgéppel. A Star Alliance tagjaként rövid, illetve hosszú távú légi járatokat is üzemeltet.

Az OTE telekommunikációs szolgáltatásokat nyújt Görögországban. A cég vezetékes televízió, illetve mobil telekommunikációs szolgáltatásokat kínál. A csoport a főtevékenysége mellett leányvállalatain keresztül részt vesz tengeri kommunikációs, ingatlanpiaci és professzionális oktatási tevékenységekben is.

Csehország

A CEZ a legnagyobb tőzsdén jegyzett közép-kelet európai integrált villamosenergia-konglomerátum, piaci kapitalizációt tekintve. Fő tevékenységei közé tartozik a villamosenergia termelés és szolgáltatás, emellett aktívan részt vesz más energiával kapcsolatos üzletben is több kelet-közép-európai és délkelet-európai országban.

A Moneta Money Bank 2016-ban lépett a prágai tőzsdére azt követően, hogy a korábbi többségi részesedéssel bíró GE kilépett a közép-kelet európai régióból. A bank főképp a lakossági hitelezésre fókuszál, habár fontos szerepet töltenek be más kereskedelmi üzletágak is, mint a jelzáloghitelezés. Jelenleg 230 üzletfiókkal rendelkezik, és a cseh lakosság 10%-ának nyújt banki szolgáltatásokat.

Szlovénia

A KRKA, d.d., Novo mesto Szlovénia legjelentősebb gyógyszeripari vállalata, éves forgalma csaknem 1,2 milliárd euró. A cég legnagyobb forgalmú generikus gyógyszerei a vérnyomáscsökkentők, koleszterinszint csökkentők, proton-pumpa gátlók (gyomorsavcsökkentők) és antidepresszánsok. A vállalatnak Szlovénián kívül Lengyelországban, Oroszországban, Horvátországban és Németországban is van termelő egysége, valamint 28 országban található leányvállalata, további 19 országban pedig képviselete.

  • A Concorde Csoport további tagjai: