2021. szeptember 14. - Portfolio.hu

Megállíthatatlan a tőzsdei úthenger

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Köszönhetően a rekordszintű lakossági aktivitásnak az S&P 500 index töretlenül emelkedik 2021-ben. Ennek egyik jele az 50 napos mozgóátlag alatti zárások totális hiánya, a másik pedig az idei 54 alkalom, amikor élete csúcsára emelkedett a vezető amerikai index. Mindkét paraméter nagyon hasonlít 1995-re. Van azonban az idén egy veszélye is a folyamatnak, ami nem más, mint a hatalmasra nőtt öt vezető technológiai vállalat kiemelt indexsúlya.

2021. szeptember 8. - Forbes.hu

Kiképezték őket, hogy milliárdos popsikert hozzanak

Hai Thanh Le Phuong - elemzési vezető, Concorde Értékpapír Zrt.

Itthon keveset hallunk a koreai popról, a Gangnam style-lal szinte egyidőben indult, mostanra világsikert csináló BTS fiúbandát sem biztos, hogy sokan ismerik. Na jó, a BTS magyar rajongói csoportnak a Facebook-on azért 13.000 tagja van. A popszakma is egyre inkább elismeri őket, pedig a mainstream témák mellett olyan tabukat is elővettek, mint a mentális egészség vagy az iskolai zaklatás. Rajongóik igazi fanatikusok: képesek több órán át újra és újra lejátszani klipjeiket, hogy növeljék a nézettségét.

2021. szeptember 7. - Portfolio.hu

Pár sztár viszi a hátán a tőzsdét, aminek már többször csúnya vége lett

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Bár a Nasdaq Composite index megállíthatatlanul szárnyal 2021-ben, az emelkedésben egyre kevesebb részvény vesz részt, a többség a saját 200 napos mozgóátlaga alatt van. Kell-e aggódnunk az egyre kevésbé széles emelkedés miatt?

2021. szeptember 6. - Forbes.hu

Annyiszor mondják, hogy átmeneti az infláció, hogy félő, tartósan itt marad

Nagy Bertalan - privátbanki üzletfejlesztési vezető, Concorde Értékpapír Zrt.

A soha véget nem érő pénznyomtatásba vetett hit lassan szertefoszlik, az inflációs nyomás miatt alighanem kamatot kellene emelni. Ha viszont szigorítás jön, akkor a piacok esni fognak. A jegybankok meg lesznek méretve: hogyan kezelik az általuk is gerjesztett inflációt úgy, hogy a gazdaságok ne álljanak bele a földbe.

2021. szeptember 4. - Forbes.hu

Az infláció és a Bitcoin az arany ellen?

Horváth Dávid - elemző asszisztens, Concorde Értékpapír Zrt.

Minden adott lenne hozzá, hogy az arany árfolyama emelkedjen, mégsem teszi. Arról egyelőre nincs szó, hogy a kriptodevizák lesznek az új arany, de a piacot befolyásolják. Csakúgy, mint az inflációra adott válaszok.

2021. szeptember 2. - Telex.hu

A rezsicsökkentés miatt a lakosságnak fel sem tűnik, mennyire megdrágult az áram

Gyurcsik Attila, CFA - vezérigazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Hazánk továbbra is fenntartja az olcsó áram- és gázárak illúzióját a lakosság számára. Hogy ez hosszú távon elvezet-e a megfelelő energiahatékonysági és takarékossági beruházások megvalósulásához, erősen kérdéses. Pedig aki házat, lakást tervez vásárolni, nem árt, ha tényleg komolyan veszi az energiahatékonysági mutatókat, és esetleg egy tisztességes energiatanúsítványt is alaposan figyelembe vesz a döntés meghozatalakor, mivel a valóság előbb-utóbb bekopogtat az ajtón. A baj pedig nagy nem kicsi.

2021. augsuztus 31. - Portfolio.hu

Kapzsiság és mohóság: 2021-ben mémrészvény a neved

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A 2021-es esztendő sok más mellett a mémrészvények éveként fog bevonulni a tőzsdei történelembe. Az AMC például képes volt idén júniusban minden más részvénynél nagyobb havi dollárösszegű forgalmat produkálni. A mémrészvények pörgésének egy piaci szegmens biztosan örül. Ez pedig nem más, mint a payment for order flow (PFOF) szereplői.

2021. augusztus 26. - Forbes.hu

A Solana és a harmadik generációs blockchain hozhatja el a Bitcoin végét?

Márton Szilárd - befektetési igazgató, Mozaique Alapkezelő

Jelenleg is folyik a szakmai vita arról, hogy milyen jövő elé néz a blockchain technológia, milyen felhasználási területei vannak és lesznek, kell-e, és ha igen, hogyan lehet majd szabályozni ezt a piacot. Ugyanakkor ennél egy sokkal hangosabb vita is zajlik arról, hogy melyik coin mennyit ér.

2021. augusztus 24. - Világgazdaság

Most mindenki részvényt akar

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A kockázatos eszközök a 2010 és 2019 közötti teljes évtizedben masszívan felülteljesítették az állampapírok és a bankbetétek által kínált nagy nullát a fejlett világban, ám akkoriban ez a felülteljesítési folyamat a koronavírus-érához képest nagyon lassan zajlott. Nem volt mögötte a napjainkra jellemző médiaérdeklődés és a tobzódás a közösségi médián. Nem folyt a csapból is, hogy „vegyél részvényt, kriptodevizát, NFT-t, tokent”. Az olló a kötvény- és a részvény-eszközosztály hozama között hónapról hónapra nehezen érzékelhetően, ám a 2010-es évekre vonatkozóan drámai módon nyílt szét.

2021. augusztus 18. - Portfolio.hu

Határ a csillagos ég, vagy jön az összeomlás a következő hat hónapban?

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az S&P 500 index duplázott a tavalyi mélypontok óta, vagyis a részvénypiac nincs a normális kerékvágásban. Az ilyen időszakokban könnyen előfordulhatnak szélsőséges árfolyammozgások, az elkövetkező 6-12 hónapban is elképzelhetőek. De hogy a határ most is a csillagos ég, ahogyan azt 1995-ös és 1999-es évben láttuk hasonló előzmények után, vagy irány a pince, ahogyan az 1929-es és az 1987-es évben, egyelőre aligha mondható meg.

2021. augusztus 15. - Qubit.hu

Az olajpiac kisajátítása még az OPEC előtt

Gaál Gellért - szenior részvényelemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Napjainkban a világ jelentős olajtermelő országait tömörítő szervezet, az OPEC+ kontrollálja a globális nyersolaj-kitermelés közel felét, és érdemben befolyásolja az olaj árának alakulását. Ám az olajpiac kialakulásának kezdetén létezett egy másik érdekkör, amely még ennél is szorosabbra tudta fogni a gyeplőt a piac nyaka körül: ennek tagjai olyannyira megkerülhetetlenek voltak, hogy az amerikai nyersolaj napi árát már nem a tőzsdén, hanem az irodájukból határozták meg.

2021. augusztus 12. - Telex.hu

Mindenki a Metaverzumra készül

Varga-Szilágyi Péter - privátbankár, Concorde Értékpapír Zrt.

Képzeljünk el a nem túl távoli jövőben egy esős, februári napot. Ébredés után felvesszük az okosszemüvegünket, megkapjuk a napi értesítéseket időjárásról, meetingekről, feladatokról, majd megkérdezi az eszköz, hogy főzheti-e a kávét, és hogy hol szeretnénk elfogyasztani. Megunva a telet, Szardínia tengerpartját választva valósághűen elénk tárul a látvány, még halljuk is a tenger hangját.

2021. augusztus 11. - G7.hu

Az amerikaiak fuldokolnak a diákhitelektől

Horváth Dávid - elemző asszisztens, Concorde Értékpapír Zrt.

Az amerikai politika egyik legforróbb témája volt az elmúlt hónapokban a diákhitel-állományának részleges vagy akár teljes eltörlése. Az Egyesült Államok népességének hatalmas részét, közel 50 millió embert érintő probléma megoldása azonban nem magától értetődő. Joe Biden amerikai elnök egyik ígérete volt a diákhitelek részleges elengedése, azonban hogy ezt hogyan kellene megvalósítani, abban még a demokrata párton belül is vita van.

2021. augusztus 9. - Portfolio.hu

A visszafelé nyilazó Robinhood és a mém-hatás

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az idén a mémrészvények kapcsán rengetegszer említett Robinhood részvényei július végén jelentek meg a tőzsdén. Bár több szempontból is túlhevítettnek tűnt a kereskedési platform részvényeinek elsődleges nyilvános kibocsátása, azok mégsem jutottak a Coinbase és a Didi Global sorsára. Helyette az ötödik kereskedési napon maguk is mémrészvénnyé váltak.

2021. augusztus 4. - Forbes.hu

Hogy hackelték meg az IKEA-t és miért tetszik ez a cégnek is?

Mohos Lilla - portfóliómenedzser gyakornok, Accorde Alapkezelő Zrt.

Csupán néhány vállalat jutalmazta annyira a befektetőit a 2020-as évben, mint amennyire a bútorokat és háztartási cikkeket árusító Wayfair. Bár a koronavírus okozta márciusi eladási hullám az e-kereskedelmi vállalat papírjait sem kímélte, a cég részvényei gyorsan magukhoz tértek, sőt: szeptemberig az árfolyam 1356 százalékot emelkedett.

2021. augusztus 3. - Portfolio.hu

Kihathat-e az egész piacra az Amazon és az Apple gyengélkedése?

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Tavaly szeptember elején markáns változás következett be az Amazon és az Apple részvények viselkedésében. Az előtte a piacot évekig nagyon erős mértékben vezető két részvény lemaradóvá vált és a folytatódó piaci emelkedéssel szemben oldalazik. Az S&P 500 indexnek együttesen tizedét adó Apple és Amazon egyszerre nem volt ilyen relatív gyenge 2008 óta. A mai írás ennek a helyzetnek a lehetséges piaci kihatásait vizsgálja.

2021. július 27. - Portfolio.hu

Zsúfolt hét jön az amerikai piacon: most érdemes nagyon óvatosnak lenni

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az Apple-ből, a Google-ből, a Microsoftból, az Amazonból és a Facebookból álló ötösfogat piaci kapitalizációja jelenleg az amerikai GDP 44 százalékával egyenértékű. Nem egészen öt éve az akkori öt legértékesebb amerikai vállalat tőkeértéke még csak az akkori GDP 13 százalékára rúgott. Kiemelt fontosságú napok előtt állunk, ugyanis az öt technológiai óriás 49 órán belül jelent. Néhány érdekesebb számot hoztunk most ez elé a piaci eseménysor elé.

2021. július 19. - Telex.hu

A Birodalom visszavág: a populista kormányok miatt csap le újult erővel az infláció

Gyurcsik Attila, CFA - vezérigazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az infláció (sötét erők) elleni csata évszázadokra, sőt évezredekre nyúlik vissza. Az világosan látszik, hogy az infláció legyőzésében a stabil jogrendszerrel rendelkező, különösképpen a tulajdonjogot védelmező berendezkedések jeleskedtek leginkább. Az is bizonyítottnak látszik, legalábbis az elmúlt pár évtized kézzel fogható, látványos bizonyítékot szolgáltat arra a nem lényegtelen tényre, hogy a versenyző demokratikus elveken működő rendszerek az infláció igazi gyilkosai.

2021. július 16. - Forbes.hu

Fitnesz-tech ássa meg a konditermek sírját

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A koronavírus által felerősített digitális megatrendek között ritkán esik szó a fitnesz iparág drámai átalakulásáról. Peloton, Liteboxer, Tonal és Mirror: négy különböző fázisban lévő fitnesztechnológiai cég, amely valamilyen okosfitnesz eszközt és havi előfizetést kínál most még jellemzően csak az Egyesült Államokban, azoknak, akik otthon szeretnének edzeni. A fitnesztrendek pedig az egyre nagyobb súlyú otthoni edzésmunka felé mutatnak még akkor is, ha most varázsütésre vége lenne a világjárványnak. Vendégszerzőnk írása.

2021. július 14. - Portfolio.hu

Nem tudnak esni a tőzsdék – Mutatjuk mi van a háttérben

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az elmúlt hat és fél hónap bizonyos szempontból az utóbbi hatvan év egyik legerősebb tőzsdei időszakának mondható. Ha azt vizsgáljuk, hogy hányszor nézett be az S&P 500 index az 50 napos mozgóátlag alá, utoljára 1995-ben láttunk ilyen erős első félévet.

2021. július 13. - Portfolio.hu

A Merkel-korszak véget ért, a hidegháború elkezdődött

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Az elkövetkező szűk egy év magában hordozza annak lehetőségét, hogy az Európai Unió politikai működésmódjában alapvető változások induljanak el. Az okok egy része a globális hatalmi játék aktuális fejleményeire vezethető vissza, a változások lehetősége mögött több, speciálisan nyugat-európai technikai tényező is van, a következmények viszont ezzel együtt döntő hatást gyakorolhatnak a keleti tagállamok mozgásterének alakulására.

2021. július 7. - Portfolio.hu

Elszálltak az üzemanyagárak, az USA-ban már kezdenek besokallni az emberek

Katona Norbert - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Ha az olajpiac kerül szóba, a két leggyakoribb téma, amivel találkozunk a médiában az az OPEC+ tagállamok ténykedése, valamint az olajkeresletet övező optimizmus. És valóban, ha az elmúlt bő egy évet nézzük, szinte teljesen erről szólt a piac: az OPEC+ a nagyobb kitermeléscsökkentésen keresztül jelentősen visszafogta a kínálati oldalt, míg a kereslet az egyre növekvő átoltottság és a gazdaságok újra nyitása következtében a járvány okozta mélypontról gyors emelkedésbe kezdett.

2021. július 2. - Portfolio.hu

Ennivaló infláció

Jobbágy Sándor - markogazdasági elemző, Concorde Értékpapír Zrt.

A sokszor elemzett idei áremelkedési kockázatok közepette a magyar, illetve az amerikai inflációs ráta (a teljes fogyasztói árindex) idei eddigi csúcsa éppen csak meghaladta, illetve elérte az 5 százalékot, az euróövezeti pedig ennek nagyjából a fele. Természetesen a korábbi években látott nullaközeli inflációhoz képest ez nem kicsi ugrás (a második félév kockázatairól nem is beszélve), de mit szóljunk ehhez képest egy jó 40 százalékos dráguláshoz?

2021. június 24. - Telex.hu

Az infláció egy elefánt

Jobbágy Sándor - markogazdasági elemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Pontosan milyen is egy elefánt? Az ősi indiai tanmese lényege szerint hat vak ember próbálja ezt kideríteni, a tapintásukra utalva. Az első az ormányát vizsgálgatja: „az elefánt olyan, mint egy kígyó!”. A második az oldalánál áll: „az elefánt olyan, mint egy nagy fal”. A harmadik a lábát fogja meg: „inkább egy oszlopra hasonlít az elefánt”. A fülét végigtapogató negyedik szerint egy legyezőhöz, míg az agyarát megérintő ötödik szerint sokkal inkább hegyes kardhoz lehetne hasonlítani a különös állatot. A hatodik szerint azonban egyértelműen olyan az elefánt, mint egy kötél – ő ugyanis hátul, a farkánál kezdte a vizsgálatot.

2021. június 17. - Portfolio.hu

Elszabadultak a bűvészinasok, de már közeledik a varázsló

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke

Nagyon szeretem Paul Dukas: A bűvészinas című szerzeményét és magát az alaptörténetet, amely sokszor jutott eszembe több mint három évtizednyi tőkepiaci karrierem során. A történet lényege, hogy a varázsló magára hagyja bűvészinasát a varázspálcájával, és az inas megragadja az alkalmat, hogy bebizonyítsa, ő is legalább olyan komoly mágus, mint a „főnök”. Varázspálcát ragad, és vad varázslásba kezd, de mivel még csak kezdő a szakmában, pillanatokon belül óriási káosz keletkezik, amit nem tud rendbe hozni, és amit a közben hazatérő varázsló megdöbbenten konstatál, majd gyorsan rendet tesz, és megbünteti inasát.

2021. június 10. - Portfolio.hu

Észre sem vesszük, pedig az infláció már régen elszabadult 2. rész

Gajdics Attila - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az első részben arról volt szó, mennyi a fölös pénz a gazdaságban, és az hol és mekkora inflációt okozhat. Szó volt arról, hogy minden tekintet a fogyasztási cikkek piacára ragadt, csak a pénznek nem szólt még senki, hogy neki is ott lenne a helye, a pénz viszont már évekkel ezelőtt úgy döntött, inkább máshol csinál inflációt: a befektetési eszközök piacán. A második részben arról lesz szó, hogy a jelen helyzetben milyen lépéseket várhatunk a jegybanktól, és a tőzsdei befektetőkre nézve ezeknek milyen következményei lehetnek.

2021. június 9. - Világgazdaság

A globális adrenalin-hadsereg anomáliája

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Amikor majd pár év vagy évtized múlva a gazdaságtörténészek megírják a Covid–19 által okozott különféle sokkok történetét, akkor ebben véleményem szerint külön fejezet lesz a tőkepiaci részben az, amely az adrenalin-hadsereg létrejöttéről fog szólni. Adrenalin-hadseregen azt a sok tízmilliós fiatal befektetőréteget értem, amely a koronavírus-világjárvány alatt kezdett el tőzsdézni. És az ő stílusuk nagyon más, mint bármely korábban ismert tőkepiaci szereplő által alkalmazott harcmodor.

2021. június 9. - Portfolio.hu

Észre sem vesszük, pedig az infláció már régen elszabadult 1. rész

Gajdics Attila - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Minden figyelő tekintet a fogyasztási cikkek piacára ragadt, csak a pénznek nem szólt még senki, hogy neki is ott lenne a helye. A pénz viszont már évekkel ezelőtt úgy döntött, inkább máshol csinál inflációt: a befektetési eszközök piacán. Az infláció nem játék, de az inflációnál nagyobb veszélyt jelenthet a gazdaságra nézve egy esetleges elhibázott jegybanki reakció.

2021. június 8. - G7.hu

Fordított devizaháborút hoz az emelkedő infláció?

Jobbágy Sándor - markogazdasági elemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Talán egyre többen érzik úgy mostanában, hogy az inflációs aggodalmak elemzése lassan a lerágott csont kategóriájába kezd kerülni: keresleti boom a gazdasági nyitás során, szárnyaló tőzsdei alapanyagárak, látványosan megugró tengeri szállítási költségek, felfelé kúszó lakossági és kötvénypiaci inflációs várakozások, helyenként a bérnövekedést gyorsító munkaerőpiaci változások.

2021. június 3. - Világgazdaság

Erős forinttal az infláció ellen?

Jobbágy Sándor - markogazdasági elemző, Concorde Értékpapír Zrt.

A címben jelzett erős forint meglehetősen relatív: a június első napjaira stabilizálódni látszó 350-es szint alatti euró-forint árfolyam májusi elmozdulása látványos, 3,5 százalékos forinterősödést tükrözött. A magyar fizetőeszköz azonban még mindig gyengébb szinten áll, mint a Covid-korlátozások tavaly márciusi kezdete előtt.

2021. június 1. - Forbes

Itt nincsenek globális megoldások

Nagy Bertalan - privátbanki üzletfejlesztési vezető, Concorde Értékpapír Zrt.

A világjárvány jelentős terhet ró az egészségügyre, a gazdaság bizonyos szektoraira és a lakosság egészére is. Az oltás enyhítheti a nyomást rajtunk és a rendszeren, azonban a járvány okozta mentálhigiénés kihívások még évekig velünk maradnak. A hatások szerteágazók, így már a problémák azonosítása sem magától értetődő, kezelésüket pedig, attól tartok, hogy szőnyeg alá söprik, de legalábbis háttérbe szorítják.

2021. június 1. - Portfolio.hu

Buborékok és sztripperek

Gyurcsik Attila, CFA - vezérigazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Tőkepiaci buborékok mindig is voltak, vannak, és még lesznek is, aminek az egyik alapvető oka, hogy a kialakulásukhoz nem túl bonyolult a recept: kell egy könnyen befogadható alapgondolat, ami eljut a tömegekhez, majd erre ráépül egy ipar, végül pedig kiderül, hogy az alapgondolat mégsem volt igaz, és az egész kártyavár összedől. A történelem során számos lufit láttunk már, a holland tulipánlázon keresztül, a japán ingatlanár lufin át, egészen a dotkom lufiig, de persze most sokkal inkább az a kérdés, hogy hogyan fog alakulni napjaink lufijainak története.

2021. május 31. - Portfolio.hu

Miért nem estek májusban a vezető részvényindexek?

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Bár április végén már gyülekeztek a viharfelhők az amerikai és a globális részvényindexek felett, végül a sokak által várt 10-15 százalékos esések elmaradtak. Sőt, a hónap végére a vezető globális részvényindexek szinte mindegyike pluszban zárt. Az esés nem a részvénypiacon jött, hanem ahogy február és április között is, a vezető indexeken kívüli túlfűtött instrumentumokban, ezúttal a kriptodevizák szegmensében. De miért? Erről szól a mostani írás.

2021. május 25. - Portfolio.hu

Örömhír a bikáknak: sajátrészvény-visszavásárlás újratöltve

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az S&P 500 index vállalatai idén május 7-ig összesen 504 milliárd dollár értékben jelentettek be sajátrészvény-visszavásárlást, ami új rekordnak számít. Reneszánszát éli ez az árfolyamtámogató vállalati tevékenység, és a hatása már a részvénypiaci teljesítményben is megmutatkozik. Az S&P 500 Buyback Index idén május közepéig tíz százalékponttal teljesítette felül a normál S&P 500 indexet.

2021. május 18. - 24.hu

Az EU-ban az egyik legnagyobb drágulás a magyarokat sújtja több éven át

Jobbágy Sándor - markogazdasági elemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Sokan a pénztárcájukon érezték az elmúlt hetekben, hogy gyorsulni látszik a drágulás, ők kaptak megerősítést a minap közölt adattal: a statisztikai hivatal áprilisban 5,1 százalékos inflációt mért, vagyis az árak Magyarországon ennyivel haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Ez még az elemzők fokozódó drágulásra vonatkozó várakozásait is felülmúlta, egyben az elmúlt nyolc év legmagasabb adatát jelenti.

2021. május 17. - Portfolio.hu

A nagy kriptobukta

Gyurcsik Attila, CFA - vezérigazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

A kriptodeviza lett a tőkepiac igazi szent tehene. Rosszat senki se mer írni róla, jót meg viszonylag nehéz, legalábbis közgazdászként. Az alábbiakban a fenti szent tehén esetén magam részéről elengedem a polkorrektséget, közgazdászként, befektetőként próbálom elhelyezni. Először is nem célom megjósolni, hogy mikor omlik össze a kriptolufi, hogy holnap vagy esetleg csak tíz év múlva, bár tarthatunk attól, hogy minél később, annál nagyobbat fog csattanni. Arról viszont van véleményem, hogy mégis mi lehet ez, és hogy hol helyezném el – hangsúlyozottan közgazdászként – a fenti valamit a térben.

2021. május 12. - Portfolio.hu

Amikor a 2020-as fagyi visszanyal: nincs mese, beindult a tőzsdei rotáció

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az elmúlt hónapokban a 2018 és 2020 között megszokott rend antivilágát figyelhették meg a befektetők a részvénypiacokon. Az intézményi rotáció kedvencei a hagyományos részvények közül, míg az áldozatai a korábbi technológiai lieblingek közül kerültek ki. A teljesítménykülönbségek pedig pár hónap alatt egészen magasak tudtak lenni. Miközben a Dow Jones Transportation Average Index 14 egymást követő emelkedő héttel 30+ százalékot tudott emelkedni, addig a tavalyi szupersztár ARK Innovation ETF 30+ százalékot esett.

2021. május 11. - Forbes.hu

Kollégiumi pókerklubból a világ tetejére: az ismeretlen Susquehanna-sztori

Horváth Dávid - elemző asszisztens, Concorde Értékpapír Zrt.

Póker, lóverseny, opciók, ETF-ek, kriptodevizák és TikTok – ha találomra mondanunk kellene pár hívószót egy jó sztorihoz 2021-ben, akkor az előbb felsoroltak valószínűleg a top választásaink között lennének. Ritkán találni olyan sztorit, ami ennyire sok felkapott témához kapcsolódik, és még ritkább az, hogy szinte még senki sem hallott róla. Az itthon szinte ismeretlen Susquehanna története pont ilyen, amit vendégszerzőnk írásából ismerhetünk meg jobban.

2021. május 10. - Világgazdaság

A lengyel Amazon!

Gyurcsik Attila, CFA - vezérigazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Rengetegen megénekelték már az Allegro, azaz a “lengyel Amazon” tőzsdére hozatalának történetét. A dolog most igazából azért pikáns, mert mára a valós vevők nagy része víz alatt van, bukóban ül ezen a részvényen, cserébe kénytelen tartani. Az Allegro tőzsdére hozatalát számos aspektusból meg lehet világítani, egy dolog azonban nagyon tanulságos. Az, aki passzív alapokba teszi a pénzét, egyre gyakrabban fog találkozni ilyen lehúzós tőzsdére hozatalokkal, így, ahogy már írtuk, idővel maga a piac fogja kinyírni a passzív alapkezelést. Hogy miért gondolom így, arra az Allegro tőzsdére hozatala a legjobb példa.

2021. május 6. - Privátbankár.hu

Mi lehet az oka, hogy a magyar tőzsde alulteljesít, a román pedig annyira felül?

Gyurcsik Attila, CFA - vezérigazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az Accorde Első Román Részvényalap és a mögöttes tőzsde szépen túlteljesítette a régió többi részvénypiacát. Miért lehet ez? Miért maradnak meg a cégek jobban az egyik tőzsdén, mint a másikon? Mitől mehet még tovább a szomszéd részvényindexe? Mi most az egymillió dolláros kérdés a román piacon?

2021. május 4. - Facebook Live

Sell in May and go away: mi lehet a helyes stratégia?

Jónap Richárd, portfóliómenedzser és Móró Tamás, vezető stratéga

Tőkepiaci szempontból az elmúlt évtizedek leginkább kiszámíthatatlan nyara előtt állunk. Mi lehet a helyes stratégia: sell in May and go away vagy folytatódik a megállíthatatlannak tűnő emelkedés? Erről beszélgettünk legutóbbi online befektetői eseményünkön Móró Tamással, a Concorde Értékpapír vezető stratégájával és Jónap Richárddal, az Accorde Alapkezelő portfóliómenedzserével.

2021. május 3. - Portfolio.hu

Kegyetlen hegycsúcs: amikor mindent maga alá temet a tőzsdei zuhanás – 2. rész

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Már januárban is meg lehetett figyelni azt a jelenséget, hogy sok egyedi részvény először egy óriásit emelkedik, majd hirtelen nagyjából ugyanannyit vissza is esik. Mindez hatalmas forgalom és felfokozott tőkepiaci közösségi média aktivitás mellett zajlik. Miért alakul ki hétről hétre újabb és újabb részvényekben ez a pilótajátékszerű folyamat? Erre keres magyarázatot a mai írás.

2021. április 28. - Portfolio.hu

500.000 dolláros árfolyamnál veszek majd bitcoint

Gajdics Attila - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

2018-ban 10.000 dollárra becsültem a bitcoin egyensúlyi árfolyamát, most 25.000-35.000 dollár közé becsülöm. Jelenleg nem tartok bitcoint a portfóliómban, de ha tovább emelkedik az árfolyam, előbb-utóbb bekerülhet. Az alábbiakban megindokolom, miért.

2021. április 21. - Portfolio.hu

Kísérteties hasonlóságok, érik egy vaskos tőzsdei esés?

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Sok paraméterében egészen erős hasonlóság figyelhető meg a 2018 eleji és a mostani tőkepiaci helyzet kötött. Azt az időszakot is több mint egyéves, két erős emelkedő hullámmal járó részvénypiaci bika előzte meg. Akkor is megtörtént, hogy hónapok alatt 5-6-szorosára emelkedett a kriptodevizák összesített piaci kapitalizációja. Akkor is csúcson volt a befektetői optimizmus. Ha továbbra is követi a 2018 eleji mintát az S&P 500 index, akkor képben lehet egy a 200 napos mozgóátlagig tartó korrekció.

2021. április 18. - Forbes.hu

A világ nem elég – fanatizmus és párterápia a Coinbase mögött

Tunkli Dániel - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

A Coinbase sikere egy jó ötlet, egy embertelen elszántsággal és fanatizmussal dolgozó csapat, meg egy kis szerencse keveréke. Az áprilisban tőzsdére vitt vállalat az első kriptotőzsde a nagy techcégek elitklubjában. Sztorija színes és inspiráló, két őrült fiatalról szól, akik egyedüliként hittek az ötletükben, és végül a Nasdaq-ig vitték. Befektetőként viszont meg kell kérdeznünk magunktól: rábíznánk-e erre a két srácra a pénzünket?

2021. április 16. - Portfolio.hu

Amerikai-orosz viszony: közel a hideg béke

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Az amerikai és az orosz elnök minapi telefonbeszélgetésével a rohamkések mellé az akták is felkerültek a tárgyalóasztalra. A Biden-adminisztráció néhány hónap alatt világossá tette, hogy komolyan gondolja az éles váltást a Trump-féle, a közeljövő amerikai ügyészeinek és a távolabbi jövő történészeinek magyarázatára szoruló, a bárgyúságig szerencsétlen Oroszország-politika után. Tudható volt, hogy Biden nem fog Putyinnal barátkozni, világos volt, hogy az amerikai választásokba való orosz beavatkozási kísérleteknek, a kibertámadásoknak, a különféle sikeres vagy elfuserált politikai gyilkosságoknak ezentúl ára lesz. Az azonban messze nem volt magától értetődő, hogy a demokrata kormányzat félreérthetetlen elkötelezettséget mutat Ukrajna védelmében. Az, hogy ez így alakult, a legjobb, ami a térségünkkel, és benne Magyarországgal történhet az amerikai külpolitika fordulataival kapcsolatban.

2021. április 15. - Forbes.hu

Oltás vagy nem oltás: ez itt a kérdés

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az oltás és a nem oltás közötti döntés nemcsak egy adott egyénről szól. Hanem emellé egy az egész társadalomról szóló döntés is. Az életben ugyanis csomagok vannak, és a két alternatíva közötti egyéni döntéseinkkel egész társadalmak jövőbeli mozgásszabadságáról döntünk. Ennek az egyéni döntésnek a mellékhatásairól szól a mai írás.

2021. április 13. - Portfolio.hu

Az Apple és a Facebook világháborújának a kisebb hirdetők lesznek a vesztesei?

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az előttünk álló hetekben érdekes eseményeknek lehetünk a tanúi. Elindul az Apple AppTracking Transparency néven futó új „világrendje” a technológiai óriás eszközein. Ez jelentősen megnehezíti majd az alkalmazások és a harmadik félként a történetben résztvevő nyomkövetők számára az iPhone felhasználók online tevékenységének a monetizálását. Ez kevésbe személyre szabott és ezáltal kevésbé hatékony Facebook reklámokhoz vezethet. A történet nagy vesztesei iparági szakértők szerint a komoly online hirdetési tevékenységgel bíró kisebb vállalkozások lehetnek.

2021. április 9. - Portfolio.hu

Bálnavadászat: a Gamestop és az Archegos sztori közös pontja

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A tőkepiaci bálnavadászat akkor kezdődik, amikor egy piaci szereplőnek túlfeszített állapotba kerül egy túlméretezett pozíciója. Ha egy ilyen, jellemzően tőkeáttételes pozíció átesik a halálponton, akkor jön a kényszerlikvidálás, ami a mostani, egyensúlytalanság-fokozó piaci mechanizmusok közepette félelmetesen zajlik le. Nagyon gyorsan tud ugyanis hatalmasat mozdulni az árfolyam. Idén ez történt a Gamestop és az Archegos esetében is.

2021. április 6. - Forbes.hu

A világ legdrágább spórolása – az Európai Unió és a Pfizer kettős veresége

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az Egyesült Államok 32:12 arányban vezet az Európai Unióval (EU) szemben az oltottak arányát tekintve. A mind lakosságszámban, mind gazdasági erejében egymással jól összehasonlítható USA és EU között hogyan alakulhatott ki ilyen különbség?

2021. április 2. - G7.hu

A politika önsorsrontó természete

Gyurcsik Attila, CFA - vezérigazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Tavaly novemberben Törökország vezetői letették a garast egy ortodox gazdaságpolitikai fordulat mellett. Ennek lényegi eleme volt, hogy hagyják a török jegybankot dolgozni. Négy hónappal és 875 bázispontnyi kamatemeléssel később úgy tűnik, az ország vezetőjének elege lett az ortodox útból. Recep Tayyip Erdogan leváltotta a török jegybank elnökét.

2021. március 30. - Forbes.hu

Zseni vagy lufi? Vajon bedőlnek-e Cathie Wood sztáralapjai?

Horváth Dávid - elemző asszisztens, Concorde Értékpapír Zrt.

Az Ark Invest alapkezelő alapítójaként híressé vált Cathie Woodot sokan azonosítják az elmúlt évben a tőkepiacot végigsöprő, főként a technológiai részvényeket érintő spekulációs hullámmal. Az Ark aktívan kezelt ETF-ei (Exchange Traded Fund – tőzsdén kereskedett befektetési alap) csillagászati hozamokat értek el tavaly, amely masszív tőkebeáramlást eredményezett: az öt Ark által kezelt alap kombinált eszközértéke háromról hatvan milliárd dollárra emelkedett az elmúlt év során. Sokan mégis csak egy újabb lufinak tartják őt.

2021. március 29. - Portfolio.hu

Ha beindul ez a lavina, végtelenül gyorsan maga alá temetheti a befektetőket

Tunkli Dániel - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az amerikai hozamemelkedés hatására a technológiai szektor átmeneti korrekciót szenvedett el február végén, melynek következtében még inkább nyilvánvalóvá vált: a tech piac szempontjából Cathie Wood és az ARK Invest közel olyan kockázat, mint a Biden adminisztráció által belengetett adóemelés. Sőt a kettő együtt armageddon szintű esést hozhat.

2021. március 24. - Portfolio.hu

Az adóemelés kora jön

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Essünk túl rajta rögtön itt az elején: az Egyesült Államok új kormányzata a társasági nyereségadó globálisan koordinált emelését akarja, ezen dolgozik nagy erőkkel. Nem valamiféle mellékes és hosszú távú projektről van szó, ez most történik, kiemelt jelentőséget szánnak neki, és mielőbb nyélbe akarják ütni. Mielőtt a részletekre kitérnénk, álljunk meg néhány őszinte szóra, és nézzük meg, hogy tulajdonképpen miért szórakoztatják magukat ilyen látszólag mérsékelten népszerű ügyekkel, alighogy elkezdtek kormányozni.

2021. március 22. - Portfolio.hu

Fordult a kocka: mégsem érnek égig a növekedési papírok?

Horváth Dávid - elemző asszisztens, Concorde Értékpapír Zrt.

Tavaly novemberben, amikor a meglepően jó vakcinahírek után egy történelmi átsúlyozás indult meg a növekedési, főként technológiai részvényekből a pandémia által sújtott hagyományosabb, ciklikus papírok felé, még sokan kételkedtek abban, hogy valódi piaci rotáció történt-e. Az azóta eltelt időben – legfőképp az elmúlt hónap alatt – kétségtelenül bebizonyosodott, hogy a tőkepiacok komoly változáson mennek keresztül. Az egyetlen kérdés az, hogy meddig fog tartani.

2021. március 9. - Portfolio.hu

Hülyeségre nincs mentőcsomag

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A trend az egyik legjobb barátja a tőzsdei befektetőknek, ha tisztelik azt. A tavaly nagy számban a piacra érkező újdonsült befektetőnek a bikapiaci trend már egyenesen pártfogója és védőangyala volt. A folyamatos emelkedés a legrosszabb momentummal vett pozíciókból is nyertes ügyletet csinált. Ezzel szemben az idén játszott, shortosok kifacsarására fókuszáló ügyletek már messze nem ilyenek. Villámgyorsan kialakul bennük egy extrém ár-forgalom pár, ahol a rutinos rókák eladnak. Azok a fiatalok pedig, akik ilyen helyzetekben stop megbízás nélkül vásárolnak, gyors és komoly bukásba kerülnek. Ráadásul olyan fajtába, amire nincsen mentőcsomag.

2021. március 4. - Portfolio.hu

CBDC: államosított bitcoin vagy villanyhelikopter?

Jobbágy Sándor - markogazdasági elemző, Concorde Értékpapír Zrt.

A legtöbb ország jegybankját foglalkoztatja a digitális jegybankpénz bevezetésének gondolata. De mi is lenne ez, mire szolgálna, hol tartanak a kutatások? Mi a helyzet a jogi környezettel? Egyáltalán, mire jó ez a jegybankoknak? Ezek és hasonló kérdések merülhetnek fel azokban, akik már belekóstoltak a CBDC (central bank digital currency) betűkombináció mögötti rejtelmekről szóló, 2020-ban látványosan növekvő számú cikkbe és tanulmányba. De ezeket a kérdéseket vette alapul a BIS (Bank of International Settlements, Nemzetközi Fizetések Bankja) is, amikor összeállította a jegybankoknak szóló legfrissebb CBDC-kérdőívet, melynek eredményeit január végén tették közzé.

2021. február 24. - Forbes.hu

Az ő csődjükről szólt a legutóbbi válság, de mi van most a görögökkel?

Tunkli Dániel - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Michael O’Higgins „világ kutyái” (Dogs of the World) stratégiája alapján minden év januárjában megnézzük, melyek voltak a világ legrosszabb befektetései. A stratégia leegyszerűsítve arra épül, hogy az átlaghoz való visszatérés működik a hatékony tőkepiacokon, így az adott év legrosszabbul teljesítő piacai („dogs”) a következő időszakban kimagasló eredményeket érhetnek el. A görög gazdaság az elmúlt évtized során ötször került fel erre a nem éppen hízelgő listára.

2021. február 22. - Portfolio.hu

Hát mi baj lehet?! Például egy tajvani válság

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Annyira szép és jó minden a szervezett piacok környékén, hogy a professzionális befektetők körében zajló diskurzusban és a nyilvános kommunikációban az egyetlen komoly kockázatként már csak éppen ez a rendkívül pozitív hangulat, és a szélsőségesen optimista pozicionáltság kérdése merül fel. Bár a mi kis vírusunk mutációi kezdik némileg árnyalni a vakcinák által rózsaszínre festett képet, egyelőre a járvánnyal kapcsolatos uralkodó narratíva hozzávetőleg a győzelmi jelentések szokásos elemeiből áll, miközben a globális fiskális és monetáris stimulus teljes erővel dübörög.

2021. február 22. - Qubit.hu

A mesterséges intelligenciának kiemelt szerep jut a koronavírus elleni háborúban

Gajdics Attila - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az a történelmi esemény valószínűleg mindenkinek megvan, amikor a többszörös sakkvilágbajnok Garri Kaszparovot 1997-ben legyőzte az IBM szuperszámítógépe, a Deep Blue. Az viszont talán kevésbé közismert, hogy néhány évvel később, 2005-ben Kaszparov kezdeményezésére a playchess.com megrendezett egy olyan freestyle, online sakktornát, amelyen a számítógép és az ember szólóban és csapatban, ember-számítógép-kentaurként is indulhatott, és a tornát egy kentaur csapat nyerte meg. Ilyen versenyeket a mai napig rendeznek, és az ember-gép-kentaurok még a 2010-es évek közepén is vezették a kentaurranglistákat. Bár a számítógépek teljesítménye folyamatosan fejlődik, Kaszparov még a közelmúltban is a kentaurok további erőfölényét várta.

2021. február 16. - Portfolio.hu

Elfogytak az érvek az alacsony Magyar Telekom osztalék mellett

Gyurcsik Attila, CFA - vezérigazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az elmúlt években a Magyar Telekom a valós készpénztermelő képességéhez képest jóval szerényebb osztalék-kifizetést valósított meg. Akár 1, 3, 5 vagy 10 éves távon nézzük, a nagy papírok közül a BUX leggyengébben teljesítő papírja a Telekom. Az alulteljesítésnek azonban nincs köze a vállalat gazdasági teljesítményéhez, a Magyar Telekom menedzsmentje egészen kiváló munkát végzett az elmúlt években, így a cég fundamentumai évről évre javultak. Egyetlen dolog nem javul, és ez a részvény árfolyama. Ennek oka pedig a fájóan hiányzó transzparens osztalékpolitika, egy olyan osztalékpolitika, amely biztosítja az optimális tőkeszerkezet fenntartását.

2021. február 12. - Portfolio.hu

Guy Ritchie Blöffje a tőzsdéken – Sivatagi Sas .50 versus Replica

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Guy Ritchie ikonikus filmjében, a Blöffben van egy kiváló jelenet, amikor egy vérbeli alvilági figura magyarázza el három botcsinálta gengszternek, hogy mi a különbség a fegyvereik között. Teljesen hasonló a helyzet a tőkepiacon is egy felfokozott hangulatú időszak végső stádiumában. Az eredeti sikereket rengetegen másolják ilyenkor le. És a kínálati oldal friss reprezentánsaira ritkán írják fel a Sivatagi Sas .50 feliratot.

2021. február 11. - Telex.hu

2021 nagy kérdése: felrobban-e az infláció, ha túl leszünk a járványon?

Jobbágy Sándor - markogazdasági elemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Ha 2020 makrogazdasági slágerkérdése a V vagy W vagy L vagy K vagy R vagy…? azaz a globális járványkrízisből való kilábalás pályájának alakja volt, akkor 2021 hasonló címére jó eséllyel pályázhat az a dilemma, hogy felrobban-e az infláció a járványügyi korlátozásokkal lefojtott globális kereslet gyors újjáéledése nyomán. Első pillantásra logikusnak tűnhet, hogy így legyen, és az emellett érvelők számos tényezőt tudnak felsorakoztatni, melyek az inflációs félelmek alátámasztására alkalmasnak látszanak.

2021. február 9. - Portfolio.hu

Jegybankok a kormánynál – ambíciók a monetáris politikán túl

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

A 2008-2009-es és a 2020-as gazdasági válságokra adott monetáris politikai válaszok sok értelmezés szerint kikezdték a jegybankok autonómiáját és hitelességét. Különböző ütemben ugyan, de a monetáris hatóságok az Atlanti-óceán mindkét partján eljutottak oda, ahová a Bank of Japan már az 1990-es években megérkezett: praktikusan korlátlan finanszírozást biztosítanak a kormányoknak, a költségvetéseknek annak érdekében, hogy azok a fiskális expanzió eszközeivel fel tudják venni a harcot a gazdasági aktivitás összeomlásával szemben.

2021. február 3. - Portfolio.hu

Jogában áll-e világszerte több millió fiatalnak egyszerre hülyének lennie?

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Jogában áll-e több millió fiatalnak az interneten egybekapcsolódva irracionális befektetési döntéseket hoznia? Jogukban áll-e totálisan bekeríteni shortosokat? A közösségi média által uralt világukban, egy „winner takes it all” típusú társadalomban, ahol a FOMO, a pénznyomtatás és a társadalmi egyenlőtlenség ennyire meghatározóak, nem biztos, hogy velük van a legnagyobb probléma. Persze nagy valószínűséggel sok friss robinhoodos-reddites befektető lesz csalódott a történet végén.

2021. február 2. - Forbes.hu

Buborék van a bitcoin piacán. Baj ez? Egyáltalán nem!

Tunkli Dániel - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Alig akad olyan nap, amikor ne olvasnánk, hogy buborék alakult ki a bitcoin piacán. Sok a lentihez hasonló chart jön szembe a Twitteren is, óvva a közelgő összeomlástól. Megfigyelhető, hogy gyakran olyan alapkezelők kiáltanak buborékot, amelyek teljesen kimaradtak a bitcoin eddigi emelkedésből, de a brit pénzügyi felügyelet (FCA) is úgy lépett el a tiltás irányába, hogy láthatóan nem érti, mivé nőtte ki magát ez a termék az elmúlt évtizedben.

2021. január 29. - Portfolio.hu

Mikor vegyünk légitársaságot?

Bukta Gábor - részvényelemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Izzadnak a tenyerek, hogy mikor, milyen árszinten vegyünk légitársaságokat, de nem árt óvatosnak lenni – véli a Bukta Gábor, a Concorde elemzője. A szektor papírjai a tavalyi év utolsó negyedévében jelentős emelkedést mutattak a vakcinahíreknek köszönhetően és a jelenlegi árazásokat is figyelembe véve a következő hónapok hozhatnak még jó beszállókat egyes légitársaságokban.

Portfolio.hu - 2021. január 29.

Gyerekek, könyörgöm, akasszuk fel!

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Egy shortos befektetői ajánlás volt az a múlt héten, amit az elmúlt hónapokban megtollasodott és jelenleg végtelen önbizalommal bíró fiatal befektetői réteg kvázi hadüzenetként fogott fel. Válaszlépésként a Gamestop részvényeit négy nap alatt 40 dollárról 380 dollárig kergették fel. De itt nem állt meg a történet, hajtóvadászat indult minden olyan papírban a medvék ellen, ahol túl sok volt a short. Nekem erről egy 1947-es magyar film híres jelenete jutott az eszembe.

2021. január 26. - Portfolio.hu

Kegyetlen hegycsúcs: amikor mindent maga alá temet a tőzsdei zuhanás

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Borítóképünkön a 3.128 méter magas Cerro Torre hegycsúcsa látható Patagóniából, amelyet az 1991-es „Kegyetlen hegycsúcs” című film tett közismertté. Az elmúlt hónapokban az amerikai részvénypiacon gyakorta fordultak elő a Cerro Torre látképére kísértetiesen hasonló alakzatok. Hirtelen 100+ százalékos emelkedések, majd pár nap múlva 50+ százalékos zuhanások. A mai írás a kegyetlen hegycsúcshoz hasonló tőzsdei árfolyamgrafikonok kialakulásának körülményeivel és mozgatórugóival foglalkozik.

2021. január 19. - Portfolio.hu

A bitcoin megérkezett – kriptodevizák a befektetési szolgáltatók és a brit felügyelet világában

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Az alábbi cikkben egyáltalán nem lesz szó arról, hogy tulajdonképpen mi is az a bitcoin, mik is azok a kriptodevizák. Nem spekulálunk, hogy miért esik vagy emelkedik az áruk, nem próbálunk úgy tenni, mintha részletekbe menően értenénk a mechanizmust, aminek keretében valamiből, ami nem pénz, egyszer csak pénz lesz. Pusztán a tényt rögzítjük. A bitcoin ugyanis már vitathatatlanul pénz. Rendelkezik a pénz bizonyos funkcióival, elsősorban a kincsképző funkciójával, egészen egyszerűen azért, mert már elég sokan gondolkodnak róla így.

2021. január 14. - Portfolio.hu

Medvepusztító üzemmódba lépett a piac

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az amerikai tőzsdén a 2008-2009-es válság óta tartó bikapiacot folyamatos és gyakran nagyon erős befektetői pesszimizmus kísérte. Rengetegen voltak, akik nem hittek az emelkedésben, emiatt lemaradtak róla, vagy kimondottan ellene fogadtak, és short pozíciót vettek fel. De a kisebb-nagyobb döccenők után mindig jöttek az újabb és újabb index- és egyedi részvénycsúcsok. Az elmúlt hónapokban gyökeresen megváltozott a piaci szentiment, akár az AAII felmérését, akár az opciós piacot, akár az egyedi shortállományokat nézzük. A medvék elpusztultak.

2020. december 14. - G7.hu

Ez a brexit olyan, mint a kolbász, jobb ha nincs ott az ember, amikor készül

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Sorra vesszük, hogy az összes hivatalos, félhivatalos és nem hivatalos határidő után is meghosszabbított tárgyalásokon mi mozgatja a feleket, hogyan kapcsolódnak össze belpolitikai taktikai és a súlyos stratégiai megfontolások.

2020. december 10. - Portfolio.hu

Régiós devizák: különös november, mozgalmas december?

Jobbágy Sándor - markogazdasági elemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Erősen indult a november a régiós devizák számára, viszont szemben a világ vezető részvényindexeivel, az erősödés hamar kifáradt a forint, a zloty és a cseh korona számára. Felmerül tehát a kérdés, hogy tényleg ennyit áraznának a régiós devizák a koronavírus-válságból való kilábalást ígérő oltóanyagok érkezésének híréből?

2020. december 3. - Portfolio.hu

Véget érhet a Waberer’s tőzsdei vergődése

Bukta Gábor - részvényelemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Az elmúlt bő három év tőzsdei vergődését követően jó útra térhet a Waberer’s. Bár továbbra is sok a bizonytalanság a fuvarozó háza táján, az új szakmai nagybefektető megjelenése új impulzusokat hozhat, melyből a kisebbségi részvényesek is profitálhatnak a következő években.

2020. december 2. - Portfolio.hu

Eladhatja a Lamborghinit a Volkswagen

Bukta Gábor - részvényelemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Fontos kérdés a Volkswagen jövőjét illetően, hogy a menedzsment miként fogja tudni a korábbi évtizedekben felépített konszernt átalakítani egy jóval karcsúbb vállalatcsoporttá, miként fog tudni a cég megfelelni a kor egyre szigorodó környezetvédelmi követelményeinek? Hogyan szabadíthatja fel úgy a benne rejlő értéket, hogy a piaci kapitalizáció a VW menedzsmentje által megálmodott 200 milliárd eurót elérje.

2020. november 30. - Telex.hu

Jegybanki függetlenség válság idején: nevessünk együtt!

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

A monetáris hatóság függetlensége nem azt jelenti, sosem jelentette azt, hogy akár a törvényhozástól, akár a kormányzati főhatalom gyakorlásától, akár kifejezetten a fiskális politika alakításától elszigetelten, ezekhez képest külön világban szabályoznák a pénz árát, mennyiségét, hozzáférhetőségét. Meg újabban még egy sor dolgot ezeken kívül.

2020. november 24. - Portfolio.hu

Vakcinafejlesztés: már a reményt is úgy árazták, mintha sikerült volna

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Amikor nagyon bizonytalan egy társaság jövőbeli sikeressége, akkor a részvényeit sokszor árazzák úgy a befektetők, mintha egy opció lenne. A jövőbeli sikerességre vonatkozó opció. A technológiai vállalatok esetében már évtizedek óta megfigyelhető ez a jelenség. A befektetők magabiztossá válása és elbizonytalanodása az ilyen részvénytársaságok esetében extrém árfolyammozgással jár együtt. Az idei évben ennek a sikeropciós árazási mechanizmusnak kiváló példáit mutatták be a vakcinafejlesztő gyógyszercégek.

2020. november 11. - Portfolio.hu

Az Egyesült Államok Trump után: társadalompolitikai fordulat vagy végjáték

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Azt már tudjuk, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztás a történelem szemétdombjára hajította a hivatala viselésére minden józan és tisztességes mérce szerint alkalmatlan és méltatlan Donald Trumpot. Tudjuk azt is, hogy a Demokrata Párt nem fog többséget élvezni a Szenátusban az elkövetkező két évben, igaz, a republikánusokkal azonos számú mandátumot még elérhetnek januárban, a Georgiában megismételt szenátorválasztásokon. Azonban ezek eredményétől függetlenül világos, hogy az idős Joe Biden elnöksége során vagy a kompromisszumok kivételesen nagyformátumú mesterének bizonyul, vagy kormányzásától nem remélhető több, mint az elődje által okozott borzalmas, felmérhetetlen károk egy részének reparálása – semmiképpen sem lebecsülve ezzel az utóbbiak akár történelminek is nevezhető jelentőségét.

2020. november 3. - Telex.hu

Szegény gazdagok: a világ legnagyobb piaci értékű társaságai történelmi perspektívában

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke, Concorde Értékpapír Zrt.

Scott Galloway The four című könyvében 2017-ben megjósolta, hogy az Apple lesz az első olyan cég, amely eléri az ezermilliárd dolláros piaci értéket. Erre nem is kellett sokáig várni, mert egy évvel később megtörtént. Egy év múlva pedig az Apple-t követte az Amazon és a Microsoft az ezermilliárd dolláros cégek listáján. A Google sem maradhatott le sokáig, de ami igazán megdöbbentő, hogy az elmúlt évszázad második legnagyobb válsága közepette ezek a cégek még gyorsabban növekedtek, mint a megelőző években, és idén pár hónap alatt annyival növelték piaci értéküket, mint korábban néhány év vagy épp évtizedek alatt.

2020. november 2. - 24.hu

Hova tart a forint? Miért zuhan a török líra?

Jobbágy Sándor - markogazdasági elemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Nagyon közel jár a forint a rekordgyenge szintjéhez, szerdán lényegében csak fillérek választották el attól, hogy átlépje az euróval szemben a tavaszi, 369,5 forintos csúcsot. Csütörtökön minimális korrekció történt, de még így is 368 forint feletti eurót láthattunk, hétfőre pedig kicsit tovább erősödött a forint, de a napi átlag így is 366,54 forint volt. Mi az oka, hogy erre a szintre tért vissza az árfolyam, noha a nyáron még 345 forintot ért 1 euró?

2020. október 29. - Portfolio.hu

Szerelem a korona idején – Nem tudnak leállni a tech óriások

Gajdics Attila - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A koronavírus-járvány a vállalatokat szerte a világban stratégiájuk, működésük és jövőjük átgondolására kényszerítette. Kivételezett helyzetben vannak ugyanakkor a tech óriások, amelyek a járvány következtében üzletileg inkább erősödtek, mint gyengültek.

2020. október 19. - Portfolio.hu

Gyenge-e a gyenge forint?

Jobbágy Sándor - markogazdasági elemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Gyenge forintról szokás beszélni, de sokszor nem is olyan egyértelmű, hogy ki mit ért ez alatt. Kérdés, hogy a jelenlegi helyzetünkben gyenge-e még a gyenge forint, vagy éppen elegendő, hogy a 360-as szint körül ingadozzon az árfolyam?

2020. október 13. - Forbes.hu

A bajnokság, ami a világ egyik legjobb üzlete és pozitív Covid-teszt nélkül le tudták zárni

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Sok minden máshoz hasonlóan a sportok világában is megoldhatatlan vagy nehezen megoldható problémákat generált a koronavírus. Különösen a teremsportok számára. Az elmúlt bő három hónapban egy igazi menedzsment bravúrt láthattunk az észak-amerikai kosárlabdaliga, az NBA részéről arra, hogy egy buboréknak nevezett izolált világban nézők nélkül be tudták fejezni a 2019-2020-as szezont. Mentették a menthetőt. A különleges szezonzárás megszervezésében nagy segítség volt három hiteles vezető korábbi barátsága. Mindezek mellé könnyen lehet, hogy az elkövetkező szezonokban az egész liga két legnagyobb egójának harcát is látni fogjuk.

2020. október 12. - Portfolio.hu

A butaság nem véd az erkölcstelenség ellen – Avagy a Wirecard és a német felügyelet szégyene

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Természetesen a közmegbecsülésnek örvendő német pénzügyi felügyeletet egészen egyszerűen hülyék gyülekezetének vagy gerinctelen gazemberek bandájának nevezni szerfelett igazságtalan lenne, hiszen kétezer-hétszáz ember feje felett sosem szabad egy mozdulattal pálcát törni. Az alábbi néhány bekezdés célja nem is elsősorban az, hogy rámutasson arra, hogy a BaFin (Bundesanstalt für Finanzdiesntleistungsaufsicht), a pénzügyi szolgáltatók és a pénzügyi piacok törvényes és tiszta működésének német őre vélhetőleg egész kultúrájánál, szervezeti megoldásainál, munkamódszereinél fogva alkalmatlan legalapvetőbb funkciójának ellátására. A lemoshatatlan gyalázat, amely a Wirecard-botrány során fröccsent a német felügyeletre, csupán egy tünet, egy felszíni jelenség, mögötte világosan látható a pénzügyi piacok és a pénzügyi szolgáltatások szabályozásában elért közös európai „vívmányok” tökéletes csődje.

2020. szeptember 28. - G7.hu

Orosz róka a német tyúkólban – az idegméreg nem gáz

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Bár Navalnij megmérgezése felkavarta a kedélyeket, nincs az a világpolitikai együttállás vagy német belpolitikai divathullám, ami a németeket és az oroszokat megzavarná abban, hogy úgy üzleteljenek olajjal és gázzal, ahogy üzletileg racionálisnak tartják.

2020. szeptember 25. - Portfolio.hu

A Covid-19 válság árnyékában Kína maradt az egyedüli józan szereplő?

Márton Szilárd - befektetési igazgató, Mozaique Alapkezelő

Mint ahogyan azt a 2008-as válság idején is láttuk, most is Kína vezeti ki a világot a globáis resszeszióból. Bár részben technikai okoból, de Kína volt az egyedüli számottevő gazdaság, ahol a második negyedévben már nőtt a GDP. A kínai részvénypiac kilátásai is igen kedvezőnek bizonyulnak, a relatív erősebb fundamentumok mellett számos intézkedés is támogatja a kínai részvényeket.

2020. szeptember 22. - Világgazdaság

Régiós inflációs kockázatok: mit mutatnak az élelmiszerárak?

Jobbágy Sándor - markogazdasági elemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Azonos pályán mozognak a régiós inflációs mutatók, részben a hasonló monetáris politikák és a devizamozgások következtében. A háttérben fontos mozgatórugó az élelmiszerárak megugrása, ami az országspecifikus tényezők mellett egy hosszú távú globális trendbe is illeszkedik.

2020. szeptember 9. - Portfolio.hu

Most kezd igazán érdekessé válni a platina

Katona Norbert - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Sokak számára ismerősen, bár kissé egzotikusan csenghet a platina szó. Van, akiknek az autókatalizátorok, másoknak a platinagyűrűk és ékszerek, megint másoknak az orvosi implantátumok ugranak be első hallásra. És bár annak ellenére, hogy fejben el tudják helyezni, a platina, mint befektetés szinte teljesen ismeretlen fogalom. Egy igazi vakfolt a térképen. Pedig most kezd csak igazán érdekessé válni.

2020. szeptember 5. - 24.hu

Két évet vesz el tőlünk a koronavírus-járvány

Jobbágy Sándor - markogazdasági elemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Még a 2008–2009-es világgazdasági válság idején sem volt olyan borzalmas negyedéve a magyar gazdaságnak, mint a koronavírus-járvány első hullámakor: az idei második negyedévben 13 százalékot meghaladó mértékben zuhant a teljesítmény. Miután ez kiderült, a kormány bevallotta, hogy a költségvetési hiány is a többszöröse lesz annak, mint amivel az év elején számolt: a bruttó hazai termék 7-9 százaléka lehet.

2020. szeptember 5. - G7.hu

Ha valaki elfelejtette volna, a vírus mellé van még itt egy brexit is

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Alighanem a világjárvány is szerepet játszik abban, hogy a kifejezetten tájékozott újságolvasók is úgy gondolnak a brexitre, mint egy soha véget nem érő, mára megszelídült, jelentőség nélküli furcsaságra, hiszen a hírfolyam elapadni látszik, a vírustematika pedig érthetően felülír mindent.

2020. augusztus 31. - 24.hu

USA-Kína hidegháború – lassan előtérbe kerül a főhadszíntér

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Kína-ellenes amerikai világkampány azt jelzi, hogy lassan véget ér a mellébeszélés ideje, nem a tornacipőkről és a szójababról szólnak a viták, hanem valami egészen másról: a technológia birtoklásából, és a technológiai innovációs képességeknek a hatalmi politikára, a nemzetközi rangpozícióra gyakorolt hatásáról van szó, amely a nyugati és a keleti típusú birodalmak megütközésének döntő tényezőjévé vált az ipari forradalom óta. Erről szól az ipari kémkedés nagyüzemben. Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgatójának írása.

2020. augusztus 28. - Portfolio.hu

Amerikai dollár: A temetésemről szóló hírek könnyen tévesnek bizonyulhatnak (egyelőre)

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke, Concorde Értékpapír Zrt.

Kevés vonzóbb téma van manapság a jövendőmondók és modern delphoi jósok köreiben, mint az amerikai dollár hamarosan várható összeomlása, kulcsvaluta szerepének elvesztése. Ez a több évtizede újra és újra várt és jövendölt esemény, mely eddig sem következett be és véleményem szerint még sokáig nem is fog bekövetkezni, noha a dollár évtizedes távlatban zajló tartós gyengülését a történelem és a makroökonómia is megindokolja.

2020. augusztus 10. - Portfolio.hu

A klímavédelmi beruházások is az ezüstöt erősíthetik

Katona Norbert - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Brutális szárnyaláson van túl az ezüst piaca, az elmúlt egy évben 88 százalékkal került feljebb dollár alapon. Ezzel a teljesítménnyel pedig nemcsak a szélesebb nyersanyagpiacot, hanem az amerikai részvénypiacot is rommá verte. Nemcsak az S&P 500-at, de még a nagy kedvencnek számító Nasdaq 100-at is, mely „csak alig” 40 százalékkal emelkedett. Kevesen fogadtak volna erre.

2020. augusztus 6. - Portfolio.hu

Trónra emeli az Airbust a koronavírus?

Bukta Gábor - részvényelemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Nyertesként jöhet ki az Airbus a koronavírus után és hosszú évekre letaszíthatja a trónról a Boeing-ot. Bár a hangulat most a temetőket idézi, s kevesen gondolhatják, hogy akár aranyévek is állhatnak a repülőgépgyártók előtt. A környezetvédelmi törekvések azonban pozitív lökést adhatnak a szektor szereplőinek, felgyorsíthatják azt a folyamatot, melynek eredményeként a légitársaságok elmozdulnak a zöldebb repülés irányába. Emellett pedig arról sem szabad elfeledkezni, hogy a diplomáciai kapcsolatokkal jócskán átitatott iparágra nagy figyelmet fog fordítani az EU és az USA egyaránt.

2020. augusztus 5. - G7.hu

Geopolitikai játszma része, hogy amerikai kézbe kényszerítik a TikTokot

Forster Péter - online üzletágvezető, Concorde Értékpapír Zrt.

Messziről lehet, úgy néz ki, hogy Trump Kína-ellenessége egy magánszám, csupán egyéni preferenciáit próbálja átnyomni, mert valamiért utálja Kínát. Valójában kevés külpolitikai témában van olyan egyértelmű kétpárti egyetértés és össztársadalmi konszenzus az Egyesült Államokban, mint abban, hogy Kínát most már tényleg meg kell regulázni.

2020. augusztus 4. - Forbes.hu

Gyerekként sokat videójátékozott, e-kereskedelmi titánt épített

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A Shopify online snowboard-vállalkozásnak indult, de annyira jó lett a szoftver mögötte, hogy programozózseni alapítójának feleslegessé vált a téli sporttal foglalkozni. Vállalati portré a Marker írása alapján, amibe némi sör is belefér.

2020. augusztus 3. - Forbes magazin

Korai nekrológ az Airbnb-hez

Tunkli Dániel - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Már több mint négy év telt el azóta, hogy az Uber kivonult az országból. Sokat vitáztunk akkoriban arról, hogy a szabályozó hatóságoknak bele kell-e szólnia a piac működésébe, de abban már akkor is egyetértettünk, hogy az Airbnb napjai meg vannak számláva.

2020. július 21. - Forbes.hu

Ez a londoni olimpia legnagyobb tanulsága

Vidovszky Áron - lakossági üzletág és treasury igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

A járvány második hullámának küszöbén állva minden országban kialakult egy nyilvánvaló ellentmondás: ez nálunk úgy néz ki, hogy magyar ember ne menjen külföldre, de a külföldi jöjjön be nyugodtan, hogy egy kicsit nálunk is költsön. De hogyan lehet feloldani ezt az ellentmondást? Vendégszerzőnk a 2008-as és a 2012-es olimpiákat segítségül hívva magyarázza el a kialakult dilemmát.

2020. július 20. - Forbes.hu

Jeff Bezos nélkül nincs távmunka

Gajdics Attila - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

15 éve kezdődött a felhőforradalom, de az üzletmeneteket felforgató hatását talán most tavasszal érzékelhettük először igazán látványosan. A 2020 tavaszi csodának csak az egyik oldala volt az, hogy a Zoomhoz hasonló szolgáltatók korábban elképzelhetetlen méretben és sebességgel tudták bővíteni a kapacitásaikat. A csoda másik oldala pedig az, hogy ezek a kapacitások rendelkezésre álltak, mert a felhőszolgáltatók kiépítették őket az elmúlt években.

2020. július 15. - G7.hu

Itt a hidegháború 2.0

Tunkli Dániel - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Pár hete megdöbbenve olvastam, hogy India és Kína határán a két nukleáris hatalom katonái kövekkel és husángokkal estek egymásnak. A westernfilmek kocsmai verekedéséhez hasonló összecsapás több tucat halálos áldozattal járt. A döbbenetem mégse ennek szólt, ilyen párévente előfordul a két ország vitatott határterületén (igaz, halálesetre több évtizede nem volt példa), sokkal inkább annak, hogy senkit se érdekelt.

2020. július 14. - Forbes.hu

Alig maradt olyan amerikai cég, amit ne tudna megvenni Jeff Bezos a vagyonából

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Látva a technológiai részvények száguldását érdemes egy kicsit játszanunk a számokkal. Szinte dollárra akkora összeggel nőtt a tíz legértékesebb amerikai techcég értéke március 23. óta, mint amennyivel a koronavírus megjelenését követően a FED növelte mérlegfőösszegét. Jeff Bezos volt felesége, Mackenzie eközben már a 13. leggazdagabb ember a világon. De Jeffet sem kell félteni, mindössze 17 olyan hagyományos amerikai cég maradt a tőzsdéken, amelyeket nem tudna a magánvagyonából megvenni.

2020. július 10. - Index.hu

Robin Hood és a cápa algoritmusok szimbiózisa újraélesztette a karanténba szorult kisbefektetői közösséget

Márton Szilárd - befektetési igazgató, Mozaique Alapkezelő, Concorde Csoport

A Robin Hoodhoz köthető, reneszánszát élő kisbefektetői kereskedési jelenségről hosszasan lehetne írni, ahogy a szorosan ide kapcsolódó Robintrack-ről, vagy az itt kereskedő sportfogadókról köztük David Portnoy-ról is. Habár a RH még új cégnek számít a piacon, sikereivel, illetve botrányaival egy könyvet lehetne megtölteni.

2020. július 10. - Pénzcentrum.hu

Tényleg egy állami bérlakás-program enyhítheti a lakhatási krízist Magyarországon?

Nagy Bertalan - privátbanki üzletfejlesztési vezető, Concorde Értékpapír Zrt.

Németországban már jól bejáratott programról van szó, amely gazdaságpolitikailag is támogatható és a lakosság is örülhet neki, továbbá munkahelyeket is lehetne létrehozni, vagy legalább megtartani vele ebben a nehéz helyzetben” – veti fel a Pénzcentrumnak írt szakértői írásában Nagy Bertalan. A Concorde Értékpapír Zrt. privátbanki üzletfejlesztési vezetője arra kereste a választ, hogy vajon “mindenre” megoldást jelenthet egy bérlakásprogram?

2020. július 3. - Portfolio.hu

Kontrollált hozamgörbe: egy terv a jövőre, ami már régen valósággá vált

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Az amerikai monetáris politika csak készül a hozamgörbe kontrolljára, vagy már réges-régóta műveli? – teszi fel a kérdést írásában Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgatója. A kérdésre a válasz az utóbbi, vagyis a kontrollált hozamgörbe már régen valósággá vált.

2020. június 19. - Forbes.hu

Nehézsúlyú bokszmeccs lesz az amerikai választás

Tunkli Dániel - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Nehézsúlyú bokszmeccs lesz az amerikai elnökválasztás. Miközben a koronavírus mellett a zavargásokba csapó országos tüntetéssorozat korbácsolja a feszültséget, Donald Trump és Joe Biden minden idők egyik legizgalmasabb/brutálisabb elnökválasztására készül. De ki kapja a legnagyobb pofont?

2020. június 6. - Index.hu

Monetáris kommunizmus, avagy pénzt a rászorulóknak!

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Tényleg, micsoda dolog már az, hogy emberek sokaságának nincsen pénze? Hiszen pénzen a boldogságon kívül minden megvehető, pénz nélkül pedig egzisztenciális problémák sokaságával kell szembenéznünk, ha pedig tényleg igen kevés van belőle, az egyenértékű a nyomorral, a kiszolgáltatottsággal, a megaláztatással. Arról nem is beszélve, hogy ha a pénzzel nem vagy alig rendelkezők pénz hiányában nem költenek pénzt, akkor a gazdaság szereplőinek összes jövedelme, tehát a gazdaság mérete kisebb lesz, azaz a pénzzel jobban vagy egyenesen jól állók is szegényebbek lesznek a lehetségesnél.

2020. május 25. - Index.hu

Egy ország, egy rendszer: felébredés a hongkongi álomból

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Néhány napja világossá vált, hogy az Egyesült Államok és Kína között kibontakozó hidegháború első igazán súlyos ütközése a hongkongi válság kapcsán alakul ki. Ennek gazdasági jelentősége felmérhetetlen, de mindenképpen nagyságrendekkel nagyobb lesz annál, mint amit a legtöbb megfigyelő gondol erről a kereskedelempolitikai vitáktól tematizált évek után.

2020. május 22. - Forbes.hu

A szürrealitás szobafogságában

Tunkli Dániel - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A vállalatvezetők egyre későbbre várják a normális üzletmenet visszatértét, optimista befektetőt lasszóval sem lehet fogni, és ahogy a válság egyre durvább számokban jelentkezik a fogyasztási, munkanélküliségi adatokban, egyre jobban látszik, hogy a politikusok is olyan egyenletet próbálnak megoldani, aminek nincs kész megoldókulcsa. És mindennek dacára az S&P 500 index 30 százalékot emelkedett a márciusi mélypontról, ami a fundamentális befektetőknek teljesen szürreális a jelenlegi vállalati kilátások mellett.

2020. május 20. - 24.hu

A (szent) korona (gazdaság)tana

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke

Sajnos a mostani válság előtt sincs lényegesen jobb állapotban a magyar gazdaság – ha az ország nemzetközi kitettsége és a magánszektor adóssága kisebb is –, mint 2008-ban: a növekedési ütem csalóka, ha dollárban számolunk a GDP egyenesen csökkent, de az államadósság, a költségvetési helyzet és a monetáris politikai mozgástér sem jobb, mint bő tíz évvel ezelőtt. Elfelejtettük az aranyszabályt, hogy akkor kell tartalékot képezni a rossz időkre, amikor a gazdaság magától is működik. Ezt megtanulnunk már csak azért is fontos lenne, mert aligha ez a járvány vagy válság lesz az utolsó.

2020. május 18. - Forbes.hu

Michael Jordan és a Nike életre szóló násza

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Michael Jordan most 57 évesen is többet keres évente, mint napjaink legmenőbb kosárlabdázói. Ez a már lassan 36 éves cipőszerződésének a gyümölcse. A most vetített „The Last Dance” chicagói sikeréveket bemutató tízrészes dokumentum sorozata már megmutatta azt, hogy eredetileg Jordan Adidasban szeretett volna játszani. Ám jelentős részben az ügynökének köszönhetően is a történet végül teljesen másként alakult. Így lett 1984-ben Jordan a Nike ikonikus figurája.

2020. május 12. - Forbes.hu

Az utolsó tánc

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A világjárvány által kiéheztetett sportrajongók számára kiváló sorozatot vetít napjainkban a Netflix „The Last Dance” címmel. A tízrészes anyag a Chicago Bulls és Michael Jordan diadalmenetét dolgozza fel, különös hangsúllyal az utolsó 1997/98-as szezonra. Túl Michael Jordanen sok kiválóságot mutat be a sorozat és mondanivalója messze túlmutat a kosárlabdán. Az „Utolsó tánc” nem más, mint egy online coaching lehetőség a kiválóságról. Tanítás a versenykörülmények közötti megedződésről. Sorozatajánló.

2020. május 6. - G7.hu

Temetni jöttem Trumpot nem dicsérni

Tunkli Dániel - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A kampány érdemi része még el sem kezdődött, de a demokraták előnye mérhető, köszönhetően Trump és a COVD-19 együttes pusztításának. Az elnök lépéshátrányban van, ami az amúgy sem megfontoltságáról hírhedt elnököt kapkodásra és hibákra késztette. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy az elmúlt két hétben a válság hatására négyszer annyian fordultak munkanélküli segélyért a kritikus „billegő államokban”, mint amennyi szavazattal ezekben az államokban biztosította sikerét 2016-ban. A legfontosabb kérdés, hogy azalatt a pár hónap alatt, ami még a választásokig hátravan, képes-e a gazdaságot visszakormányozni egy olyan szintre, ami szavazatok megtartását eredményezné.

2020. május 5. - Portfolio.hu

Itt a világ eddigi legnagyobb short pozíciója, globális dollárhiány alakult ki

Móró Tamás - vezető stratéga, Concorde Értékpapír Zrt.

Sergio Leone 1964-es, a kritikusok által erősen lenézett, de Clint Eastwood karrierjét berobbantó, közönségsikerré lett spagetti-westernfilmjéhez hasonló jelenleg az amerikai deviza helyzete: olyan dollárhiány alakult ki, hogy sokan talán ölnének is egy maréknyi dollárért. A szakemberek, azaz az elemzők szerint a FED radikális monetáris politikai lazítása, a rendkívüli kamatcsökkentés lényegében a nulla körüli szintre, illetve a most már felső korlát nélküli eszközvásárlási program az amerikai deviza árfolyamának gyengülését hozza majd, a “közönség”, azaz a befektetők és más piaci szereplők viszont ezzel ellentétesen folyamatosan a vételi oldalon álltak az elmúlt hetekben. Mi az oka annak, hogy miközben logikus lenne a dollár gyengülése, ennek pont az ellenkezője történt?

2020. május 4. - Forbes.hu

Miért ülteti le a befektetőket Jeff Bezos és miért őrjöng Elon Musk?

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A múlt hét két legérdekesebb amerikai részvénypiaci eseménye az volt, hogy szinte egyszerre kommunikálta Jeff Bezos és Elon Musk azt, hogy az általuk vezetett Amazon és Tesla részvényeinek árfolyama túl magas. Ilyen kaliberű technológiai vezetőktől ilyen megnyilatkozást nem láttunk az elmúlt években. Nemhogy kettőt 24 órán belül. Mindkettejük alapvető problémája az, hogy a koronavírus járványhelyzet közösségi távolságtartáson alapuló, elkövetkező hónapokra és negyedévekre várható kezelése nagyon sok pénzébe fog kerülni vállalataiknak. Hiába gondolta eddig őket a befektetői társadalom szuperhősöknek, a mostani járványra ők sem immunisak.

2020. április 29. - Portfolio.hu

Komoly igazságosztó 48 óra előtt állunk

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A vezető amerikai indexekben nagyon erős súllyal reprezentált öt technológiai behemót (Microsoft, Apple, Amazon, Google és Facebook) 48-49 órán belül teszi közzé idei első negyedéves gyorsjelentését. Emellé a FED ma este, az EKB pedig holnap délután tartja kamatdöntő ülését. Ez a híráramlási kombináció még békeidőben is szignifikáns és hetekig tartó indexmozgások kiindulópontja szokott lenni. Az elmúlt hetek sávozása után most vajon most merre mozdul meg az intézményi pénz? Ez április végének a nagy kérdése.

2020. április 22. - Portfolio.hu

Folytatódik a zuhanás a tőzsdéken? Profik mondták el a véleményüket

Gyurcsik Attila, befektetési igazgató és Móró Tamás, vezető stratéga

Múlt hét csütörtökön tartotta meg első online befektetői klubját a Portfolio, ahol több mint 300 néző követhette végig, ahogy profi befektetők megosztják személyes élményeiket arról, hogyan élték meg az elmúlt hónapok tőzsdei turbulenciáit, hogyan pozícionálták magukat az alapkezelők, és milyen tanácsokat adtak a brókercégek a márciusi tőzsdei esés után, és a kérdések kérdésére is válaszoltak a profik, mégpedig arra, hogy láttuk-e már a piac alját a tőzsdéken, vagy érdemes további esésre és újabb mélypontokra felkészülni. Az eseményen Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatója, Móró Tamás, a Concorde Zrt. stratégája és Pintér András, a Budapest Alapkezelő portfólió menedzsere mondta el véleményét, a rendezvény moderátora Nagy Viktor, a Portfolio vezető elemzője volt.

2020. április 20. - Portfolio.hu

Így lehet jósolni a tőzsdén: most tényleg bármi megtörténhet

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az előzetesen képzelthez képest nagyon alacsony valószínűséggel várt események bekövetkezése hergeli a tőkepiaci befektetők idegrendszerét eddig 2020-ban. A közeljövő a mostani generációk számára még messze nem volt ilyen bizonytalan. Ilyen bizonytalanság esetén pedig nem lehet egyféle előrejelzést tenni a vezető amerikai részvényindex vonatkozásában (sem). Négy lehetséges árfolyampályát mutatunk be az elkövetkező évekre előrenézve a szélsőségesen optimista szcenáriótól a szélsőségesen pesszimistáig.

2020. április 18. - G7.hu

Évszázadok óta igaz, hogy minden sikeres cég egyben tech cég

Gajdics Attila - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A technológia fejlődése évezredek óta az emberi fejlődés motorja. Akár azt is mondhatjuk, hogy minden sikeres cég tech cég, hiszen a sikere bizonyítja, hogy hatékonyabban tudja előállítani, megszervezni vagy értékesíteni azt, amire az ügyfeleinek szüksége van. Ma jó eséllyel állíthatjuk, hogy a közeljövő tech cégei a mesterséges intelligenciában élenjáró cégek lesznek.

2020. április 15. - Forbes.hu

Focimeccsre menni, fesztiválozni, felülni egy repülőre? Lehet, hogy 2020-ban már csak álmainkban csinálunk ilyeneket

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A világ egyes gazdaságainak az újranyitása lett az elmúlt napokban a kulcsszó a tőkepiaci híráramlásban. Látva a járványügyi ajánlásokat, az emberek vírustól való félelmét és a közösségi események elmaradásait a védőoltás kifejlesztése előtt, mintha túlzott lenne az optimizmus ezzel a dologgal kapcsolatban.

2020. április 15. - Index.hu

Bízzuk-e a vírusra a szerkezetátalakítást?

Samu János - vezérigazgató-helyettes, Concorde Értékpapír Zrt.

A világgazdaság példátlanul gyorsan fékezett a koronavírus járvány lefékezése céljából hozott intézkedések miatt. A kormányok és jegybankok intézkedései is példátlanul gyorsak és példátlanul nagymértékűek voltak. Bár felmerült sokszor sok helyen, hogy nem bölcs dolog a gazdaságok állandó megmentése, mégis a tétlenség olyan kockázatos, és olyan hosszú távú negatív hatásokkal járhat, ami miatt igenis megalapozott immáron sokadszor is a gazdaságok „hóna alá nyúlni”.

2020. április 13. - Index.hu

Megkoronázott megatrendek

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Boldog békeidőkben sem látjuk, pontosan mit hoz a jövő, egy jókora világjárvány kellős közepén pedig végképp hiába meresztjük a szemünket a ködbe. Gondolkodni tudunk csak, ami arra azért jó lehet, hogy így kevesebb látnivalón lepődünk meg, ha majd oszlik a köd. Gondolatébresztőnek szánt ködszurkálás következik.

2020. április 10. - Index.hu

Covid-19 után: mit hoz a másnap?

Móró Tamás - vezető stratéga, Concorde Értékpapír Zrt.

Miközben a világ még a koronavírus-járvány következtében kialakult brutális és nyugodtan kijelenthetjük, soha nem látott mértékű gazdasági padlófék miatti tűzoltással van elfoglalva – és nem tudjuk, ez mennyire lesz sikeres – egyre inkább az is előtérbe kerül, hogy milyen hosszú távú hatásokkal számolhatunk, milyen erős lesz majd a növekedési kép és milyen jellegű lesz a minden bizonnyal átalakuló társadalmi-gazdasági szerkezet. A kérdés széles spektrumú és számos a bizonytalansági tényező, de néhány fontos irány már érzékelhető és látható.

2020. április 9. - Pénzcentrum.hu

Ez 2020 legfontosabb tőzsdei kérdése: van esélye a bikának vagy felfalja a medve?

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A fogyasztói társadalom elterjedésének kilenc évtizede, a globalizáció közel négy évtizede, a technológiai kibontakozás három dekádja és a 2010-es évek jegybanki pénzpumpája tulajdonképpen négy bikapiac eredete és magyarázója. “Medveharapásként” érkezett meg ebbe a világba a koronavírus. Eljött a medvepiac, vagy ugyan a klinikai halál állapotából visszatérve, de marad-e a bika. Ez a 2020-as év legnagyobb részvénypiaci kérdése.

2020. április 7. - Portfolio.hu

Amit szabad Jupiternek…, avagy, mi a magyar eszközvásárlási program korlátja

Samu János - vezérigazgató-helyettes, Concorde Értékpapír Zrt.

A globális (nagy) jegybankok az elmúlt hetekben óriási, dollár száz- és ezermilliárdokban mérhető programokat indítottak. Ezek részeként tetemes kötvényvásárlásokat is bejelentettek, lényegében – közvetetten – megfinanszírozva azt az extra költekezést, amelyet a költségvetések indítottak a koronavírus elleni védekezés és keresletélénkítés céljából. A válság gyökere és nagyrészt megvalósulási formája hasonló a fejlett és feltörekvő gazdaságokban, mégis, az említett luxus a fejlődőket nem segítheti. Nekik aránytalanul nehéz lesz a kialakult helyzetet kezelni, és úgy élénkíteni, hogy ne kelljen külső segítséghez folyamodniuk.

2020. április 6. - Forbes.hu

Ha a gazdaságpolitika megteszi a kötelezőt, a forint ismét visszaerősödhet

Samu János - vezérigazgató-helyettes, Concorde Értékpapír Zrt.

Noha a gyenge forint a hétköznapokra most nincs olyan hatással, mint mikor a magyar háztartások deviziában voltak eladósodva, az árakban megérezhetjük hamarosan, hogy a forint önálló életre kelt. Erősíteni kellene a befektetőkben azt a képet, hogy érdemes a forint erősődésére fogadni. Samu Jánost, a Concorde Értékpapír Zrt. vezérigazgató-helyettesét kérdeztük a forint kilátásairól.

2020. április 6. - 24.hu

A shortolás betiltásával állítaná meg a pánikszerű tőzsdei eséseket a kamara

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Szakértők szerint sok értelme nincs, de a politikusok szeretik kiszolgálni a rengeteget bukó, és emiatt dühös állampolgárokat, ezért sok országban megtették, amit az iparkamara most a kormánytól remél. Az árfolyamesésre játszók pénzt, forgalmat, idegen szóval, likviditást hoznak a tőzsdére, és ez hasznos. A shortos inkább védi a piacot a pánikszerű esésektől.

2020. április 5. - Index.hu

A természet koronája

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke, Concorde Értékpapír Zrt.

Az előttünk álló válság súlyosabb lesz, mint bármi, amit eddig láttunk. A bevett gazdasági mentőintézkedések aligha lesznek elégségesek, hogy enyhítsük azt a szenvedést, ami ránk vár. Nemcsak az elmúlt évtizedek ökológiai „bűneiért”, hanem a korábbi válságok, különösen a 2008-09-es krízis által ki nem kényszerített változások miatt is szenvedni fogunk – már amennyiben a szenvedés alatt az egzisztenciális körülmények radikális romlását értjük.

2020. április 3. - Index.hu

Olajháború? Ugyan már, az OPEC+ erősebb, mint valaha

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

A legenda ugyebár az, hogy március elején, tehát már derékig gázolva a világjárvány kiváltotta gazdasági összeomlásban az OPEC+ államok bécsi tárgyalásaikon egymásra borogatták az asztalokat, nem tudván megállapodni a kitermelési kvóták csökkentésében. Szaúd-Arábia szeretett volna kitermelést csökkenteni, Oroszország nem, a pozícióik a tárgyalások előtt is nyilvánosak voltak, érthetetlen, hogy miért vártak sokan megegyezést.

2020. április 2. - G7.hu

Meddig bírják ki a magyar családok a válságban?

Nagy Bertalan - privátbanki üzletfejlesztési vezető, Concorde Értékpapír Zrt.

A válság hatására több százezren veszíthetik el munkájukat Magyarországon, a következő hónapokban akár a családok fele is elvesztheti a jövedelmét részben vagy teljes egészében. A háztartások több mint felének a megtakarítása csak maximum 2-3 hónapra lehet elég. Ezért elengedhetetlen lesz, hogy a munkanélküli segélyrendszert nagyvonalúbbá tegyék, és bevezessenek egy átmeneti alapmegélhetést biztosító rendszert.

2020. április 1. - Pénzcentrum

Márciusi őrület a tőzsdéken

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A “March Madness” az amerikai egyetemi kosárlabdázás csúcseseménye egy normál évben. A 64 csapatos bajnoki döntő az idén elmaradt. A részvénypiacokon viszont “cserébe” megkaptuk a márciusi őrületet. Minden idők leggyorsabb 30 százalékos tőzsdei zuhanása csak egy lenyomata a befektetői hangulatváltozásnak. A megapánik mélypontján még a LVMH-csoportba vetett bizalom is elillant. És akkor még a kereskedési könyvekbe történő beállásról – vagy be nem állásról – ne is beszéljünk…

2020. március 28. - Index.hu

Szintet lépett a pénzügyi elnyomás – Kimúlt a kötvénypiac

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Természetesen ezután is fognak adni-venni a világban mindenféle kötvényeket, mi az, hogy, a jelenlegi turbulenciában aztán tényleg lehet találni nagyon jó hozam/kockázat profillal rendelkező termékeket és árakat. Mindenki úgy fog csinálni a jövőben is, mintha mi sem történt volna, ami befektetői szempontból helyes is, de a „megveszem a hosszú kötvényt és tartom lejáratig” stratégiának jó eséllyel bealkonyul, ha eléggé el nem ítélhető módon pozitív reálhozamokban gondolkodunk. A kötvényekkel ezután (végképp) kereskedni kell a reálhozamért, ameddig még lehet.

2020. március 26. - Portfolio.hu

Most van vége az érdemtelenül is száguldó árfolyamoknak

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A 2010-es évek a permanens bikapiac és az ezzel kéz a kézben járó passzív befektetési formák masszív sikerességével vonulnak be a gazdaságtörténeti tankönyvekbe. Csakhogy azóta betolakodott az életünkbe a koronavírus, ami gazdasági értelemben (is) egy totális átalakító. Egyrészt megszüntette a múlt évtized bikapiaci táptalaját biztosító világrend több sarkalatos pontját. Másrészt minden vállalat átértékelésre és mérlegre kerül általa. Sok vesztese lesz ennek a folyamatnak.

2020. március 24. - G7.hu

Posztkoronavilág: infláció és deglobalizáció

Gyurcsik Attila, CFA - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

A ma megszokott árakat és az alacsony inflációt jelentős részben a globalizációnak köszönhetjük. De a vírus utáni világ lényegesen drágább lesz, mivel várhatóan felborul az eddig megszokott globális munkamegosztás és a beszállítói rendszerek, és számos hétköznapi megszokás – például az éttermi standardok – is átalakulnak. Az infláció a legnagyobb lökést mégsem a várható áremelkedések, hanem az államok szükségszerű eladósodása miatt kaphatja.

2020. március 23. - G7.hu

„Itt komplett iparágakat húztak le a vécébe” – ismert szakértők a válságról

Gyurcsik Attila, CFA - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Ami az elmúlt 30 napban történt a világgazdaságban, tehát hogy egyszer csak egy évtizedek óta nem látott gazdasági mélyrepülés közepében találjuk magunkat a Covid-19 járvány eredményeként, arra senki nem számított. Hogy értékeljük a helyzetet, ismert gazdasági szakértőket kérdeztünk.

2020. március 23. - Forbes.hu

Forradalmat indíthat a koronavírus, és ennek is a nagy techcégek lesznek a nyertesei

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Megmaradó árbevétel, nulla adósság, sőt készpénztartalék, mentőcsomag helyett áresésnél további sajátrészvény vásárlási potenciál. A fizikai kapcsolattartásban történő korlátozottság miatt új vállalati és lakossági ügyfelek. A technológiai cégek relatív pozícióját komoly mértékben javítja a jelenlegi járványhelyzet. Egyben egy utolsó lehetőség a lemaradók számára – látva a válságkezelést javító technológiai megoldásokban vezető entitások sokkal jobb pozícióját – arra, hogy felcsatlakozzanak a már évtizedek óta tartó technológiai forradalomra.

2020 március 22. - Index.hu

Shortügyletek, paták, kénköves lehelet: ismét ördögöt űz több európai felügyelet

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Amikor valamilyen – gazdasági, vagy mint most, egy járvány okozta – válság esetén a kormányok betiltják a tőkepiacon az úgynevezett shortolást, a szélesebb publikum jellemzően úgy érti a döntést, hogy ilyen nehéz időkben spekulánsok ne keressenek mások kárán, a kormányok pedig azt remélik, hogy a részvények vagy más termékek árának esése mérsékelhető az áresésen nyereséget biztosító ügyletek betiltásával. Csakhogy a short-ügyletek azért is elválaszthatatlan részei a tőkepiacoknak, mert sokszor éppen ezek biztosítanak likviditást, nagyobb eséseknél pedig éppen ezek révén is laposítható el jobban, azaz akasztható meg az árfolyamgörbék meredek zuhanása. Van olyan piac és olyan típusú short ügylet, ami valóban több szabályozást és odafigyelést igényelne békeidőben is, de a túlzott tilalom is visszaüthet.

2020. március 19. - Portfolio.hu

Mi van akkor, ha a koronavírus a tőzsdei történelem valaha volt legnagyobb „árvize”?

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Árvízvédelmi szakemberek a védekezést az addigi – sokszor évszázados – statisztikákon alapuló legnagyobb vízszintekhez igazítják. A befektetői társadalom a gigantikus tőzsdei turbulenciák során hasonlóan tesz és megnézi az addigi ikonikus esések lefolyását. Így teszünk most mi is. Négy hírhedt évszámmal (2008; 2000; 1987 és 1929) hasonlítjuk össze a mostani 2020-as helyzetet.

2020. március 19. - Forbes.hu

A törlesztési moratórium megágyazhat a forint leértékelődésének megakadályozásának is

Samu János - vezérigazgató-helyettes, Concorde Értékpapír Zrt.

Ha nem kell törlesztőket fizetni, nem is akkora baj, ha magasabb a kamat. Az MNB-n a világ szeme: lépnek-e, hogy megállítsák a forint további gyengülését.

2020. március 19. - Portfolio.hu

Már csak egy kamatemelés állíthatja meg a forintot a lejtőn

Samu János - vezérigazgató-helyettes, Concorde Értékpapír Zrt.

A hiteltörlesztés befagyasztásávával a kormány biztosította annak lehetőségét, hogy az MNB esetleges kamatemelése ne jelentsen rögtön külön terhet a recesszióval szembenéző gazdaságban. A jelenlegi forintgyengülés ugyan a régiós trendbe beleillik, de túl van azon a szinten, amit a bérnövekedés üteme miatt a versenyképesség fentartásának indokával lehetne tolerálni, és már csak hangulati hatásával is tartósan emelheti az inflációt.

2020. március 19. - 24.hu

A forint vészes gyengülése miatt itt az idő kamatot emelni

Samu János - vezérigazgató-helyettes, Concorde Értékpapír Zrt.

A hiteltörlesztés befagyasztásávával a kormány biztosította annak lehetőségét, hogy az MNB esetleges kamatemelése ne jelentsen rögtön külön terhet a recesszióval szembenéző gazdaságban. A jelenlegi forintgyengülés ugyan a régiós trendbe beleillik, de túl van azon a szinten, amit a bérnövekedés üteme miatt a versenyképesség fentartásának indokával lehetne tolerálni, és már csak hangulati hatásával is tartósan emelheti az inflációt.

2020. március 11. - Portfolio.hu

Ekkora zuhanás után érdemes már beszállni a tőzsdén?

Gyurcsik Attila, CFA - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Ha a világban a koronavírus-problémának hasonlóan gyors lenne a lefolyása, mint például Kínában, akkor a közeljövőben a kockázatos eszközök esetében magasabb árakat fogunk látni. Ha viszont ez egy elhúzódó, tartósan velünk maradó probléma, akkor nem ez a helyzet, mivel a világméretű fertőzés még nincs beárazva.

2020. március 11. - Pénzcentrum

A koronavírus már most életünk második legnagyobb tőzsdei pánikja

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A volatilitási index szerint a mostani koronavírus helyzet már nagyobb pánikot és félelmet vált ki a befektetőkből, mint az 1998-as orosz válság vagy a 2001-es terrortámadás. Miközben három hete még az élete csúcsán járt az összes vezető amerikai index. Az elmúlt három évtizedben csak a 2008-2009-es válság okozott nagyobb felfordulást eddig az amerikai piacról nézve a világot. Két elementáris erő feszülhet egymásnak az elkövetkező napokban. Sok évtizedes, kiemelt jelentőségű és megbízható chart sémák vannak a bikák oldalán. A modern érában precedens nélküli természeti eredetű válság és a fertőzés globálissá válása pedig a medvék oldalán.

2020. március 10. - Portfolio.hu

Jobban fájhat a koronavírus a Lufthansának mint a Wizz Airnek

Bukta Gábor - részvényelemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Nincs szerencséjük idén a légitársaságoknak. Az év elején az amerikai-iráni konfliktus miatt megugró olajár, most a koronavírus miatt került nyomás alá a szektor. Még nehéz számszerűsíteni a hatásokat, de úgy tűnik, hogy a növekedési fázisban lévő légitársaságok, mint a Wizz Air, vagy a Ryanair, “olcsóbban” megúszhatják az eseményeket.

2020. február 27. - Portfolio.hu

Elmondták a profik, mihez kezdj a pénzeddel a tomboló koronavírus idején

Gyurcsik Attila, CFA - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

A hét elején rég nem látott esés bontakozott ki a részvénypiacokon, miután a koronavírus fertőzések globálisan emelkedő száma mellett a piaci szereplők a növekedési kilátások romlása miatt aggódhattak. Alapkezelői felmérésünkben profi befektetőket kérdeztünk meg a koronavírus tőzsdei hatásairól.

2020. február 17. - Portfolio.hu

A német beteg

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke

A németek nem gazdagok, sőt, szegényebbek, mint a lengyelek vagy a görögök. A valószínűleg sokakat meglepő tény hátterében egy újabb meglepő tény áll: a német gazdaság lemaradt, szerkezete elavult, az ezt fenntartó német gazdaságpolitika pedig egész Európa számára súlyos következményekkel, áldozatokkal jár. De a német háztartások is áldozatok – részben emiatt kényszerülnek ugyanis arra, hogy a nullkamat világában egyre kevesebb hozamot és értéket képviselő pénzben tartsák megtakarításaikat. Ideje egy kicsit másképp (is) gondolkodni a német gazdaságról.

2020. február 10. - Pénzcentrum.hu

Miért lesz benne a jövő tőzsdei szakkönyveiben a Tesla múlt heti produkciója?

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Tőzsdei tankönyvekbe illő árfolyammozgást, forgalmat és őrületet hozott a Tesla részvények kereskedése február első hetében. Mintaszerű, mindent megváltoztató “gamechanger” negyedévre láttunk példát az elektromos autógyártónál tavaly októberben. És legalább ennyire mintaszerű volt a múlt heti felrobbanó tetőzés (blow-off top) is. Mesélnek a grafikonok és a múlt egy hasonló Facebook sztorival és a Qualcomm 2000 eleji tetőzésével.

2020. február 7. - Portfolio.hu

3 milliárd évente egyszer előforduló piaci esemény volt tavaly

Márton Szilárd - befektetési igazgató, Mozaique Alapkezelő

Tavaly szeptemberben olyan dolog történt a repopiacon, amire még nem volt példa és aminek statisztikai szempontból 3 milliárd évente egyszer kellene csak előfordulnia: a kamatlábak hirtelen a többszörösére ugrottak. Ez teljesen meglepte a Fedet és nem is tudott megfelelő magyarázattal szolgálni az eseményre. A hirtelen pánik okát fejtegeti írásában Márton Szilárd, a Mozaique Alapkezelő befektetési igazgatója, amit az alábbiakban változatlan formában közlünk.

2020. február 5. - Pénzcentrum.hu

Ebbe tedd a pénzed, ha kaszálni akarsz és a bolygót is védenéd

Tunkli Dániel - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A klímaszorongás a befektetői társadalmat is elérte, 2019 egyértelmű fordulópontnak tekinthető a klímaválság körüli figyelem emelkedésében a tőkepiacokon is. A sok zöldnek mondott vagy zöldnek látszó befektetés között azonban valójában kevés olyan akad, amibe úgy tehetünk pénzt, hogy valóban kicsit nyugodtabbak lehetünk: nem olyan cégeken keresünk pénzt, amelyek növelik a környezetei kockázatokat. Négy kategóriára bontva mutatjuk be a zöld befektetéseket, és azt, hogyan érdemes felmérni, hogy valóban a kibocsátás-csökkentés mellett elkötelezett cégek állnak-e az új buzzword, az ESG-alapok mögött.

2020. február 3. - Qubit.hu

Ha elszabadul a koronavírus, nagy zuhanás jöhet az amerikai tőzsdén

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Jónap Richárd, a Concorde csoporthoz tartozó Accorde Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzsere hangsúlyozottan elméleti alapon, a korábbi tőzsdei fordulatok elemzésével három forgatókönyvet mutat be írásában, mivel szerinte „a tőkepiacot ma tulajdonképpen kizárólag a koronavírus foglalkoztatja, se Trump twitterei, se a Fed, de még a vállalati hírek se nagyon látszanak érdekelni a befektetőket”.

2020. január 29. - Portfolio.hu

A BÉT kutyája… .

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Közel egy éve írtunk arról, hogy meglátásunk szerint a Magyar Telekom kisebbségi részvényesei ténylegesen a rövidebbet húzták az elmúlt években. A helyzet tavaly sem sokat változott. A Magyar Telekom az elmúlt 1 és 3 éves távon is a régió leggyengébben teljesítő telekommunikációs részvénye volt.

2020. január 20. - Pénzcentrum.hu

Közelbe került a távol: egyre gyanúsabb, így ér véget a részvénypiacok tombolása

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A Neoton Famíliát még anno a Hungaroring építése ihlette arra, hogy elkészítse az autóversenyzésről írt 220 felett című dalát. A tőzsde nem autóverseny, viszont az ott megszokott tempóban lépett immár 220 dolláros árfolyam fölé a Nasdaq-100 amerikai technológiai indexet leképező QQQ ETF a múlt héten. Kétszázhúsz felett észre sem veszed és elhagyod a valóságot, átértékeled magadban a világot és közelbe kerül a távol, többek között ezek hangzanak el a dalban. A mai írásban a Neoton Família által így kijelölt vizsgálati szempontok alapján azt nézzük meg, hogy az amerikai technológiai szektor részvényei elhagyták-e a valóságot, át kell-e értékelnünk magunkban a világot, illetve, hogy közelbe került-e a távol.

2020. január 15. - Index.hu

Inflare necesse est?

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke

A hivatalos adatokban a jegybanki lazítás ellenére alacsonynak látszik, de a valóságban alighanem több országban is magasabb az infláció, mint amit a hivatalos adatok mutatnak. Ez pedig önmagában is jelentős társadalmi konfliktusforrás, miközben ugyanis a közkeletű, “a gazdagok nem, vagy alig fizetnek adót” mondás nem igaz, az igen, hogy az általuk elérhető befektetések nyújtottak a leginkább védelmet az infláció, a vagyonok leértékelődése ellen. A középosztály azonban lecsúszást, vagyonértéktelenedést élt meg – megdöbbentően mutatja ezt, hogy a német háztartások megtakarításainak értéke alacsonyabb szinten van, mint a görögöké.

2020. január 13. - hvg360.hu

Az ingatlanpiac csak akkor pöröghet tovább, ha nagy béremelések lesznek

Márton Szilárd - befektetési igazgató, Mozaique Alapkezelő

Az ingatlanosok azzal ijesztgettek, hogy az áfanövekedés megdrágítja a lakásokat, de ez nagy valószínűséggel nem lesz így. Az ingatlanlufi kidurranni látszik, mert a lakásvásárláshoz a lakosságnak nincs elég pénze, és a hitelfelvételt is háromszor meggondolja.

2020. január 10. - hvg360.hu

Hol kell a legtöbbet dolgozni egy lakásért?

Márton Szilárd - befektetési igazgató, Mozaique Alapkezelő

A budapesti ingatlanok relatív ára a New York-i lakásokéival vetekszik, és megelőzi olyan felkapott nagyvárosok árait, mint Amszterdam, Frankfurt vagy éppen San Francisco. A svájci UBS befektetési bank elemzését vetettük össze hazai adatokkal. Nem a nominális árakat hasonlítottuk össze, mert ezek alapján Budapest még mindig olcsó, hanem azt, hogy a hazai kereslethez, a helyi bérekhez képest mennyire drága az ingatlanpiac.

2019. december 30. - G7.hu

Uniós pénzeső, elmaradt felzárkózás és Kína előretörése: ezek voltak az évtized nagy trendjei

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke

Hamarosan itt az évtized vége, és a 2010-es években hatalmas változások mentek végbe a világban. Arra kértünk ezért közgazdászokat, elemzőket, hogy osszák meg velünk és olvasóinkkal, hogy milyen trend határozta meg szerintük leginkább az elmúlt éveket. Uniós pénzeső és hiányzó konvergencia, vagyoni és népességi átrendeződés, és Kína térnyerése: többek között ezek bizonyultak a legfontosabb magyar, régiós és globális folyamatoknak a beérkező választások alapján.

2019. december 19. - G7.hu

Fel kell készülnünk a magasabb kávéárakra

Katona Norbert - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A kávépiacon a rekordszintű kereslet ellenére évek óta tartó árfolyamcsökkenés a kínálati fenntarthatóságát veszélyeztető, negatív folyamatokhoz vezetett. Tavaly év végén már egyre több jel utalt arra, hogy közeledünk a mélyponthoz, és a termény ára emelkedni fog. Idén ezt a várakozást az árfolyam is igazolta.

2019. december 18. - Index.hu

Görög csoda és a forint drámája – ezek az év chartjai

Móró Tamás, vezető stratéga és Tunkli Dániel, portfóliómenedzser

Az új állampapír sikere, a befektetői vagyon központosodása, az elmúlt évek legkomolyabb hozamcsökkenése, görög gazdasági csoda, katasztrofális év a forintnak az év chartjain. Közgazdászokat és elemzőket kértünk fel, hogy osszák meg velünk, szerintük mi volt idén a legfontosabb vagy legérdekesebb ábra, és röviden indokolják meg, hogy miért: íme, 2019 legérdekesebb ábrái. A beküldött kommentárok az egyes szakemberek saját véleményét tükrözik.

2019. december 14. - Index.hu

Brexit: kezdődik a második felvonás

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

A remény halt meg utoljára, ahogy mindig. A brit parlamenti választások eredménye megadta a kegyelemdöfést a brexit elmaradásában három és fél éve bizakodó csodavárók reményeinek. A konzervatívok fölényes győzelme kényelmes többséget biztosít Boris Johnsonnak a kilépési egyezmény ratifikálásához, ezzel eldőlt, hogy az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilép az Európai Unióból.

2019. december 9. - Portfolio.hu

Életbe lépett a Dzsungel Törvénye! – Ez Magyarország számára is fontos

Móró Tamás - vezető stratéga, Concorde Értékpapír Zrt.

Az amerikai farmerek negyede csődben van: Kína a kereskedelmi háború miatt azzal is bünteti az USA-t, hogy igyekszik más – zömmel dél-amerikai – partnerektől vásárolni, közben a piacon a szója és egyéb termények ára is esik. A számára fontos választói réteget jelentő farmerek szenvedését az újraválasztására készülő Trump nem nézheti tétlenül – ha Kínát nem tudja, legalább az amerikai termelőknek konkurenciát jelentő dél-amerikai államokat próbálja megrendszabályozni. Az ad-hoc és egyre agresszívabb amerikai kereskedelempolitikai döntések Európát is sújtják, miközben az USA lényegében blokkolta a vitás ügyekben közvetíteni képes WTO-t: a Kereskedelmi Világszervezet bírósági funkciója gyakorlatilag működésképtelenné vált, miután legfelső bírói fórumába az USA szándékosan nem delegált jelöltet – értékeli írásában az aktuális világkereskedelmi folyamatokat Móró Tamás, a Concorde Értékpapír vezető stratégája.

2019. november 29. - 24.hu

Mélyfekete péntek – a Black Friday sérültjei és halálos áldozatai

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A hálaadási hétvége kiskereskedelmi értelemben vett öt napján 730 milliárd dolláros forgalom várható az Egyesült Államokban. A limitált számban elérhető extrém akciókra sokszor emberi mivoltából kivetkőzött bevásárlóhad veti rá magát. Ennek a tömegjelenségnek sajnos halálos áldozatai is voltak az elmúlt években: volt, akit eltaposott a tömeg, és volt, akinek egy tévé esett a fejére az akciós árukért zajló dulakodás közben. Több autóbaleset történt amiatt, hogy az egész napos vásárlási küzdelemtől fáradt sofőrök elaludtak a volánnál – és ez csak az elmúlt tíz év mérlege, olvasható a Concorde Értékpapír blogján. Idén 730 milliárd dollár körüli forgalom lehet.

2019. november 15. - g7.hu

Generációs világháborút okozhat a gigantikus vagyon-átcsoportosítás, amit a jegybankárok okoztak

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Miért gondolhatjuk azt, hogy Ben Bernanke napjaink rohamosan terjedő észak-amerikai kommunizmusának a szülőatyja? Amikor a vezetésével a világ nagyobb jegybankjai szétterítették a pénzügyi rendszert friss Excel-pénzzel, akkor a nyugdíjas és nyugdíjközeli generációk megtakarításait és ingatlanvagyonát megmentették, majd extrém módon felértékelték. Mellékhatásként pedig hajléktalanná váltak fiatalok százmilliói. Extrém generációs feszültségek jöhetnek emiatt az előttünk álló évtizedben.

2019. november 14. - Portfolio.hu

A kényszerzubbonyt mindenkire ráhúzták

Rimár Péter - intézményi üzletkötő, Concorde Értékpapír Zrt.

“Habár sokan mondogatják, hogy a bull piac végét jelezheti, amikor elszabadulnak az árazások, én úgy látom, hogy mindez a tőkepiacok normális működésének velejárója” – vallja Rimár Péter. A Concorde Értékpapír Zrt. intézményi üzletkötőjével az elmúlt év eseményeiről, köztük a kereskedelmi háborúról, a Brexitről, a klímavédelemről, és arról is beszélgettünk, mennyire torzítja a piacot a MÁP Plusz. Utóbbi kapcsán például megjegyezte, hogy bár a kettős kamatrendszer káros, mégis szólnak mellette érvek. Mint, ahogy az is védhető szerinte, hogy Munkácsy Golgotáját 3 milliárd forintért vásárolta meg az állam. Sőt, mint mondja, jó lenne, ha a kortárs műtárgypiacon is legalább ennyit költenénk évente.

2019. november 8. - hvg.hu

A harc művészete és a Twitter-huszár magányossága

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke

Az Egyesült Államok és Kína összecsapása fegyveres konfliktust leszámítva minden fronton zajlik, és ez a folyamat várhatóan nem is ér véget a mi életünkben. Az USA jelenlegi legfontosabb célja az lehet, hogy gyengítse, hátráltassa Kína előretörését, miközben a választott eszközök – leegyszerűsítve és nem kizárólag: a kereskedelmi háborúnak hívott folyamat, és különösen a szabad kereskedelem, vagyis tágabb értelemben a modern, szabályozott kapitalista szabadverseny korlátozása – éppen Amerika primátusának alapjait kérdőjelezik meg.

2019. október 28. - Portfolio.hu

Kész: nincsenek eladók az amerikai tőzsdén

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Egy komolyabb vállalati lassulást mutató Amazon gyorsjelentésre szinte semmit nem tudott pénteken esni a részvényár, történelmi csúcsra ment a Nasdaq-100. Mindeközben a Microsoft igazi Jedi-ként tér vissza. Ha nincs hír, akkor alacsony forgalommal emelkednek szépen lassan az amerikai börzék köszönhetően az alulsúlyozott intézményi befektetőknek. No news = good news. Jó hírekre pedig igazi vihar tombol „Shortosfalván”, ahogy azt a Tesla részvényekben láthattuk csütörtökön és pénteken. Nincsenek eladók, a vevőknek kell folyamatosan emelniük a vételi áraikat, hogy az áhított részvényekhez hozzájussanak.

2019. október 23. - Index.hu

Brexit: Macron kezében a britek sorsa

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

A francia elit megbarátkozott, sőt, tulajdonképpen már szereti a britek nélküli EU gondolatát, Franciaország vezetésével így akár kialakulhat az EU-27-ek között egy a további halasztást elutasító, a német és a többségi szándékkal szembe menő blokkoló kisebbség. Csak az biztos, hogy a britek túlfeszítették a húrt – Johnsonnak abban igaza lehet, hogy az elmúlt napok szinte követhetetlen, elvileg a megállapodás nélküli kilépést kizárni hivatott parlamenti cirkusza is vezethet végül egy már általa sem annyira kívánt no-deal brexithez. Johnson most vissza akarja dobni a labdát az uniónak, az EU-27-eknek kell döntenie a halasztásról, és ha a britek komolyan veszik a francia vétó lehetőségét, a parlament még megszavazhat bármit, amit Johnson eléjük visz.

2019. október 17. - vg.hu

Érdemes ismét piacra vinni a családi ezüstöt?

Samu János - vezérigazgató-helyettes, Concorde Értékpapír Zrt.

Mintegy két évtizede ért véget a nagy privatizációs hullám, és csak néhány év telt el a Mol-részvények részleges visszavásárlásától vagy az állami részesedésszerzéstől a magyar bankrendszerben, és ismét oda jutottunk, hogy a kormánytól elvileg független jegybank – a kormányzati stratégiára erőteljes hatással rendelkező – elnöke az ősz folyamán felvetette az állami vállalatok piaci értékesítésének tervét. Majdnem napra pontosan húsz éve írtam első munkahelyemen, a VG-ben a privatizációs bevételekről, az állami költségvetésbe a családi ezüst értékesítéséből befolyt tételekről, most ismét napirendre kerülhet a privatizáció.

2019. október 11. - Forbes.hu

Az állami szuverenitással csatázik a Facebook kriptovalutája

Gajdics Attila - porfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Bár az indokok nem teljeskörűen ismertek, de alighanem a reméltnél ellenségesebb hatósági reakciók miatt kilépett a Paypal, és a Mastercard, a Visa és a Stripe is kihátrálni látszik a Libra Szövetségből. Az biztos, hogy a projektnek sokkal komolyabb hatósági kontrollra kell felkészülnie, mint amit az internet világában eddig megszokhattunk.

2019. október 6. - Index.hu

Brexit: csatazaj és fenyegető csend

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

Alig négy héttel a brexit alapértelmezett időpontja előtt úgy állunk, hogy a piaci elemzők és a kommentátorok többsége továbbra sem hiszi el, hogy megtörténhet. A két korábbi halasztás elég volt ahhoz, hogy a megfigyelők zöme a halasztás halasztásának a halasztását tartsa a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Az újabb halasztás két nélkülözhetetlen feltételét, azaz a brit kormány ilyen irányú kérelmét, és az EU 27-ek egyhangú jóváhagyását a legtöbben magáról értetődőnek tartják – pedig egyik sem az.

2019. október 3. - G7.hu

Irán közelebb került ahhoz, hogy kiűzze az USA-t a Közel-Keletről, mint valaha

Tunkli Dániel - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Egy héttel azután, hogy az Aramco összehívta egy kellemes hangulatú terepszemlére azokat a bankárokat, akik a tőkepiaci debütálását szervezik, tucatnyi robotrepülőgép támadta meg a szaúdi királyság legnagyobb kincsének számító olajvállalat létesítményeit. A szaúdi olajtermelés közel fele kiesett a támadás következtében, ami a teljes világkereslet 6-7 százaléka, vagyis olyan szignifikáns mennyiség, ami meghatározó szerepet játszik az olaj világpiaci árában.

2019. október 2. - Portfolio.hu

Magyarország európai gyökerei eltéphetetlenek, ez az életbiztosításunk

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke

Politikailag elképzelhető olyan forgatókönyv, hogy reális veszély legyen Magyarország kilépése az Európai Unióból, azonban gazdaságilag-társadalmilag annyira integrálódtunk a kontinensbe, hogy ezek a szálak eltéphetetlenek – mondta a Portfolionak adott interjújában Jaksity György. A Concorde Értékpapír Zrt. elnöke szerint húsz év múlva talán már nem emlegetik velünk egy mondatban a lehetséges államcsődöt, de eurónk lehet, hogy még akkor sem lesz.

2019. szeptember 25. - Index.hu

A Softbank és a startup-ok pilótajátékának vége

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A WeWork tőzsdei bevezetésével kapcsolatos Canossa-járás egyre jobban kezdi felforgatni a startupok és a végtelen értékeltségen forgó tőzsdei technológiai cégek világát. Az elmúlt években azt láthattuk, hogy a befektetők nem törődnek a profitabilitással, a veszteséget szinte korlátlanul felülírta, ha egy cég gyors növekedést tudott felmutatni. A befektetési alapok – köztük a WeWork-öt és az Ubert is finanszírozó japán Softbank Vision Fund nevű alapja – pumpálták a pénzt a még tőzsdén kívüli startup-okba, hogy azok piacot tudjanak szerezi-venni maguknak.

2019. szeptember 17. - Portfolio.hu

Véget ért az aranykor: egymás farkasaivá válnak a techóriások

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Jelentősen alulteljesítik a piacot az elmúlt egy évben a legnagyobb kapitalizációjú technológiai részvények a Microsoft kivételével. A tavaly ünnepelt ezermilliárd dolláros tőkepiaci érték komoly növekedési korlátnak is tűnik, aminek elérését a 2010-es évek aranykora biztosította: a gigászok úgy tudtak félelmetes ütemű növekedést mutatni saját részpiacukon, hogy nem látszott valódi konkurencia, az ígéretesnek tűnő kisebb cégeket pedig felvásároltak. Úgy tűnik az aranykornak és a békés egymás melletti életnek vége. Könnyen lehet, hogy a gigászok egymás piacaira lépve ütköznek egymással, vagy adott területen hatalmassá vált cégekkel kerülnek szembe, ahogy ezt már látjuk a streaming szolgáltatások, a kiskereskedelem, a fizetési szolgátatások vagy éppen a felhőszolgáltatások piacán.

2019. szeptember 11. - Portfolio.hu

Mintha Magyarország lekerült volna a térképről – De miért?

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Augusztus elején már úgy tűnt, hogy nagyobb szakadás jöhet a világ tőzsdéin, azonban a jelentős kockázatok ellenére az elmúlt hetekben egyre magasabbra kapaszkodtak a világ tőzsdéi, a vezető amerikai részvényindexek pedig újra közel állnak történelmi csúcsukhoz. Profi befektetőket kérdeztünk, meddig tarthat még a rali, és mit várnak az év hátralévő részében.

2019. szeptember 8. - Index.hu

Boris Johnson valójában még nem veszített

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

Szemben Theresa May-jel, Boris Johnson előre felmérte, hogy a jelenlegi parlament bármire képes, hogy megakadályozza a brexitet. Azt is tudta, hogy parlament megkerülésére lényegében nincs esélye, így a héten elszenvedett vereségei kalkulált veszteségnek tekinthetők. Johnson valódi célja egy olyan választási siker, mely biztos többséget ad a brexitereknek: azonban nemcsak egy választás eredménye, hanem az időpontja is bizonytalan, ami tovább bonyolítja az egyébként az EU27-eken is nagyban múló kérdést, kérnek-e, és ha igen, milyen feltételekkel kapnak esetleg halasztást a britek a jelenleg érvényes október 31-i kilépési dátum előtt.

2019. szeptember 2. - Index.hu

Milyen brexitre készül Boris Johnson?

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

Vajon mik lehetnek a tervei, mire játszik Boris Johnson és tanácsadója, a 2016-os népszavazás előtt a brexitkampányt is menedzselő Dominic Cummings? Mit szólnak mindehhez az EU legfontosabb vezetői? Tényleg egyre közelebb vagyunk egy rendezetlen brexithez, és ha igen, ez mit tenne az európai és brit gazdasággal, Írországgal, Skóciával és az évek óta állandó válságban lévő brit belpolitikával? Ezt beszéljük ki Iván Andrással, az Index külpolitikai újságírójával, Márton Balázzsal, az Eurológus rovat újságírójával és Kovács Krisztiánnal, a Concorde értékpapír Zrt. üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgatójával, aki már több cikket írt a brexitről az Index Pénz beszél rovatába.

2019. augusztus 30. - Forbes.hu

7+1 tanács pénzről és befektetésről a ma 89 éves Warren Buffettől

Gajdics Attila - porfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Ne vásárolj hitelből, ne az árfolyammal, hanem a cég termékeivel törődj, a cégvezetőket a munkájukért, és ne a részvényárfolyam alakulásáért jutalmazd – néhány gondolat a világ egyik legismertebb és legsikeresebb befektetőjétől. Lajhártempóban hoz döntéseket, de azért le tud csapni az egyszeri lehetőségekre is. Az elmúlt 50 évben évi átlag 20%-os hozamot ért el, és évtizedek óta minden évben el is mondja, mit csinált, hogyan és miért. Nem lehet nem odafigyelni rá.

2019. augusztus 23. - Origo.hu

Forró nyár után jön az őszi hullámvasút a tőzsdéken

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Kezd elszakadni a cérna az idén eddig félelmetesen erős amerikai részvénypiacon is: a múlt héten gyorsan ítélő bíróságként végeztek ki számos részvényt a befektetők. Az erőteljes tőzsdei esés hatására már mintegy 300 papír került 52 hetes mélypontra, azaz a tavaly decemberi zuhanás szintje alá a New York-i tőzsdén. Írásunkban pillanatképet ad a részvénypiacok gyorsan változó világából Jónap Richárd, a Concorde Értékpapír Zrt. portfóliómenedzsere.

2019. augusztus 22. - Origo.hu

Egy vitatott hatású élelmiszer, amelyet úgy vásárolnak, mint a cukrot

Márton Szilárd - befektetési igazgató, Mozaique Alapkezelő

Márton Szilárd befektetési igazgató Concorde blogon megjelent írásában bemutatja a négy év alatt 27-szeres árfolyamnövekedést elérő új-zélandi A2 Milk Corp tejgyártó helyzetét; a cég ezt a növekedést bírálatok kereszttüzében érte el.

2019. augusztus 22. - Portfolio.hu

A magyar GDP 12-szerese ül japán postabanki betétben

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

Fejlett ország, elöregedő társadalom, jelentős megtakarításokkal, amit valahogy kezelni kell – Japán nyugodtan nevezhető a nyugati társadalmak állatorvosi lovának. A japán postabank – Japan Post Bank Co. – a világ egyik legnagyobb betéti állományát, mintegy 1700 milliárd dollárt kezelő pénzintézete, ám évtizetedes, rövid lejáratú japán állampapírok vásárlására alapozott működési rutinja alól az elmúlt évek kihúzták a szőnyeget. A betétállományt így egyre kockázatosabb eszközökbe helyezik, az egyre nagyobb kitettség mögött pedig végsősoron a Japán állam áll – egy olyan helyzettel, ami nemsokára a fejlett világ számos pontján ismerős lehet.

2019. augusztus 16. - Forbes.hu

A csodatej. A legtutibb befektetés és még egészségesebbnek is hiszik

Márton Szilárd - befektetési igazgató, Mozaique Alapkezelő

A legmenőbb techcégeket sokszorosan felülmúló árfolyamnyereséget biztosított részvényeseinek az új-zélandi A2 Milk nevű cég 2015-ös tőzsdei bevezetése óta. A siker kulcsa, hogy megtalálták azt az egyre növekvő fogyasztói réteget, amely hajlandó többet fizetni a tejükért, ami nem tartalmaz egy bizonyos, az európai és az amerikai tehenek által is termelt fehérjét. Márpedig egyes kutatások szerint ez az A2-tejből hiányzó fehérje felelős számos emésztőszervi és szívrendszeri megbetegedésért. Tudományos konszenzusról egyelőre messze nem beszélhetünk, ezzel együtt nemcsak az A2 Milk eddigi, hanem a potenciális növekedése is jelentős.

2019. augusztus 12. - Index.hu

Kína devizaháborúval fenyeget

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

A múlt hét elején Kína világos üzenetet küldött az amerikai kormányzatnak: a kereskedelmi háborúnak nevezett konfliktus eszkalációjának esetén kész bevetni az „atombombát”, a jüan leértékelését, alighanem globális leértékelési háborút indítva el ezzel a világgazdaságban. Éppen akkor, amikor a bő egy évtizede tartó konjunktúraciklus szinte minden fontosabb régióban a kifulladás jeleit mutatja.

2019. augusztus 9. - 24.hu

A bennfentesek és a techóriások kaszálnak a tőzsdén

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Aki 2019 egyre szaporodó elsődleges nyilvános részvénykibocsátásaiban az új Google, Amazon, Microsoft, Mastercard vagy Visa lehetőséget látja, az jó eséllyel fog csalódni az elkövetkező években. Veszteséges, túlárazott cégek lepik el a tőzsdét.

2019. augusztus 2. - Index.hu

Boris Johnson nem blöfföl

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

Hallott már a kedves olvasó brit miniszterelnököt megesküdni arra, hogy a brexit három hónap múlva megvalósul, így vagy úgy, „with or without a deal”? Hát persze, Theresa May vesszőfutásának utolsó időszakában mindenkinek volt alkalma hozzászokni az ilyen típusú terheléshez, aminek az lett a következménye, hogy a brexit elvégeztetett politikai tényből látszólag visszaminősült holmi vitás kérdéssé, beszédtémává. Boris Johnson mostani határozott ígérete ezért nem tud olyan hitelesen hatni, mint amilyen hiteles valójában. Pedig a Churchill-rajongó mókamester ezúttal tényleg nem viccel.

2019. július 29. - Index.hu

Trump láthatatlan falai már felépültek, a mexikói határ csak a bónusz lesz

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Három nappal ezelőtt az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság engedélyezte Donald Trump számára a Pentagon költségvetéséből történő átcsoportosítást a mexikói határfal építésére. A regnáló elnök vérprofi politikusként minden erejével igyekszik legszimbolikusabb kampányígéretét megtartani. A felszín mögött több fronton is – szemben a még csak tervezett mexikói fallal – már állnak a falak az amerikai gazdaságban és társadalomban. A magasan kvalifikált külföldi munkaerő – melyre a vezető technológiai vállalatoknak égető szüksége van – Egyesült Államokba történő beutazási körülményei nehezedtek, nehezednek. A (luxus)ingatlanpiac vételi oldala teljesen kiszáradt a kihátráló külföldi vevők miatt. A demokrata szavazók között pedig egyre kevesebb olyan választót lehet találni, aki extrém büszke lenne arra, hogy amerikai.

2019. július 26. - Portfolio.hu

A mondat, ami megmentette az eurót

Samu János - vezérigazgató-helyettes, Concorde Értékpapír Zrt.

Ma hét éve, az adósságválság csúcsán mondta leghíresebb, “whatever it takes” beszédét Mario Draghi, az Európai Központi Bank leköszönő elnöke. Tényleg mindent megtettek, de Draghi elnöksége alatt már biztosan nem tér vissza a “normális” monetáris politika – hiába készültek kamatemelésre, most újabb lazítást voltak kénytelenek bejelenteni. Kérdés, hogy utódja, Christine Lagarde nagyobb sikerrel tudja-e meggyőzni az eurózóna kormányait, élükön a fiskális konzervatív németekkel arról, hogy az európrojekt több egyszerű szoros együttélésnél és a megnyíló lehetőségek opportunista kiaknázásánál. Ha nem, az EKB-nál továbbra is csak arra koncentrálhatnak, hogy bármit megtegyenek, hogy egyáltalán megmentsék az eurót, és a válságkezelésnek szánt mondat az EKB állandó mottója lehet.

2019. július 26. - Index.hu

Ezért van tanárhiány

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

A munkerőhiánnyal küszködő versenyszférában öt év alatt 47 százalékkal, azaz közel a másfélszeresére nőttek a bruttó bérek, miközben egy kezdő gimnáziumi tanár bére ezalatt csupán 11 százalékkal nőtt. A bérolló nagyon kinyílt az elmúlt pár évben akkor is, ha a nettó béreket a nemzetgazdasági átlaggal hasonlítjuk össze, írja a Concorde blog elemzése.

2019. július 23. - Forbes.hu

A többmilliós tornacipő a Z-generáció Mona Lisája – így lett óriási üzlet a méregdrága surranókból

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Érhet-e 500 ezer vagy 2 millió forintot egy edzőcipő? A Stockx nevű online cipőtőzsde napi 2 millió dollár feletti forgalmat generál, a cég értéke pedig a legfrissebb tőkeemeléssel kalkulálva átlépte az egymilliárd dollárt. A limitált cipők piaca az Egyesült Államoktól Európán át Kínáig virágzik és napról napra nő, egyes limitált szériás vagy más okból kultikus cipőkért pedig dollárezreket vagy akár tízezreket fizetnek az úgynevezett sneakerheadek.

2019. július 16. - Portfolio.hu

Az ezüst az új arany?

Katona Norbert - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az erősödő kereslet és az ettől egyre nagyobb mértékben elmaradó (de ezzel együtt stabilnak mondható) kínálat önmagában is az ezüst árának várható növekedését jelezné. Emellett a korábbi várakozásoknál is mérsékeltebb monetáris politika és az arany árához képesti – a történelmi korreláción jócskán túllépő – alulárazás is abba az irányba mutat, hogy a nemesfémbefektetőknek érdemes hosszabb távon az arany mellett ezüstben is gondolkodniuk. A piaci pozicionáltsági adatokból az látszik, hogy a shortállomány már csökken.

2019. július 8. - Forbes.hu

Az ázsiai gazdasági csodaország, amivel lepaktált az EU, de Trump már lecsapni készül

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Vietnám exportja nem egészen húsz év alatt a hússzorosára növekedett, amiben a kereskedelmi háború által sújtott kínai cégeknek is van némi szerepe. A EU éppen a napokban írt alá kereskedelmi megállapodást az országgal, de Trump már vámokkal zárná be a kiskaput.

2019. július 5. - Index.hu

Újra jelez az index, ami megjósolta az előző két pénzügyi válságot

Márton Szilárd - befektetési igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Mindenki azt szeretné tudni, mit csinálnak a legokosabb tőzsdei befektetők. Elvileg ezt mutatja meg a kereskedési szokásokra és volumenekre alapozott okospénz-index (smart money flow index – SMFI), ami – ez utólag jól látható – képes volt előrejelezni a dotcomlufit és a 2008-as válságot is. Az index alapján közeledünk egy újabb válsághoz – azonban kérdés, hogy az elmúlt bő tíz évben alaposan megváltozott kereskedési szokások, a tőzsdén kereskedett alapok és az algoritmusok világában még megbízható-e a módszer, amire az előrejelzés épült.

2019. június 18. - Index.hu

Elhallgatott dolgaink

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke

A Magyar Nemzeti Bank nemrég 330 pontban foglalta össze a magyar versenyképesség valóban gyászos alakulásának okait és a probléma megoldási lehetőségeit. Bár sok pontjával és megállapításával lehet és kell vitatkozni, nem kérdés, hogy ennél átfogóbb elemzés a magyar gazdaság állapotáról és a versenyképesség – vagy inkább versenyképtelenség – magyarázataként rég született, főleg kormányzati műhelyben. Jelen írásban nem teszek kísérletet sem a monstre mű elemzésére, kritikájára vagy éppen a számomra is elfogadható (nagyszámú) megállapításának, javaslatának bemutatására, inkább arra az egy dologra összpontosítok, ami kimaradt belőle.

2019. június 14. - Portfolio.hu

Mindent verő szoftvererő

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A részvénypiacokat felületesen szemlélő befektető számára néha hihetetlennek tűnik az a szektorok közötti rotáció, ami az amerikai tőzsdén zajlik. 2019 eltelt közel felét nézve egyértelműen megállapítható, hogy a legnagyobb nyertes a szoftver szektor. A technológiai behemótok közül egyedül a Microsoft részvényei tartózkodnak új csúcson. A kisebb, 5 és 50 milliárd dolláros kapitalizációjú szoftverrészvények briliáns teljesítménnyel lepték meg az idén a bennük hívő befektetőket. Nagy kérdés, hogy hihetünk-e ebben a szektorban a jelenlegi hatalmas növekedést árazó értékeltségek mellett, vagy az 1999-es történet ismétlését látjuk. Csak akkor a hálózati eszközgyártók voltak a legnagyobb kedvencek.

2019. június 11. - Portfolio.hu

A “Tariff Man” és a mexikói póker

Móró Tamás - vezető stratéga

Trump keményen játszott, de ezúttal nyert: Mexikó maga lesz a fal, értékelte országa kényszerű vállalásait egy elemző. A mexikói intézkedésekért cserébe az USA felfüggeszti a váratlanul bejelentett, októbertől 25 százalékosnak tervezett büntetővámot a déli szomszédjától érkező termékekre. A fenyegetésnek az USA-ban is minimális volt a támogatottsága, és valóra váltása könnyen vissza is üthetett volna. De a választási küzdelemnek nekifutó Trump legfontosabb ígéretei közül eddig éppen a Mexikón keresztül érkező illegális migráció megállítása áll gyengén, persze ennek igazi megoldásához a közép-amerikai országok válságainak kezelésére lenne szükség.

2019. június 7. - Forbes.hu

USA vs. Huawei: a mester háborúja a legjobb tanítványával

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az amerikai vállalatok a kilencvenes évek eleje óta döbbenetes ütemben helyezték át termelésüket Kínába. Ezáltal napjainkban az amerikai politika kettős problémával szembesül – részben feldolgozóipari, részben pedig technológiai kérdésről van szó. Előbbit az amerikai cipőgyártók Donald Trumpnak írt közös levele is mutatja, ebben a kínai termeléssel elért profitjuk és tőzsdei eredményeik miatt aggódnak.

2019. június 6. - Index.hu

A jólét szempontjából két dolog fontos igazán

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Túlértékeljük a gazdaságpolitika alakítóinak a gazdasági növekedésre, és úgy általában a sorsunkra gyakorolt szerepét. Ebben a túlértékelésben az emberi elmének jelentős szerepe van, hiszen vágyunk arra, sőt sokan hajlamosak is elhinni, hogy politikusainknak, vagy akár a jegybankok vezetőinek döntő befolyása van az események alakulását illetően.

2019. május 26. - Index.hu

Infláció: ellenség és jó barát

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

A világ nagy nagy jegybankjainak a következő recesszióra való felkészülését körbejáró sorozatunk második részében az inflációt igyekszünk elhelyezni a monetáris politika evolúciójának összefüggésében. A téma első ránézésre nem túl izgalmas, hiszen azt mindenki tudja, hogy a jegybank elsődleges feladata az infláció féken tartása, és meg is vannak az eszközei arra, hogy ennek a küldetésének megfeleljen.

2019. május 20. - Index.hu

Egyesült Államok vs. Kína: most már vérre megy

Móró Tamás - vezető stratéga

Kína technológiai sikerei fenyegetést jelentenek a Nyugatnak, az USA célja valójában a kínai műszaki és technológiai fejlődést évekkel visszavetni, lassítani. A Huawei tiltólistára helyezése véráldozattal is jár, amerikai vállalatok is veszítenek rajta, de amíg az amerikai gazdaság állja a vihart, Trump kitarthat.

2019. május 13. - Forbes.hu

Dél-Afrikából érkezik az új európai techóriás, zsebében a kínai Facebookkal

Tunkli Dániel - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A dél-afrikai tőzsdéről az amszterdamira költözik a Naspers: a világ egyik legnagyobb techcége Európában már mostani méretével is gigásznak számít majd, és az értéke várhatóan emelkedik fog – a költözés egyik legfontosabb oka, hogy a cég kinőtte a johannesburgi tőzsdét, az indexben adott túl nagy súlya is akadályozza, hogy valós piaci áron forogjanak papírjai. Tunkli Dániel vendégírása.

2019. május 5. - Index.hu

Végóráit éli a jegybanki függetlenség?

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

Nem tudjuk, hogy mikor és hogyan köszönt majd be a következő globális lassulás, azt sem tudhatjuk, hogy miként reagálnak erre a nagy jegybankok, az viszont világos, hogy a monetáris politika jövőjét meghatározó szakmai, akadémiai világ forrásban van. Forradalom készül, a monetáris politikai eszköztár alapvető átértelmezése, egy teljes paradigmaváltás is ott van a lehetőségek között.

2019. április 23. - Portfolio.hu

Túlélési stratégiák az európai autóiparban

Tunkli Dániel - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Bőven a historikus átlag alatti értékeltségen forognak, de még így is könnyen veszteséget okoznak a befektetőknek az európai autógyártó cégek. Nemcsak a gazdasági ciklus vége felé hanyatló kereslet vagy a kereskedelmi háború, hanem számos szektorspecifikus probléma is kihívás elé állítja az autóipart az elektromos hajtásra való átállástól az autómegosztó szolgáltatások terjedéséig.

2019. április 16. - Forbes.hu

Ahol pofára meg haverságra megy a támogatás, ott nem lesz hatékonyság

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke

„Ez a ciklus kezd kifulladni, a munkaerőpiac már lengeti a vörös zászlót, mutatja, hogy hogy néz ki egy ciklus vége. Kiszáradt a piac, fogyatkozóban a források, nincs hova nőni tovább, ezek mind annak a jelei, hogy jön a recesszió. Ez egy kemény törvényszerűség, amit kevesen tudnak kikerülni.” – Jaksity Györgyöt, a Concorde Értékpapír alapítóját és elnökét a Forbes munkatársa kérdezte az idei Magyar Vállalatok 2030 konferencián.

2019. április 12. - Index.hu

Brexit: megreccsent a német-francia tengely

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

Az európai projekt szíve és lelke a német-francia együttműködés. Ha ez megvan, a projekt működik, ha ebben zavar keletkezik, akkor minden működésképtelen. A britek kiválása ezerféle módon okoz borzalmas károkat az európai integrációs folyamatban, de semmivel nem árthat annyit, mint a német-francia együttműködés megzavarásával. Egyelőre csak horzsolások és zúzódások látszanak, de nincs rá garancia, hogy megússzuk ennyivel.

2019. április 13. - vg.hu

A 24 órás trader

Harcsa Norbert - intézményi üzletkötő

A tőkepiacok érdekes időszakát íveli át Harcsa Norbert karrierje, munkájának része volt az analitikus szemléletű elemzések készítése, de látta kollégáit a reggeli hírek után rendszeres sales callok időszakában dolgozni. Magát szinte napi 24 órás munkarend szerint dolgozó tradernek tartja. Gyakori, hogy ügyfeleivel az esti kutyasétáltatás közben vitatja meg a régiós részvénypiacok fejleményeit, másoknak pedig a reggeli kávé mellé küld összefoglaló morning callt.

2019. április 10. - ValaszOnline.hu

Jaksity György: „A hatalom nem mindenható”

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke

A Válasz Online interjúsorozatot indít Magyarok a világpiacon címmel. melynek segítségével olyan magyar cégalapítókat, tulajdonosokat, csúcsmenedzsereket igyekszünk felmutatni, akik külföldi vizekre is kieveztek. Olyanokat, akiket nem a felcsúti létük értékelt fel a nemzetközi „sztártőzsdén”, hanem a globális elvárásoknak is megfelelő teljesítményük. Jaksity Györggyel indulunk, hiszen az általa elnökölt független befektetési szolgáltató, a Concorde nemrég ír leányvállalatot bátorkodott alapítani.

2019. április 5. - Index.hu

Brexit: a beteg reménytelen

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

Két héttel ezelőtt az Európai Tanácsban két politikai cél elérése érdekében adtak kétlépcsős halasztást a briteknek és önmaguknak. Egyrészt az esetleges rendezetlen, „no-deal” jellegű kilépés felelősségét teljes egészében vissza akarták dobni, rá akarták tolni a megbolondult brit politikai elitre, másrészt tudatos, helyénvaló aknamunkával igyekeznek megtenni minden tőlük telhetőt a brexit kisiklatása, leállítása érdekében.

2019. április 1. - Forbes.hu

Gyorsasági verseny a tőzsdéig: ki nyer igazából az Uber-Lyft gyilkos küzdelmén?

Tunkli Dániel - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A japán Rakuten lehet az egyik legnagyobb nyertese az amerikai közösségi autósszolgáltatások, a Lyft és az Uber tőzsdei bevezetésének. Nagyon ritka, hogy egy adott szegmens második számú szereplője egyáltalán eljut a tőzsdei bevezetéséig az infotech szektorban, az pedig pláne, hogy meg is előzze a piacvezetőt.

2019. március 28. - Index.hu

Migráció: akarja tudni mire készülnek az okos országok?

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke

Az USA 2011-2016 közötti gazdasági növekedésének kétharmada a bevándorlásnak köszönhető – állítja a migráció gazdasági hatásait elemző, sokasodó tanulmányok egyike. Több kutatás is azt bizonyítja, hogy a fejlett országokban egyértelműen pozitív a bevándorlás mérlege, akkor is, ha politikai kihívást jelent a növekedés eredményeinek kiterjesztése a befogadó társadalom minél nagyobb részére.

2019. március 27. - G7.hu

Recesszió szélén a globális feldolgozóipar

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

A címben foglalt kijelentés elsőre ugyan talán furcsának tűnik, de lényegében minden jelentős, a feldolgozóiparhoz kapcsolódó gazdasági mutató azt jelzi, hogy az elmúlt néhány hónapban visszaesett a globális feldolgozóipar teljesítménye.

2019. március 22. - Index.hu

Brexit: May postagalambbá változott

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

A következő három hétben a brit belpolitikában bármi megtörténhet: erősödtek a maradáspártiak, még a kilépés egyoldalú visszavonását sem lehet teljesen kizárni, de látni kell, hogy a megállapodás nélküli brexit továbbra is elfogadható a választók 43 százalékának, és ami még aggasztóbb, a tory párttagok 80 százaléka számára.

2019. március 21. - Portfolio.hu

Hova meneküljek, ha összeomlik a világ?

Móró Tamás - vezető stratéga

Rengeteg befektető szkeptikus a tőkepiacokkal kapcsolatosan a monetáris szigorítás és a politikai kockázatok miatt, de több alternatív eszköz is jól teljesíthet. Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája is elmondta véleményét a Portfolio Investment, Wealth and Savings 2019 konferenciáján az alternatív befektetési lehetőségekről.

2019. március 16. - Index.hu

Brexit: a halasztás kérdése lehet az EU 27-ek egységének legnagyobb próbája

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

Mielőtt rátérnénk a brexit esetleges elhalasztása körüli híráramlás szétszálazására, vegyük észre, hogy a népszavazás óta zajló szánalmas szerencsétlenkedés során eddig csak és kizárólag a halasztás és a halogatás aktusaira futotta a brit politikai elittől.

2019. március 14. - G7.hu

A bikapiac erősebb a Boeing katasztrófájánál

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A kétezres évek egyik legjobban teljesítő amerikai részvénye a Boeing volt. A repülőgépgyártó valaha volt legnagyobb rendelésállománya a megújított 737-es sorozat, 737 MAX járataira érkezett, már 5000 darab fölött áll. Az eddig átadott kevesebb, mint 400 gépből már a második zuhant le öt hónapon belül Etiópiában. Milyen hatásai vannak és lehetnek a katasztrófáknak a Boeing árfolyamára és a piac egészére?

2019. március 11. - Portfolio.hu

Az állami csodafegyver, amivel nem lehet felvenni a versenyt

Régely Károly - vezérigazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

A Portfolio.hu Cselovszki Róberttel, az Erste Bank Pénz-, Tőkepiacok és Vagyonkezelés divízió vezetőjével, Régely Károllyal, a Concorde Értékpapír vezérigazgatójával és Szécsényi Bálinttal, az Equilor vezérigazgatójával beszélgetett az MNB versenyképességi programjának tőkepiaci fejlesztésről szóló javaslatairól.

2019. március 8. - Index.hu

Az EU erősebb is lehet a Brexittel

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

Biztosan mindenki ismeri az ősrégi faviccet, amelyben az elefánt és a kisegér együtt mennek át egy hídon, amikor is a kisegér elégedetten nyugtázza: „A mindenit, hogy dübörög alattunk a híd!”. Hasonlóan groteszk helyzet alakult ki a brexit kapcsán is, hiszen bár nem tudatosan, de Nagy-Britannia mindent megtett azért, hogy ellopja a show-t.

2019. március 5. - Portfolio.hu

Kizsigereli a Deutsche Telekom a kisrészvényeseket

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Hiába a folyamatosan javuló eredményesség és csökkenő eladósodottság, a német anyacég az elmúlt három évben 60 százalékos tulajdonosként elvitte Magyar Telekom cash flow-jának 87 százalékát. A 27 forintos osztalék egyértelmű üzenet a kisebbségi részvényeseknek: ne számítsanak arra, hogy a javuló teljesítményből arányosan részesedhetnek, miközben az MT-nek már nincs is nyilvánosan elérhető osztalékpolitikája, amivel tervezni lehetne.

2019. március 8. - Index.hu

Brexit: veszélyesen optimista várakozások uralják a piacokat

Kovács Krisztián - üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgató

A pénzügyi piacokon a brexit kapcsán az ébren álmodás a jellemző viselkedés, jószerével azóta, hogy a kérdés felkerült a napirendre. A piaci szereplők többsége a népszavazás előtt éppúgy nem merte elhinni, hogy megtörténhet a kilépés, mint ahogy nem meri elhinni azóta sem.

2018. február 28. - Magyar Narancs

Jaksity: „Egy retrográd politikai erőnek nem érdeke egy fejlett társadalom”

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke

A magyar gazdaság növekedése valóban jól mutat, de a rossz kormányzati döntések miatt az ország lemaradása mégis nőtt Európához képest. Ráadásul a mostani növekedésről is kiderülhet, hogy mennyire törékeny, ha valóban lelassul a világgazdaság a következő években.

2019. február 12. - Forbes.hu

A világ leggazdagabb embere meztelen: erre várt Donald Trump. És az ellenfelei is

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A 2020-as amerikai választások előtt a politikának kedvező célpont a szuper gazdag és alig adakozó Bezos, a részvényesek számára pedig kockázati tényező a figyelmét megosztani kénytelen, intim képekkel is zsarolt, válófélben levő vállalatvezető. Kérdés, mi lesz a válás után a Bezos-részvénycsomaggal – az árfolyam esik.

2019. február 7. - Index.hu

A következő 30 évben több szenvedést látunk majd, mint boldogságot

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az elmúlt 30-35 évben drasztikusan megnőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek az Egyesült Államokban. A részvénypiaci részesedése is csak a felső 1%-nak nőtt, mindenki más kárára. Mindeközben az amerikai társadalom fele az egyik napról a másikra él, ahogyan azt több a részleges kormányzati leállás kapcsán készített felmérés mutatja. A kialakult újfajta helyzetben egy fiatal demokrata kongresszusi képviselő 70%-os felső adókulccsal ötletel. A híres történész klasszikus helyzetképe eközben elég fenyegető.

2019. február 6. - Portfolio.hu

Nemzetközi terjeszkedés előtt a Concorde

Régely Károly - vezérigazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Egyre több az olyan vagyonos ügyfél Magyarországon, aki már nem csak szolgáltatók között, de földrajzi értelemben is diverzifikálná megtakarításait, ők viszont az egyre magasabb belépési küszöbök és költségek miatt kiszorulnak a nagy külföldi szolgáltatóktól. Emiatt indít befektetési szolgáltatási tevékenységet Írországban a Concorde. Régely Károllyal, a Concorde Értékpapír Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk az ír operációról.

2019. január 19. - Index.hu

Brexit: kiben mi lakik?

82 évet élt, világháborús és általában XX. századi tapasztalatokkal jól ellátott nagymamám tanította, hogy „kisunokám, jegyezd meg jól, nem lehet tudni, hogy kiben mi lakik.” Megjegyeztem, és a brexit kapcsán mostanában sűrűn eszembe is jut, nem is mernék vitatkozni vele, de mégis, tegyünk egy próbát: vegyük végig, hogy a tudható tények és az elgondolható motivációk alapján mi lehet azon brit politikusok fejében, akik ebben a pillanatban is akarják vagy elfogadhatónak tartják a brexit-et. Nem újdonság, hogy egy történelmi katasztrófa sokaknak vonzó ábrándok, lelkesítő fantáziák forrása, előtte, közben, és utána is, önmagában ebben nincs is semmi érdekes, viszont éppen a józanság oltárán áldozunk akkor, ha a lehető legjobban meg akarjuk érteni az érthetetlent. A brit belpolitikai káosz kiteljesedése jó alkalom erre.

Kovács Krisztián – üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató 

2018. december 28. - vg.hu

Brutális volt az évbúcsúztató Amerikában

A december minden idők egyik legrosszabb hónapja volt, a nagy válság óta nem látott mértékű csökkenést hozott az amerikai részvénypiacon. A túlpozicionáltság mel­lett számos negatív üzenet érkezett: sok ciklikus vállalat tett közzé profitfigyelmeztetést, olyanok is, mint a globális logisztikai szolgáltató FedEx. Számos politikai probléma is felszínre került, így az elnök és a jegybank (Fed) vezetője közötti véleménykülönbség, a szövetségi költségvetés leállása.

Móró Tamás – vezető stratéga, Concorde Értékpapír Zrt.

2018. december 19. - Portfolio.hu

Villámfiúk, akik milliszekundumok alatt megskalpolnak a piacon

A részvénypiacokon a mostani, októberi-novemberi-decemberi turbulenciában megfigyelhető villámgyors esések és emelkedések egy jelentékeny része az eleve meglévő befektetői idegességnek a nagysebességű villámkereskedés (HFT) által felnagyított és felsokszorozott hatása.

Jónap Richárd – portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

2018. december 5. - 24.hu

Ilyen fejlettségű ország nem engedheti meg magának azt, ami az egészségügyben van

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke

Magyarország használta fel a legrosszabbul az uniós forrásokat – mondja lapunknak adott interjújában Jaksity György. A Concorde igazgatóságának elnökével beszélgettünk a magyar gazdaság állapotáról, a tragikus helyzetben lévő egészségügyről és Európa jövőjéről is.

2018. december 4. - vg.hu

Bármiről határoznak az olajhatalmak, emelkedhet a fekete arany ára

Le Phuong Hai Thanh - elemzési üzletágvezető

Nagy izgalmakkal indult a hét, amit egyrészt a Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök közötti megbeszélés indukált, másrészről az OPEC-ülésre és az olajpiacra figyel mindenki. Az utóbbi esetében nem csoda a nagy várakozás, a Brent típusú kőolaj árfolyama ugyanis az elmúlt két hónapban a 86 dolláros hordónkénti csúcsához képest csaknem 30 százalékot esett, ráadásul úgy, hogy többször is előfordult egy napon belül 7-8 százalékos esés is, igaz, később volt, hogy felhúzták az árfolyamot.

2018. december 3. - Forbes.hu

Az Airbnb vagy a lakáskiadás hoz több pénzt? Itt a képlet, ami megmutatja a valóságot

Tunkli Dániel - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Lakáskiadás egy alapkezelő szemével: egy konkrét példán keresztül és egy leegyszerűsített, általános képlettel mutatom be, hogyan érdemes számolni, ha a hagyományos lakáskiadás és az Airbnb között választana valaki.

2018. november 26. - index.hu

Trump és a FED háborúja most lesz igazán éles

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Trump minden eszközt – adócsökkentés, klímaegyezmény felmondása, olajárak leszorítása – bevet a prociklikus gazdaságpolitika már tankönyvi példának is extrém gyakorlati megvalósítása érdekében. Pedig a tőzsde akkorát ment a 2008-as válság óta, hogy a jelenlegi esés csak egy kis lemorzsolódásnak tekinthető, de a gazdasági prosperitást saját érdemeként feltűntetni akaró, ugyanakkor azt a tőzsdeindexszel azonosító Trumpot ez láthatóan – és Twitter-üzeneteiből olvashatóan – nagyon zavarja.

2018. november 22. - vg.hu

Összeomló technológiai részvények

Móró Tamás - vezető stratéga

Az elmúlt napokban ismét látványosan zuhantak az amerikai és a globális IT-szektor részvényei. Ezt most ismét a globális növekedési félelmek, ezen belül a szektor nagy szereplőinek, így az Apple-nek és az Nvidiának a romló kilátásai, valamint a növekvő regulációs kockázatok katalizálták. Az esés mértéke még a télen látottat is felülmúlta, miközben a Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése alapján a szektor allokációja 2011 óta nem látott alacsony mértéket ért el. Mindenki fél tehát ezektől a papíroktól, így felmerül a kérdés, indokolt-e ez az óvatosság, vagy pedig már eljött egy jó vételi pont.

2018. november 13. - millasreggeli.hu

Bunyó karácsonyig – mi lesz a techpapírokkal?

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az év első háromnegyedének sztárjai az amerikai technológiai vállalatóriások voltak. Az októberi részvénypiaci zuhanás után az amerikai felülteljesítés megmaradt a világ többi piacával szemben, ám a tech-papírok helyett a befektetői társadalom új kedvenceket keres. Az egyik legfőbb kérdés pedig az, hogy mi lesz a technológiai részvények 1990 óta tartó – egy gigantikus korrekcióval tarkított – felülteljesítésével. Mutatunk három lehetséges forgatókönyvet.

2018. november 12. - vg.hu

Beborul az ég Németország felett

Móró Tamás - vezető stratéga

Miközben a német gazdasági növekedés látszólag töretlen, a DAX az idén a világ leggyengébb fejlett piacai közé tartozik, az elemzőházak pedig sorra csökkentik 2019-es GDP-várakozásaikat, már csak 1,3-1,5 százalék körül szóródnak a becslések. A be­szer­zési­menedzserindexek kétéves mélypontra estek, és nincs nap profit­warning nélkül. Eközben a lakossági fogyasztás töretlenül nő, és a munkaerőhiány továbbra is égető. A jelen tehát fényes, a jövőt viszont egyre borúsabbnak látják a szereplők.

2018. november 8. - Index.hu

Alanyi jogon járó fizetés

Márton Szilárd - befektetési igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Az elmúlt években több országban felvetődött a feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) valamilyen formájának a bevezetése. Ezt a rendszert eddig mindig mindenhol elvetették, és az eddigi kísérletek túl kis mintán zajlottak ahhoz, hogy érdemi következtetést lehessen levonni a hatásukról. A fejlett világban a széles szociális háló további erősítése a Világbank és az IMF szerint is jobb hatékonyságú lehet, mint egy FNA-program, de ezt az álláspontot a robotika fejlődésével várhatóan jelentősen átalakuló munkaerőpiac felülírhatja. Még ennél is előbb kerülhet napirendre a kérdés egy újabb gazdasági válság esetén, ahol az ingyenpénz a recesszióból való kilábalás eszközeként tűnhet fel.

2018. október 25. - Millasreggeli.hu

Csak nekünk drága az ingatlan?

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Régiós és európai összehasonlításban nem drágák a budapesti ingatlanok. A drágulás üteme azonban szokatlan lehet a piac hazai szereplői számára. Illetve, vásárlóerő paritáson mérve kiderül, hogy a hazai bérekhez viszonyítva eléggé elszálltak az árak. Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő Zrt. (Concorde Csoport) befektetési igazgatója válaszolt a műsorvezetők kérdéseire.

2018. október 22. - Index.hu

Kövér vagy? Ez bizony sokba fog kerülni a gyerekednek is!

Nagy Bertalan - privátbanki üzletfejlesztési igazgató

Az elhízás világméretű probléma lett mára, és az elmúlt évtizedek trendje egyértelműen azt mutatja, hogy a helyzet sajnos várhatóan a következő években sem fog javulni. A fogyasztói társadalom tökéletes táptalaj a probléma folyamatos növekedéséhez, de az elhízás – ha különböző mértékben is – egyaránt érinti a gazdaságilag fejlett és az elmaradottabb országokat, közvetve – társadalmi költségein keresztül – pedig mindenkit.

2018. október 18. - Index.hu

Európa csatarendbe áll

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési üzletágvezető

„Ha a liberálisokkal áll össze, halott vagyok.” Angela Merkel-ről mondta ezt tavaly nyáron Emmanuel Macron, az akkor közeledő német parlamenti választásokkal, az új német kormánykoalíció lehetséges összetételével kapcsolatban. A francia államfő Európa lendületbe hozását célzó ambiciózus tervei az európai politika alapvető adottságai folytán csak egy szoros német-francia együttműködésben valósulhatnak meg, ez pedig a német liberális párt kormányzati szerepe mellett valóban nehezen lett volna elképzelhető. A német kormánykoalíció végül a vártnál is nehezebben született meg, de a CDU/CSU koalíciós partnere ismét a Macron-tervet lelkesen üdvözlő SPD lett.

2018. október 15. - Index.hu

Kínai autópiac: itt a növekedés vége

Móró Tamás - vezető stratéga

A kereskedelmi háborúról tudjuk, hogy nem kellemes dolog, de azért egy pénteki hír így is eléggé hajmeresztő, a Ford szeptemberi értékesítése Kínában év/év alapon 43 (!) százalékkal zsugorodott. Tarthatnánk ezt egyedi, cégspecifikus esetnek, ha nem jött volna másik hír is, amely szerint a teljes kínai autópiac megkezdte a szűkülés fázisát.

2018. október 14. - g7.hu

Cristiano Ronaldo egy 21 éves lánytól tanulhat az üzleti életben

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Cristiano Ronaldo és Lebron James napjainkban mind a játéktudásukat, mind pedig a marketingértéküket tekintve a globális sport legnagyobb királyai. Krisztusi korba érve 2018 nyarán megkötötték életük utolsó nagy szerződését, ahol a sportszempontok mellett már a pályafutásuk utáni karrierjükre is nagy hangsúlyt helyeztek. A két 33 éves zseni életpályája meglepően sok hasonlóságot mutat.

2018. október 9. - Forbes.hu

A mi világunk akkor jön el, ha egy kicsit fáj

Jaksity György, alapító és Régely Károly, vezérigazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

A 25. születésnapját ünneplő Concorde Értékpapír Zrt. elnöke és vezérigazgatója, Jaksity György és Régely Károly mesélt a magazin októberi számában sikerről, nehézségekről, állandó szembeszélről, alacsonyan lógó gyümölcsökről és a közelgő válságról. Sok minden nem fért a három oldalas interjúba, íme a teljes verzió.

2018. október 7. - g7.hu

Drágák már a budapesti ingatlanok?

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Régiós összehasonlításban vizsgálva a budapesti árakat nem lehet túlzásról beszélni: Varsóhoz viszonyítva olcsónak számítanak a budapesti ingatlanárak, Prágához mérve pedig kifejezetten jelentős a lemaradásunk, derül ki a megélhetési költségekre vonatkozó információkat gyűjtő Numbeo.com adatbázisából.

2018. október 6. - g7.hu

Ha az volt a cél, hogy szegényebbek legyenek, akkor mindent jól csinálnak

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési üzletágvezető

Miért csinálhatnak úgy a kilépéspárti brit politikai vállalkozók, mintha egyszerre lehetne kint is és bent is maradni az Európai Unióban? Hogyan csúszhatott ilyen mélyre a brit politika? Milyen hatásai látszanak a már két éve húzódó Brexitnek? Mi köze a Londonba özönlő mocskos pénznek a brit politikai felforduláshoz, és mi lesz az angliai magyarokkal?

2018. október 3. - vg.hu

Vihar söpör végig Olaszországon

Móró Tamás - vezető stratéga

Az olasz adósságszint kétségkívül magas, egy következő recesszióban pedig tényleg adósságspirálba kerülhet az ország, ám a probléma ma még kezelhető. Ha ezt sikerül elfogadtatni a piaccal, akkor a mostani részvénypiaci esés jó vételi pontot adhat – de persze nem zárható ki egy negatív forgatókönyv sem.

2018. október 2. - Index.hu

Vészesen fogynak a kínai munkáskezek

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Több százmillió kínai esik ki a következő évtizedekben a munkaerőpiacról, részben a korábbi évek népesedési politikájának és a társadalom öregedésének köszönhetően. Ebből drágább munkaerő, (bér)infláció és romló vállalati nyereségesség következhet, ezek teljesen új fejezetet nyithatnak a gazdaságtörténetben az elkövetkező évtized(ek)ben.

2018. szeptember 21. - Index.hu

Száguldanak a marihuána-részvények az amerikai tőzsdén

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A két hónapja tőzsdén lévő kanadai kannabiszt termelő, feldolgozó és forgalmazó cég, a Tilray addig is gyilkosan emelkedő árfolyama felrobbant a szerdai kereskedés során. Minden bizonnyal bekerítették a részvények árfolyamának az esésére játszó shortosokat. Mindeközben a többségi tulajdonosok ugyanazzal az értékelési problémával kell, hogy szembenézzenek, mint egy madárkutató anno 2010-ben egy pici csendes-óceáni szigeten.

2018. szeptember 21. - vg.hu

Alaposan átszabja indexeit az S&P

Móró Tamás - vezető stratéga

Rég nem látott mértékben alakítja át a Standard & Poor’s (S&P) az amerikai részvénypiacot meghatározó részvényindexeit. Reagálva a technológiai papírok egyre nagyobb súlyára és egyre eltérőbb működési területére, a csütörtöki zárásnál számos ide tartozó részvényt más szektorindexekbe helyeztek át.

2018. augusztus 27. - Forbes.hu

Musknak lépnie kell – Itt az idő, hogy az Apple vagy a Google felvásárolja a Teslát

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Musk látványosan elfáradt, a Tesla körüli felhőket csak nem sikerül elkergetni, miközben a jóval több pénzből fejlesztő autógyártók gőzerővel felzárkózáson dolgoznak. A két techóriás megjelenése nem csak egy csapásra megoldaná a problémákat, de ők is nagyot kaszálnának rajta.

2018. augusztus 23. - vg.hu

Becsülettel állja a sarat a forint

Móró Tamás - vezető stratéga

Némi forintgyengülés nem feltétlenül baj, ez kell a versenyképesség fenntartásához, kompenzálva a kiemelkedő bérdinamikát. Hasonló folyamatok ugyanakkor a régió többi országában is lejátszódnak, így relatív versenyképességünk nem feltétlenül romlott, inkább a munkaerő hiánya a probléma.

2018. augusztus 13. - vg.hu

Török vihar: mi lehet a kimenetel?

Móró Tamás - vezető stratéga

A líra árfolyama napról napra újabb mélypontokra kerül, miközben a helyi részvények és kötvények árfolyama is zuhan. Az alapprobléma a tátongó fizetésimérleg-hiány, illetve az évek alatt kialakult, tetemes rövid lejáratú, elsősorban dollárban denominált devizaadósság. A folyamatok katalizátora az Egyesült Államok és Törökország között kialakult politikai feszültség, amelynek része az állami tulajdonú Halkbank iráni pénzmosás miatti megbüntetése, Andrew Brunson amerikai lelkész fogva tartása, illetve a tengerentúlon élő muszlim vallási vezető, Fethullah Gülen helyzete.

2018. augusztus 7. - Index.hu

Európai bankrendszer: a műtét sikerült, a beteg meghalt

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

A bankrendszer válságára adott reakciók az USA-ban és az EU-ban eltérően alakultak. A Lehmann Brothers 2008 szeptemberi csődje után néhány héttel az USA elfogadta a TARP nevű programot (Troubled Asset Relief Program), amelynek keretében villámgyorsan és kötelező módon újratőkésítették az amerikai nagybankokat. Nem kevés volt a tét, hiszen egy csőd szélén lévő bankrendszerrel nehéz bármilyen válságból kikecmeregni. Ráadásul a Lehman csődje után kialakult bizalmi válságot is csak így lehetett gyorsan kezelni.

2018. augusztus 2. - vg.hu

Erős támaszt kapott a forintárfolyam

Móró Tamás - vezető stratéga

A hazai befektetők számára az idei legérdekesebb piaci fejlemény a forint hirtelen gyengülése volt, amellyel új történelmi mélypontra esett az árfolyam az euróval szemben. Tetemes hozamemelkedésre is sor került, és úgy tűnt, hogy a piac tartósan átárazta a hazai devizát. Az elmúlt pár napban azonban sokat erősödött a hazai deviza, a kedélyek csillapodtak, bár a 320-as szint, úgy tűnik, most már támasz az árfolyamnak.

2018. július 27. - Portfolio.hu

Valakik ingyenpénzhez jutottak a Facebook zuhanásával – Furcsa anomália a német tőzsdén

Móró Tamás - vezető stratéga

Valamiért azonban a német piaci szereplők úgy gondolták, hogy ennél mintegy 10 euróval feljebb kell kereskedniük a papírral, látszólag érthetetlen módon, miután újabb hírek nem érkeztek a cég környékéről. Az USA nyitás előtti kereskedése európai idő szerint délelőtt 10 órakor azonban erre a könnyelműségre brutális választ adott, a piac ebben a pillanatban rögtön a “helyére” árazta be a részvényt, az árfolyam azonnal 10 euróval zuhant.

2018. 07. 24. - vg.hu

Vételi lehetőségek a kirakatban

Móró Tamás - vezető stratéga

Az idei év egyik leggyengébb részvénypiaci teljesítményét a hazai és a lengyel index mutatta két számjegyű csökkenéssel. Ezzel szemben a reálgazdasági folyamatokat tekintve nem látszik probléma – bár növekedési kockázatok természetesen vannak –, és az utcára kilépve sem érezzük, hogy túlzottan nagy válság lenne.

2018. július 24. - Privátbankár.hu

Háborúktól retteg a világ – mikor kezdjünk el menekülni?

Gajdics Attila - porfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A fejlett világ szorong, és van is oka rá: klímaváltozástól kiberháborún át a terrorveszélyig elvontnak tűnő, de nagyon is valós jelenségek befolyásolhatják alapvető mértékben a hétköznapokat és a gazdasági folyamatokat is.

2018. július 20. - Portfolio.hu

Lezárult egy korszak, elkezdődött a visszaszámlálás a következő válságig

Márton Szilárd - befektetési igazgató, Mozaique Alapkezelő

A gazdasági adatokból az rajzolódik ki, hogy 2018-ban az emelkedési ciklus végső szakaszába léptünk. Még nem érdemes válságról beszélni, a tőzsdék még akár új csúcsokat dönthetnek, de érdemes felkészülni a nagyobb volatilitásra. Az olcsó pénz korszakának vége, a jegybankok sorra fejezik be eszközvásárlási programjaikat, miközben az emelkedő, a munkaerőhiány és az ebből fakadó bérinflációval is hajtott infláció miatt egyébként is szigoródó monetáris politikára, emelkedő kamatokra lehet számítani.

2018. július 19. - G7.hu

Munkaerőpiac és a mindenben megbújó asszimetria, avagy győzzön az intolerancia

Jaksity György - alapító, elnök

Egy nagy budapesti építkezésre Törökországból, egy Kelet-Magyaországi tehenészüzembe Indiából érkeztek vendégmunkások a munkaerőhiány miatt. Nem lenne meglepetés, ha magyar gazdaság a munkaerőhiány miatt egyre inkább átállna a nem keresztény kultúrkörökből érkező munkaerő foglalkoztatására. Projektalapon ez a folyamat már elkezdődött.

2018. július 17. - Forbes.hu

Kuszának tűnik, de Trump kiborulása mögött van stratégia

Móró Tamás - vezető stratéga

Amerika fő ellenfelei, Oroszország és főként Kína sokkal hosszabb távon, komplexebb módon, geopolitikai és stratégiai célokat követve lépnek előre a sakktáblán. Peking évtizedekre hoz döntéseket, miközben közismert, hogy Trump maximum 2024-ig lehet elnök. Addig viszont még sok »sales körutat« fogunk látni tőle.

2018. július 13. - Index.hu

INA, Te drága!

Vágó Attila - vezető elemző

Kedvező esetben 352 forinttal, a mostani részvényárfolyam 13 százalékával is emelkedhet a Mol-részvények árfolyama, ha a Molnak sikerülne álomszerűen magas, 2,5 milliárd dolláros áron eladnia a horvát INA-ban levő tulajdonrészét. Jelenleg újabb vevőjelölt látszik feltűnni, de a horvát hírekkel és az értékesítési lehetőségekkel az elmúlt évek alapján érdemes óvatosan bánni.

2018. július 12. - Forbes.hu

Musk élete sikere lenne, ha innen felállna a Tesla

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A kék sarokban Elon Musk, a pirosban maga az aranyember, a Goldman Sachs. A két fél támogatóinak a sora végeláthatatlan. A Tesla (TSLA) részvények kereskedése 2018-ban egy igazi nehézsúlyú ökölvívómeccsre hasonlítható. Záporoznak az ütések, mindkét fél feküdt már a padlón, de tízig még senkire sem számoltak. Írásom semmiképp nem befektetési ajánló, csak egy helyzetkép korunk egyik legizgalmasabb projektjéről a Tesláról, és a cég részvényeinek idei kereskedéséről.

2018. július 10. - Napi.hu

Már két éve tart a kormányválság?

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési üzletágvezető

Nagy-Britanniában kormányválság van, az is marad, de egyelőre a megszokott módon, amelyben tehát Theresa May miniszterelnök nem a kormányt, hanem a kormányválságot menedzseli – azt viszont remekül – fogalmazott Kovács Krisztián a Concorde blogján.

2018. július 4. - Portfolio.hu

Concorde: Van potenciál az Appeninnben

Gaál Gellért - részvényelemző

A Concorde megkezdte az Appeninn követését, az elemzőház célára 743 forint, amely közel 20 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záróár. A Concorde alapvetően abból az előrejelzésből indult ki, amit az Appeninn menedzsmentje korábban közzétett az Appeninnél a következő években várható növekedéssel kapcsolatban. Az előrejelzés alapján 2022-ig éves átlagban 44 százalékkal növekedhet az Appeninn bevétele, 88 százalékkal az EBITDÁ-ja, a Concorde szerint ezek a várakozások teljesíthetők.

2018. június 30. - g7.hu

Az MNB nem látja drámainak a gyengülő forintot

Móró Tamás - vezető stratéga

Nagy nemzetközi viharban vagyunk. A kereskedelmi háború egy óriási növekedési kockázat a világban, ami a háttérben arról is szól, hogy az USA képes lesz-e megőrizni a vezető gazdasági hatalom szerepét a XXI. században, vagy az Kínára száll. Európának ebben a harcban nem osztottak lapot, másodhegedűsök vagyunk, a térségnek most túl sok megoldatlan belső problémája van.

2018. június 29. - Privátbankár.hu

Öngerjesztő folyamat: mit hoz még magával a gyenge forint?

Jaksity György - alapító, elnök

A gyengülés persze annak fényében nem meglepő, hogy Magyarország volt az egyetlen fejlődő piac – és messze nem a legbiztonságosabb –, amelynek negatív jegybanki betétoldali kamata volt és jelenleg is van – írja  Jaksity György, a Concorde alapítója friss elemzésében.

2018.06.29. - Index.hu

Nagy bajban a britek, valójában már senki nem tárgyal velük brexit-ügyben semmiről

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési üzletágvezető

Ha ma lenne a brexit-népszavazás, a közvélemény-kutatások szerint kétséges, hogy a britek ismét megszavaznák-e a kilépést (aktuálisan többen vannak, akik szerint rossz döntés volt, viszont ez nem jelenti feltétlen, hogy vissza is csinálnák), de azért nem is csökkent drámaian a kilépéspártiak tábora a két évvel ezelőtti szinthez képest.

2018. június 28. - Privátbankár.hu

Mi állíthatja meg a forintzuhanást? Nyakunkon-e a következő válság?

Samu János - elemzési vezető

A forint sokkal rosszabbul teljesített mostanában, mint a cseh vagy lengyel deviza. Részben az MNB esetleges lépéseitől, részben a nemzetközi tőkepiaci hangulattól függ, hogy merre megy. A Brexit-tárgyalások helyben topognak, talán soha sem érnek véget, a kereskedelmi háború hosszabb távon senkinek sem szokott jó lenni – mondják a Concorde Értékpapírnál.

2018. június 28. - Napi.hu

Nyakunkon az újabb válság – vészjósló prognózis érkezett

Jaksity György - alapító, elnök

Újabb válsághoz közelít a világgazdaság, miközben egyre tovább tarthat a globális kereskedelmi háború – borús prognózis érkezett a Concorde-tól. Az MNB pedig egyelőre tanácstalan.

2018. június 25. - Forbes.hu

Trump bekeményített, de kinek lesz ez jó?

Jaksity György - alapító, elnök

Ez pedig azzal jár az amerikaiak szerint, hogy az amerikai kereskedelmi mérleg újra jelentős mértékben negatív. Innen nézve ezért abszolút érthető a kereskedelmi akadályok kiegyenlítésére irányuló amerikai nyomás – még ha a módszerekkel lehet is vitatkozni.

2018. június 16. - G7.hu

A gazdaság egy részében még csak most jöhet a bérrobbanás

Nagy Bertalan - privátbanki üzletfejlesztési igazgató

“A cégeknek a nyitott pozíciók betöltése, a munkaerő megtartása költségnövekedéssel jár. Ez egyes szektorokban a következő években 10-20 százalékkal is növelheti a bérköltséget. A munkaerőhiány nem csak idehaza, globálisan is kiemelt kérdés. Érinti a kisvállalkozásokat, csak úgy, mint a nagy, több ezer főt foglalkoztató vállalatokat.”

2018. június 14. - Index.hu

100 dollár lesz az olajár, ha Venezuela összeomlik

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

“A fentiek persze Venezuela kiesése esetén történhetnek meg, aminek jelenleg 20-30 százalékos a valószínűsége, tehát nem eldöntött esemény. A valószínűbb forgatókönyv, hogy folytatódik a dél-amerikai ország olajkitermelésének lassú, ámbár gyorsuló ütemű csökkenése. Így bár a 100 dolláros olajár valószínűsége nem extrém nagy, a fekete arany árának tartós esése sem valószínű.”

2018. május 29. - Forbes.hu

A sarlatánoknak vagy az orvosoknak hiszel?

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

“Elmehet az olasz elit is a falig, lehet zsarolni és brutális recesszióba rántani a gazdaságot a semmiért, de az olasz problémákért nem Brüsszel, hanem elsősorban maga az olasz elit felel. Fiskális fegyelemre, strukturális reformokra, a termelékenység és a versenyképesség növelésére lenne szüksége az olasz gazdaságnak. Ezen az úton indultak el a görögök az elmúlt közel három évben, és már van látható pozitív eredménye a kúrának. A görög példából tanulva elmondható, ha betegek vagyunk, akkor maradjunk a hagyományos orvoslásnál.”

2018. május 21. - Index.hu

Törökországból indulhat a következő válság

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

“Nehéz megjósolni, mikor éri el a világgazdaságot a következő válság, de néhány eseményre bátran mernék fogadni. Az egyik az, hogy abban a bizonyos válságban Törökország nyakig benne lesz. Lehet, hogy a kiváltója lesz, lehet, hogy csak szenvedő alanya, de azt, amit a gazdaságpolitikával jelenleg művelnek a törökök, csak Magyarország tudta megvalósítani még a 2008-as válság kirobbanása előtt. Törökországban látszólag minden rendben van. A gazdaság idén várhatóan 3-4 százalékkal bővül, a munkanélküliség viszonylag alacsony. Az államadósság 30 százalékos szintje is rekord alacsony, a GDP 30 százalékánál is kisebb. Nincs itt semmi látnivaló – gondolhatnánk.”

2018. március 14. - G7.hu

Egy nagy pénzügyi kísérlet végére ért a világ

Móró Tamás - vezető stratéga

“A tavalyi év látványos részvényár-szárnyalást és enyhe kötvényhozam emelkedést hozott, új abszolút csúcsra repítve az amerikai indexeket. Erősek voltak a fejlődő piacok is, miközben a konszenzussal szemben a dollár évek óta egyik legrosszabb szériáját könyvelhette el. A kettő összefügg: amikor a világ többi részének növekedése az USA-hoz képest relatíve erős, akkor az amerikai deviza nem szokott jól teljesíteni, ilyenkor a pénz az amerikai helyett más régiókba áramlik. Eközben azonban a Fed folyamatosan kamatot emel, így a hozamkülönbözet folyamatosan nő a dollár javára. A befektetők fejében pedig az a legfontosabb kérdés, hogy az optimizmus kitarthat-e az idei évben is, vagy pedig már minden túl drága és elkerülhetetlen a korrekció.”

2018. március 12. - Index.hu

Zsákutcába vezet az Uber?

Tunkli Dániel - vezető elemző

“Az Uber üzletpolitikájáról megosztóak a vélemények, amelyen a szexuális zaklatási és kibertámadási botrány sem javított, ugyanakkor az innovációnak az az applikáción alapuló iránya, mint az Uber vagy Airbnb, mindenképpen felbolygatja a befásult piacokat. Sokáig úgy tűnt, hogy az Uber növekedésének útjában csak a taxitársaságok állnak, de ez ma már közel sincs így, hiszen számos versenytárs lépett a piacra. Kérdés, hogy elegendő-e a vállalat jelenlegi stratégiája egy sikeres tőkepiaci debütáláshoz? A stratégia választ kell adjon a növekedés, profitabilitás kérdéseire, de a szabályozói környezet és a sharing economy által megjelenő változásokra is reagálnia kell.”

2018. március 5. - Index.hu

Meddig vehetjük még készpénznek a készpénzt?

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési igazgató

“Meglepődne a kedves olvasó, ha a városban sétálva egy nyilvánvalóan hajléktalan polgártársa bankkártya leolvasó készülékkel felszerelkezve kínálná Önnek a „Fedél nélkül” című karitatív lapot? Budapesten bizonyára komoly hírértéke lenne annak, hogy a közösség legnehezebb sorsú tagjai ilyen fejlett eszközökkel gyűjthetnék az adományokat, de Stockholmban ez évek óta magától értetődő. Svédország a világ leginkább „készpénzmentes” országa, az összes fizetési tranzakció értékének kevesebb, mint 2%-ában cserél gazdát fizikai készpénz, és gombamód szaporodnak azok az üzletek, ahol egyáltalán el sem fogadják a készpénzt, kizárólag bankkártyával vagy valamilyen alternatív digitális technológiával lehet kiegyenlíteni a számlát.”

2018. február 20. - Napi.hu

A magyarok ezt már nem eszik meg (interjú)

Jaksity György - alapító, elnök

“Fontos a hosszú és rövid távú folyamatokat elkülöníteni. A hosszú távúak közül fontos, az egyre szűkebb a technológiai szektor ereje. Ha a Facebookból, Amazonból, Apple-ből, Netflixből és Google-ből álló úgynevezett FAANG-csoporttal valami baj lesz, az komoly problémát eredményezhet. Egyelőre erről nincs szó, de figyelni kell őket. Rövidebb távon több probléma is látható volt az említett megingás előtt. Az egyik, a piacokat, valamint a kis- és nagybefektetőket egyaránt izgalomba hozó kriptodevizák kérdése.”

2018. január 8. - G7.hu

Infláció = hozamemelkedés. Vagy mégsem?

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő, Concorde Csoport és Kovács Krisztián - brokerage és befektetési igazgató, Concorde Értékpapír

“Egyre nagyobbak az inflációs kockázatok, ezért sokan az extrém alacsony hozamok korának végét várják. A kérdés nagyon összetett, következzen két teljesen eltérő vélemény.”

2018. január 5. - G7.hu

Elhiszed, hogy a Mészáros-részvények előtt nincs határ?

Gaál Gellért - részvényelemző

“2017 legjobban teljesítő befektetésének díját nagy valószínűséggel a Konzum vinné el a maga hatezer százalék feletti növekedésével, és bizonyára az Opus Globál is feljutna a dobogóra a Bitcoin mellé. Mi hajtja a Konzum, az Opus és az Appeninn részvényeket annyira, hogy a forgalmuk gyakran a blue chip részvényekével vetekszik, és meddig mehetnek még, és milyen fundamentumok rejlenek ezekben a cégekben?”

2017. december 29. - Index.hu

Ingatlanpiaci boom: még be-, vagy már kiszállni érdemes?

Nagy Bertalan - privátbanki üzletfejlesztési igazgató

“Több depresszív év után szinte a semmiből érkezett az elmúlt 2-3 év hazai ingatlanpiaci robbanása. Pedig ha jobban megnézzük, akkor egy szépen felépített folyamat következménye ez, csak nehéz volt elhinni pár évvel ezelőtt a szabályozóknak, hogy valóban véghez fogják ezt vinni, tényleg nulla közelébe vágják a kamatot. Akkor, amikor még a lakásárverezésekről, kilakoltatásokról lehet napi szinten hallani, a bankok pedig még kinevetik az embert, ha lakáshitelben gondolkozik, akkor nehéz észrevenni, hogy valami éppen most változik. Most már jól látjuk ezt, csak ezek a nagy gazdaságok a reformra úgy fordulnak, mint egy tehervonat, így a változás sokáig láthatatlan marad, mielőtt hatványozottan megjelenne.”

2017. december 20. - Index.hu

Bitcoin: kitört a digitális aranyláz

Samu János - elemzési igazgató

“A pénzügyi innováció soha nem áll meg. Bizonyíték erre az, hogy a legfrissebb mánia alanya, a bitcoin, éppen annak a pénzügyi válságnak a csúcspontján (vagy mélyén?) született, amelynek okát sokan a megelőző évtized kreatív innovációiban (lásd három betűs pénzügyi eszközök tömkelege) látták. És amíg a korábbi válságban megismert termékeket mára jó alaposan leszabályozták, addig a kriptodevizák (kriptografikus, azaz titkosított) kapcsán igazi vadnyugat uralkodik: a tőkepiaci szabályozók most próbálnak képbe kerülni, hogy mi is ez az új eszközosztály, szabályozásról még szó sincs, kis túlzással mindenki csinál, amit akar.”

2017. november 28. - Világgazdaság

Hiányzik a kereslet a magyar tőzsdéről (interjú)

Régely Károly - vezérigazgató

“A Concorde eredetileg klasszikus intézményi szolgáltatóként jelent meg a piacon. A lakossági szegmens kezdetben kiegészítő szolgáltatás volt, de később a nemzetközi tendenciákat és a nyugdíjpénztárak megszűnését látva változtattunk a stratégiánkon. Ennek következtében ma már az ehhez kapcsolódó bevételek teszik ki a teljes árbevétel 75 százalékát és az ügyfélállományunk is drasztikusan megnőtt, már meghaladja a 400 milliárd forintot a saját tanácsadás alatt lévő lakossági ügyfélvagyon.

A magyarországi befektetőkben van igény a földrajzi diverzifikációra, ám a külföldi privátbankok belépési limitje egyre magasabb. Mi alacsonyabb limittel kínálunk hasonló szolgáltatásokat alacsonyabb árakkal. Ezért alapítottuk meg az írországi cégünket, amely 2018 első fél évében nyílhat meg.”

2017. október 20. - vallalhatovallalkozas.hu

A lélekkel és elvekkel rendelkező piacvezető – Concorde Értékpapír Zrt. (interjú)

Harcsa-Elbert Orsolya - marketing és kommunikációs vezető

“2016-ban a Concorde Értékpapír Zrt.-t a Budapesti Értéktőzsde tőkepiaci szakemberekből álló zsűrije „Az év befektetési szolgáltatójává” választotta, továbbá „Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége” elismerést is megszerezte. Harcsa-Elbert Orsolya marketing és kommunikációs vezetővel beszélgettünk díjakról, szakmán belüli egyediségről.”

2017. október 18. - Nők Lapja

Húsz éve a Wall Street farkasai között (interjú)

Tabányi Mónika - private banking igazgató

“Nagyobb összegnél többféle dologba is be lehet fektetni párhuzamosan, de egy kisebb megtakarítást is jól lehet menedzselni. A lényeg, hogy megtaláljuk a megfelelő termékeket. A tanácsadó kolléga ebben segít, alkalmazkodik az ügyfél életkorához, igényeihez, figyelembe veszi a kockázathoz való hozzáállását, és szem előtt tartja a céljait.”

2017. október 17. - Index.hu

Paks 2-vel arra fogadunk, hogy a technológiai forradalom elbukik

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő, Concorde Csoport

“Ami a magyarországi helyzetet illeti, az atomenergia választása nem feltétlenül lenne rossz döntés, ha tényleg sikerülne a projektet a tervezett költségkereten belül megoldani. Nyilván a fenti mondatban a „ha” szónak komoly jelentősége van.”

2017. október 9. - Index.hu

Miért Soros nevet a végén?

Jaksity György - alapító, elnök

“Összességében elmondható, hogy jobb és kevésbé jó szándékú, illetve átgondoltabb és teljesen felelőtlen döntések eredményeként, párját ritkítóan jó világgazdasági környezetben Magyarország a 2010-es években messze nem elégséges stabilizáció és növekedés eredményeként felélte és feléli a jövőbeli fejlődést finanszírozni és megalapozni hivatott forrásainak jó részét.”

2017. augusztus 11. - Forbes.hu

Hírbe hozták Csányival a régóta veszteséges agrárcéget – ami nagyon is sokat ér

Tunkli Dániel - vezető elemző

“Horvát hírek alapján a Bellye megvételére tett ajánlatot egy Csányi Sándor tulajdonában lévő vállalat. A Belje több mint 20 000 hektár földterületen több mint 20 farmon gazdálkodik, és főként a hús-, tej- és borpiacra termel. Az Agrokor stratégiája mindig is a vertikális terméklánc kiterjesztésén alapult. Így az alapvető élelmiszerek előállítását, csomagolását, majd a Konzum és Mercator élelmiszerláncokon keresztül a fogyasztónak való eladást is az Agrokor vállalatai biztosították. Kérdés, hogy a holding többi része nélkül ugyanolyan hatékonyan tud-e üzemelni majd a Bellye?”

2017. augusztus 2. - Forbes.hu

Balhé Horvátországban: az oroszok bejutottak a spájzba – innen nem fordulnak vissza

Tunkli Dániel - vezető elemző

“Napjaink egyik leghíresebb tévés sorozata a Trónok harca, amelynek története rendkívül hasonlít a több mint harminc évig tartó, az angol királyságot feldúló rózsák háborújához. Ugyanakkor nem csak a történelem, hanem az üzleti élet is hozhat kísértetiesen hasonló helyzeteket, ahol a trón megszerzése érdekében mindenre hajlandóak az ellenfelek. Ilyen a horvát Agrokor holding esete, amely felkavarta a horvátok és az oroszok szunnyadó harci kedvét.”

2017. július 20. - Cégérték

Megszerezni könnyebb vagy megtartani?

Tabányi Mónika - private banking igazgató

“Egy szó, mint száz, a generációváltás manapság egyre kevésbé egy működő reálgazdasági vállalkozás utódokra való átruházásának formájában valósul meg, sokkal inkább pénzügyi vagyon átörökítésében ölt testet. Ez azonban cseppet sem jelenti azt, hogy a pénzügyi vagyon átörökítése ne lenne problémamentes. Az átadás első lépései valószínűleg könnyebbnek tűnnek, hiszen a pénzügyi vagyon jól darabolható, az örökösökből pedig nem kell, hogy egyik napról a másikra vállalatvezetők vagy humánerőforrás-menedzserek legyenek. A kihívások inkább ezután következnek. A pénzügyi vagyon kezelése éppúgy szakértelmet igényel, mint a vállalatvezetés.”

2017. június 27. - Portfolio.hu

Concorde: kockázatos, de érdekes befektetés a Waberer’s

Concorde elemzés

“A Concorde úgy gondolja, hogy a Waberer’s sztori ciklikus és kockázatos, ugyanakkor egy érdekes befektetési lehetőség is egyben. A befektetésben nem feltétlenül a vállalat fundamentumai vonzóak, hanem azok árazása, hiszen a vizsgált versenytársakhoz viszonyítva igen magas diszkonton tervezik a cég értékesítését.”

2017. június 12. - 24.hu

Melyik befektetési alap lesz a nyerő?

Samu János - elemzési igazgató

“Az alapok alapjaiban és ezeken keresztül az abszolút hozamú megközelítésben az elmúlt hónapokban ismét kismértékben növelték a hazai ügyfelek a megtakarításaikat. Perspektivikusan nagy az esélye annak, hogy ez az alaptípus a következő években tovább fogja növelni a befektetési alapok piacán a részesedését – részben az ingatlanalapok rovására is.”

2017. június 9. - Index.hu

Brit választások: nothing special

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési igazgató

“A realitás ugyanis az, hogy a brexit kapcsán nincs semmiféle valóságos tárgyalási pozíció. Nincs tárgyalási helyzet. Nincsenek alapvető jelentőségű nyitott, vagy megnyitható kérdések. Egyértelmű, világos kényszerpálya van, az Unión kívülre vezető vesszőfutás lényegtelen részleteiről lehet beszélgetni az európai döntési központokkal, jobbára megalázó helyzetekben, végigjátszva az önsorsrontó, szerencsétlen vesztes szerepét. A kiválás mellett egy pillanatra létrejött vékony többség egy éve olyan útra lökte Nagy-Britanniát, amelyen nincsenek elágazási pontok, és amelyen már késő fékezni.”

2017. június 8. - Index.hu

A szétesés szélén van Európa? Tényleg?

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő, Concorde Csoport

“Az unió szétesésének vízióját az EU-t ellenző pártok felemelkedése szítja. Ugyanakkor jól látható, hogy a gazdasági növekedés beindulásával ezeknek a pártoknak a népszerűsége is csökken. Marine Le Pen népszerűsége 2013-ban volt a csúcson, azóta folyamatosan esik, ennek megfelelően el is bukta az elnökválasztást. Az is látható, hogy Franciaországban az EU népszerűsége 2013 óta folyamatosan nő, jelenleg a népesség több mint 70 százaléka Unió párti.”

2017. június 8. - 24.hu

Mestersége: intelligencia

Jaksity György - alapító, elnök

“A tőkepiacon dolgozva munkatársaimmal már jó néhány éve gyakran volt az az érzésünk bizonyos piaci mozgásoknál, hogy amire feltehetően a “befektetők” vagy még inkább piaci szereplők reagáltak és ahogy reagáltak az nem emberi. Egyre többször éreztük magunkat úgy, mint az írás elején szereplő dél-koreai go mester, hogy nem értjük mi történik.”

2017. május 24. - Világgazdaság

Kitörés előtt a bukaresti részvények

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő, Concorde Csoport

“A román piacban most 30-40 százalékos diszkontot látunk a régiós papírokhoz képest, a cégek többsége egy számjegyű P/E rátán forog, noha ezt elsőre nehéz észrevenni. … Az Accorde idén februárban hozta létre a forintban és euróban denominált Első Román Részvényalapját, mely kizárólag román részvényekre épül.”

2017. május 9. - Portfolio.hu

A hazai brókercsata kiverte a biztosítékot (interjú)

Régely Károly - vezérigazgató

“Hogy egy kicsit perspektívába helyezzük a számokat, érdemes azt is tudni, hogy a Budapesti Értéktőzsdén a napi átlagforgalom a néhány évvel ezelőtti csúcsidőszak negyedét éri el, az átlagos jutalékszint pedig nagyjából ötöde a korábbinak, vagyis összességében az ezen a tevékenységen elérhető bevétel tizede, húszada annak, mint ami tíz, tizenkét évvel ezelőtt volt. Éppen ezért a mi fókuszunk áttevődött a magasabb hozzáadott értékű szolgáltatásokra, private banking és premium banking üzletágat indítottunk, részben ennek köszönhetően a kezelt vagyon 400 milliárd forint fölé nőtt.”

2017. április 13. - Portfolio.hu

Concorde: két éven belül meglódulhat a CIG Pannónia

Vágó Attila - vezető elemző

“Sokan leírták az egész szektort az etikus életbiztosítási koncepció bevezetése miatt, de az ágazat alkalmazkodott, konszolidálódott, s immár az értékesítések növekedésének lehetünk tanúi.”

2017. április 10. - Üzlet & Pszichológia

Néha a legjobb döntés, hogy nem csinálunk semmit

Jaksity György - alapító, elnök

“Nagyon sok hatás ér minket, állandóan bekapcsolt állapotban kell lennünk a szó szoros és átvitt értelmében is. Mindenki egyfajta kognitív túlterheltségben él, nekünk pedig nagyon meg kell küzdenünk az ügyfelek türelméért. Meg kell értetnünk velük, hogy van helye, van értelme a várakozásnak. És azt látom, hogy elképesztően hálásak, ha ebből valamit megéreznek.”

2017. március 3. - Gazdasagtv.hu

Növekvő árbevétel és stagnáló nyereség tavaly a Concorde Értékpapírnál (interjú)

Jaksity György - alapító, elnök

“Egyértelműen azt látjuk a saját ügyfélkörünkben, hogy folyamatos a beáramlás. Az Accorde Alapkezelő, amely épp csak most van túl az első üzleti évén (az alapjainak a nagy része még ezt az időt sem töltötte be) már közel 60 milliárdos vagyont kezel. Hasonlóan nagyon jelentős növekedésen mennek keresztül a vagyonkezelt állományok, a private banking állományok és az ügyfeleink nagyon érdeklődőek. Idén is aktívan viszonyulnak a megtakarításaikhoz, keresik a lehetőségeket, időt szánnak arra, hogy a kollegáinkkal erről beszéljenek, vagy teljes egészében ránk bízzák a döntést vagyonkezelési szerződésen keresztül.”

2017. március 1. - gtk.bme.hu

Business & Technology Conference: interjú Jaksity Györggyel és Tunkli Dániellel

Jaksity György - alapító, elnök és Tunkli Dániel - részvényelemző

“Gyakorlatilag, ma nem tudjuk úgy kinyitni az újságot, vagy nem tudunk úgy híreket keresni, hogy ne ömöljön ránk végtelen mennyiségű információ, arról, hogy mi történik például Amerikában a Szilícium-völgyben, Európában hogyan próbál a politika hozzájárulni egy adott iparágban szükséges technológiai váltáshoz, hogyan lehetne a rossz gazdasági és társadalmi folyamatokat a technológia révén segíteni. Tehát, ha van buzzword szókapcsolat, akkor ez abszolút az.” – Jaksity György

2017. február 17. - Portfolio.hu

Most kezdődik a rali, érdemes Romániában befektetni!

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő, Concorde Csoport

“Amikor először beszéltük a sajtónak arról, hogy román részvényalap indítását tervezzük sokan első kérésnek ezt tették fel: Románia kapcsán mindig csak a korrupcióról hallunk, miért lenne érdemes oda befektetni?
Nos a rövid válasz pont ezért, ugyanis nem azért hallunk sokat Románia kapcsán a korrupcióról mert az ország lényegesen korruptabb lenne mint bármelyik másik, hanem épp ellenkezőleg.”

2017. február 11. - Index.hu

Aggódhatunk a nyugdíjunk miatt

Vágó Attila - vezető elemző

“A legtöbbet hallott szakértői vélemény szerint az állami nyugdíj mellett minimum 20-40 millió forintnyi megtakarításra lehet szükségünk ahhoz, hogy a nyugdíjba vonulást követően is a korábbi életszínvonalunknak megfelelő szinten tudjunk élni.
A szakemberek szerint ehhez elengedhetetlen, hogy havonta minimum 15-20 000 forintot, hozzávetőlegesen a nettó átlagfizetés 10-15 százalékát tegyünk félre éves 4-5 százalékos nominális hozamot feltételezve. Bármennyire is képtelenül hangzik, de bizonyos szempontból még ez az összeg is kevés.”

2017. február 8. - Index.hu

Szenvedhetünk, ha Trump ezt megcsinálja

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő, Concorde Csoport

“…amennyiben Trump komolyan gondolja akár az EU-val, akár Kínával szemben protekcionista intézkedések bevezetését – legyenek ezek vámok, új adók vagy előírások a hazai tartalomra vonatkozólag – akkor a kis nyitott gazdaságoknak nehezebb dolguk lesz a jövőben.”

2017. január 26. - Portfolio.hu

Mol-részvények piaca a CEZ kötvények szorításában

Vágó Attila - vezető elemző

“Nagyon úgy fest, hogy a két vállalat közötti lehetséges stratégiai együttműködés gondolata, amely papíron egykor indokként szolgált a CEZ tulajdonszerzéséhez, elvesztette érvényességét. A CEZ nem egy pénzügyi befektető, a két cég működése csak érintőlegesen kapcsolódik össze, amennyiben mindkettő érdekelt valamilyen formában az árampiacon.”

2017. január 16. - Forbes.hu

Tesla, Uber, Snapchat: nagyképű zsenik víziója tényleg megér milliárdokat? (interjú)

Tunkli Dániel - részvényelemző

“Az S&P és a Nasdaq is történelmi csúcson, és az új típusú technológiai cégeknek ebben nagy szerepe van (Facebook, Amazon, Twitter). Persze a globális makrohatásokat nem szabad figyelmen kívül hagyni, de nem véletlen, hogy a DAX nem tudott ekkorát menni. Az IPO-k és a domináns cégek csődje gyakran előrejelzi, merre fordul a piac.”

2016. december 28. - Figyelo.hu

Újra fent vagyunk a térképen! (interjú)

Szendrői Gábor - ügyvezető partner, Concorde MB Partners

“Nyugaton az első generációváltásnál a cégeknek csupán a 10-13 százaléka marad a családtagok irányítása alatt, míg a második után már csak 4-5 százalék ez az arány. A magazinokban olvashatunk olyan japán szállodáról, amelyet az 1600-as évek eleje óta egy família irányít, de ezek a sztorik valójában Japánban is ritka kivételnek számítanak. Azt gondolom, hogy Magyarországon még ezt a 10-13 százalékot sem fogjuk elérni.”

2016. december 18. - RTL Klub

Hogy mi a boldogság? Jaksity György tudhatja a választ! (interjú)

Jaksity György - alapító, elnök

Az RTL Klub Portré című műsorának vendége Jaksity György alapító elnökünk volt, aki Barabás Évával beszélgetett.

2016. december 3. - RTL Klub

A boldogság nyomában (interjú)

Jaksity György - alapító, elnök

Jaksity György alapító elnökünk az RTL Klub-nak nyilatkozott a boldogság és a pénz kapcsolatának témájában.

2016. október 19. - Index.hu

Költségesek a válások a német árampiacon

Tunkli Dániel - részvényelemző

“Európa szerte a válások több mint fele egy harmadik fél hatására történik. A német energetikai cégek esetében ez a külső szereplő a fukusimai atomerőmű volt, amely a 2011 márciusában bekövetkezett földrengés, illetve az azt követő cunami hatására súlyosan megrongálódott és ezáltal válsághelyzetet eredményezett.”

2016. június 3. - Reuters

Brexit could set damaging precedent for central Europe (interjú)

Jaksity György - alapító, elnök

Reuters Eastern Europe Investment Summit interjú Jaksity Györggyel

2016. május 19. - Trend FM

Az ingatlanalapok vonzzák a legtöbb tőkét (interjú)

Tabányi Mónika - private banking üzletágvezető

Tabányi Mónika, privátbanki üzletágvezetőnk a Trend FM-nek nyilatkozott az ingatlanalapok közelmúltbeli teljesítménye kapcsán.

2016. április 25. - Origo.hu

Alacsony kamatokkal büntetik a magyar befektetőket (interjú)

Régely Károly - vezérigazgató

“Magyarországon több száz olyan kis- és középvállalkozás van, ami alkalmas lehet rövid-közép távon a tőzsdei megjelenésre, de azért nekünk, mint szolgáltatóknak, és a piacnak a magyar tőzsde szempontjából nyilván 1-1 komoly közepes vagy nagy vállalat tőzsdére lépése hozhatna igazából áttörést.”

2016. április 14. - Mozgó Világ

A 2020-as évek a stagnálás évei lehetnek (interjú)

Jaksity György - alapító, elnök

“Engem a mindennapos tevékenységem mellett az elmúlt másfél évtizedben leginkább az érdekelt, hogy hogyan lehet egy társadalmat sikeressé varázsolni. Sikeressé abban az értelemben, hogy az emberek mindennapi jólétében számukra is érzékelhetővé válik ez a siker. Attól, hogy a makroszámok jók, még egyáltalán nem biztos, hogy az emberek jól érzik magukat.”

2016. március 4. - Cégérték

Interjú Tabányi Mónikával, a Concorde private banking vezetőjével

Tabányi Mónika – private banking üzletágvezető

“A kezelt vagyont tekintve a legnagyobb tíz szereplő között vagyunk, több mint 100 milliárd forintnyi ügyfélvagyon befektetésére adunk tanácsot. A Concorde Csoport 22 éves szakmai hátterével idén elindítjuk a vagyonkezelési szolgáltatásunkat.”

2016. január 13. - Index.hu

Mi lesz az olaj árával?

Vágó Attila – vezető elemző

“Kisebb-nagyobb megszakításokkal lassan másfél éve tart az olajárak lejtmenete. Az amerikai WTI könnyű olaj árfolyama a 2014-es nyári 100 dollár feletti jegyzésekhez képest csaknem 70 százalékot esett és jelenleg 32 dollár alatt, 13 éves mélyponton áll.”

2015. november 23. - Index.hu

Mindenki hülye, de mi zsenik vagyunk

Jaksity György – alapító, elnök

“A szolgáltatók között volt átrendeződés, de nem látom, hogy mondjuk befektetés helyett a betétet választanák. Azt sem tapasztaltuk, hogy a mi ügyfeleink kockázatvállalási hajlandósága csökkent volna emiatt. Fontos, hogy tudjuk, kockázata van a bankoknak, a befektetési szolgáltatóknak, más nagyvállalatoknak, de még magának az államnak is. Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad a pénzünk befektetésével foglalkozni, csak azt, hogy legyünk tudatában a kockázatoknak.”

2015. november 5. - Index.hu

Befektetésre alkalmatlan, spekulációra van jobb

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési tanácsadás üzletágvezető

“A megszokott vadászterületeitől egyre távolabb portyázó, egyre nagyobb zsákmány után loholó orosz medve valójában fuldoklik. Olyan lánc szorítja a torkát, amelyet elszakítani lehetetlen – megnyújtani lehetséges ugyan, de minél messzebb enged, annál jobban feszül is. Az olajártól tökéletes függésben lévő orosz gazdaság vakmerőséget, kezdeményezőképességet, taktikai kreativitást követel a rendszer működtetőitől.”

2015. szeptember 18. - Index.hu

Skizofrénia-gyógyszer miatt szárnyal a Richter

Vágó Attila – vezető elemző

“Várakozásaink szerint a gyógyszer értékesítése 400-450 millió dollárt érhet el 2020-ban, de a végső szám erősen függ majd a készítmény piaci pozíciójától. Fontos tudni, hogy a cariprazine mind az Egyesült Államokban, mind Európában 2027-ig élvez védettséget, de elképzelhető, hogy a szabadalmi idő lejárata kitolható 2027 utánra is, mint ahogy az is, hogy nemcsak a skizofrénia meghatározott tüneteinek kezelésekben lehet majd alkalmazni a gyógyszert , hanem negatív tünetek kezelésére is.”

2015. június 29. - Figyelo.hu

Ciprasz nem bolond, hanem egy demokrata

Samu János – makroelemző

“Nem csak a 250 milliárdos hitelektől vett végső búcsú feletti aggódás veheti rá Merkelt erre a last-minute alkura, sokkal fontosabb, hogy az euró zóna, és így az európai egység létét fenyegethetné a görögök eurózónából való szimbolikus kiesése.”

2015. június 30. - Figyelo.hu

A mi szakmánkban már robotok írnak elemzéseket (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“Ahhoz, hogy megértsük, mi történik most és mi várható a jövőben, célszerű látni azokat a folyamatokat, amelyekre ezek a rövidebb távú tendenciák felfekszenek. Minden, ami ma történik, nagyjából 2011 óta zajlik. Akkor indult el az európai adósságválság, így a görög probléma is. Azóta húzódik, hogy csődbe mennek-e a görögök, kilépnek-e az eurózónából és vajon szétesik-e a valuta unió. Szerintem ez akkor is túlzott félelem volt.”

2015. március 25. - MagyarNarancs.hu

A Quaestor-botrány nem a szakma felelőssége (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“A szakmának akkor lenne bármilyen felelőssége, ha önszabályozó volna, és mégis beengedne kontárokat. A pénzügyi terület felülről szabályozott, az állam által többszörösen ellenőrzött piac, így a szereplőknek nincs lehetőségük arra, hogy kivessék maguk közül a rosszul működő vállalatokat. Az is nehéz kérdés, melyik vállalatot tekintjük túlzottan kockázatosnak. Attól, hogy egy cégcsoport kötvényeket bocsát ki, amelyeket vagy vissza tud fizetni, vagy nem, még nem biztos, hogy kontár. De ezt nem nekünk kell eldönteni, hanem a felügyelő és szabályozó szervezeteknek.”

2015. március 13. - Index.hu

Ez nem egy velejéig romlott szektor (interjú)

Régely Károly – vezérigazgató

“Nálunk is sok ügyfél érdeklődött a cég működése és helyzete iránt. A kezdeti ijedtség után ügyfeleink megnyugodtak. Idén is jelentősen nőtt a nálunk kezelt ügyfélvagyon, amihez képest csekély elszivárgást észleltünk az elmúlt napokban.”

2014. szeptember 25. - 444.hu

Az ítélet napja még nem jött el (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“Mi tud többet mondani Magyarországnak: egy másfélmilliárdos ország tervutasításos gazdasággal, és olyan háromezer éves történelemmel, ami teljesen más, mint a miénk, vagy azok az 5-10 milliós, néhány órás autóúttal megközelíthető országok, amelyekkel az elmúlt ezer évet lehúztuk? Mi nem 2004-ben léptünk be Európába, hanem köszönjük szépen, de ott vagyunk ezer éve. Próbáltunk néhányszor kifarolni, de nem sikerült, és nem is fog.”

2014. március 10. - Index.hu

Putyin ezért támadt a Krímre

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési tanácsadás üzletágvezető

“Azzal, hogy Oroszország irányt vált, tudatosan távolabb lép a Nyugattól, egy nagyságrenddel tovább csökkenti az esélyeit arra, hogy fenntarthatatlan gazdasági modelljét simán, gördülékenyen és kellő időben átállítsa a nyugati életmódmintákat fenntartható módon megközelíteni képes modellé.”

2014. január 10. - Index.hu

Tényleg elüldözik a bankokat Magyarországról?

Gyurcsik Attila – elemzési vezető

“Az, hogy egy bankrendszer jól működjön, nem azon múlik, hogy külföldi vagy hazai kézben van, hanem a szabályozáson. Egy jól szabályozott bankrendszer a tulajdonos kilététől függetlenül is jól működik, hitelez, és aktívan segíti a gazdaság szereplőit. Egy rosszul szabályozott pedig az egyébként ideálisnak tekintett állapotban, tehát magánkézben is könnyen a csőd szélére juthat.”

2013. szeptember 15. - Index.hu

Ezek voltak a válság legjobb befektetései

Móró Tamás – vezető stratéga

“Bár közhelyszerű az alábbi megállapítás, de ettől még igaz: az egyedi részvényekkel nagyon sokat lehet keresni, de veszíteni is. A kockázat-hozam arányt tekintve a részvény és a kötvénypiacok is vonzók voltak az elmúlt időszakban, de itt sem volt mindegy, hogy mit vettek a befektetők, ilyen időtávon már számítottak a fundamentumok. Érdemes volt megpróbálni pénzt keresni az országhatáron kívül, a fejlett országok abszolút favorit befektetési célpontnak számítottak, ezen belül pedig a kötvények hoztak a legjobban. Még egyszer érdemes azonban kiemelni, hogy a múlt nem mindig determinálja a jövőt, nem kizárt, hogy a következő 5 évben az eddigi „agyonvert” befektetések hoznak majd a legjobban.”

2013. szeptember 15. - Index.hu

Tőzsdepánik testközelből

Vágó Attila – vezető elemző

” A pánik kiteljesedett, a részvényárak hatalmas ingadozásokkal, de egyre csak hanyatlottak. A repülőn hazafelé magunkba burkolózva próbáltunk túlélni a hosszú visszautat, miközben gondolatainkban újra és újra bevillantak a befektetési társaságok nyomasztó hangulatú tárgyalószobái, az emberek arcára kiülő rémület, a bizonytalanság keltette szorongás, az elszenvedett veszteségek és az elvesztett munkahelyek miatt érzett elrejthetetlen fájdalom. Az a spontán megnyilatkozásokból áttetsző nyugtalanító felismerés, hogy voltaképpen magába a pénzügyi rendszerbe vetett széleskörű bizalom roppant meg pillanatok alatt, és végezetül persze a kétségbeesett, de sohasem szunnyadó remény, hogy valakik valakit az adófizetők pénzén úgyis megmentenek.”

2013. augusztus 8. - Index.hu

Csak ezt éljük túl, legalább holnapig

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési tanácsadás üzletágvezető

“Kínában a március közepén lezajlott vezetőváltás óta minden jel szerint erősödik a nyugati szél, legalábbis ami a gazdaságpolitikát illeti. A dinamikájukat vesztett exportpiacok növekedést generáló hatását fél évtizede, jobb híján, kényszerből pótló, a külső keresleti sokk tompítására szolgáló, kézi vezérlésen, valamint az elképesztő volumenű mesterséges hitelexpanzión alapuló gazdaságirányítási modell elérkezett fenntarthatóságának határaihoz. Az új vezetés pedig nem vesztegeti az időt, és nem hagy kétséget a tervezett változások irányát és mélységét illetően sem.”

2013. július 5. - Index.hu

Hahó, Kína, ez már félig csőd

Samu János – elemző

“Ha Kína nem tud ismét visszatérni az export-vezérelte növekedés útjára, akkor két opció áll előtte: hagyja bedőlni a rossz hiteleket, ezáltal csődhullámot elindítva a vállalati szektorban, avagy költségvetési költekezéssel (lakossági transzferek növelése, szociális ellátórendszerek kiépítése, hadikiadások növelése) pótolja a lassabb beruházások miatt kiesett keresletet.”

2013. május 22. - Index.hu

Kínát támogatjuk az egykulcsos adóval

Gyurcsik Attila – elemzési vezető

“Fontos látni, hogy az egykulcsos személyi-jövedelemadó rendszer nem a foglalkoztatók, hanem a munkavállalók terheit csökkentette. Így a munka költsége nem lett olcsóbb a vállalatok számára. Emiatt a várt foglalkoztatás bővülés sem valósult meg. A többletjövedelmet a háztartások javarészt nem hazai termékekre és szolgáltatásokra költötték, legalábbis nem olyan arányban, hogy az érdemben javítaná a növekedési kilátásainkat.”

2013. április 22. - Origo.hu

Így mentsék a devizahiteleseket

Gyurcsik Attila – elemzési vezető

“Régóta hangoztatott véleményünk, hogy a bankrendszert nem adóztatni, hanem versenyeztetni kellene, ezáltal lehetne a legegyszerűbben és leghatásosabban segíteni az eladósodott háztartásokon. A nagyobb verseny lejjebb szoríthatná a svájci frank hitelek kamatait, mindenféle állami beavatkozás vagy segítség nélkül. A kamatcsökkentésen keresztül a segítség pedig tartós és fenntartható lenne, sőt valószínűleg nehezebben támadható is.”

2013. április 9. - Index.hu

Inflálj vagy háborúzz

Jaksity György – alapító, elnök

“Sokaknak tulajdonítják a mondást – ahol én olvastam, ott Hemingwayre hivatkoztak –, hogy egy nagy válság megoldásának két útja van: az inflálás és a háború. Rövid távon mindkettő eredményes lehet, hosszú távon azonban mindkettő romboló. Tény: az elitek a két stratégiát az ókor óta változó eredményességgel, de kitartó lelkesedéssel, és általában kombinálva követték.”

2013. március 12. - HVG.hu

Utazás unortodoxiában

Samu János – elemző

“Tizenhat, máshol bevált, növekedést is támogató intézkedés között válogathat a jegybank vezetése – mondta a miniszterelnök. Ám a nemzetközi példák azt mutatják, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy melyik gazdaság milyen körülmények között alkalmazza ezeket. Az új jegybanki vezetés legfontosabb növekedést támogató eszköze az lehetne, ha sikerülne meggyőzni az új gazdasági minisztert a nagyon fontos és hiteles költségvetési kiadáscsökkentésről.”

2013. január 6. - HVG.hu

Vörös kártya

Jaksity György – alapító, elnök

“A gazdagokat (bármit és bárkit is értünk ezalatt) és a fentiekben a teljesség igénye nélkül felsorolt egyéb, politikai célkeresztbe került gazdasági szereplőket nem megfélemlíteni, elüldözni, kisemmizni illetve tönkretenni kell, hanem éppen ellenkezőleg pont ilyenkor arra ösztönözni, hogy maradjanak, beruházzanak, befektessenek és hogy még aktívabbak legyenek a civil szféra támogatásában, mert ez a valós társadalmi szolidaritás útja és ez vezet növekedéshez, új munkahelyekhez, költségvetési bevételekhez és fejlődéshez. A válság végéhez. Amerre most tartunk, az viszont inkább a vég válsága.”

2012. december 18. - Index.hu

Az adórendszer bütykölgetéséről

Gyurcsik Attila – elemzési vezető

“Ahhoz, hogy Magyarország sikeres legyen a 21. században, egy hosszú távú stratégiai koncepció alapján, tudatosan kell fejleszteni a humánerőforrás és az infrastruktúra minőségét. Ezt pedig valamilyen szélesebb körű társadalmi konszenzus nélkül semmilyen demokráciában nem lehet megvalósítani.”

2012. december 1. - Index.hu

Diktátorok kézikönyve

Jaksity György – alapító, elnök

“Azok az országok sikeresek, amelyek a lehető legszélesebb képviseletet biztosító demokrácia és választási rendszer talaján állva, szabadversenyes, minél kevesebb állami beavatkozással terhelt, de ugyanakkor jól szabályozott, kiszámítható, a magántulajdont, a szerződéseket betartó és betartató inkluzív intézményrendszert működtetnek – a történelem, a mai kutatások és a gyakorlat is ezt igazolják”

2012. augusztus 7. - Index.hu

Sokba kerül faragatlannak lenni (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“Normálisan kommunikálni, udvariasnak, ne adj isten kedvesnek lenni, az semmibe nem kerül. Faragatlannak és neveletlennek lenni, ráadásul nem felmérni, hogy mi a reálpolitikai helyzet, az nagyon sokba kerül.”

2012. május 12. Index.hu

Bruttó nemzeti boldogság

Jaksity György – alapító, elnök

“Mindent összevetve úgy tűnik, nem attól boldogok a bhutániak, hogy fejlettségük mérőszáma az egyéni és közösségi boldogság összetevőinek alakulása, hanem sokkal inkább azért, mert mindannyian tudatában vannak, hogy boldogságuk elérése csak magukon múlik és ezt a preferenciát felismerve a hatalom birtokosai is a bruttó nemzeti boldogság és nem a nettó saját boldogulás növelésén dolgoznak.”

2012. február 13. - HVG.hu

Valós veszély az adósságspirál (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“Magyarország speciális helyzetben van. Miközben az EU több országában tavaly sem következett be lényeges fiskális kiigazítás, nálunk ez már hat éve folyamatosan zajlik. Egyre nagyobb a reformszkepszis a társadalomban. Görögország példáján látni, hogy mit jelent az, ha a társadalom nem partner a szükséges lépések megtételében. Ugyanez az ellenállás bárhol máshol is kialakulhat: egyszerűen a társadalom elfárad a folytonos negatív alkalmazkodásban és elfogynak az erőforrásai.”

2011. augusztus 6. - Origo.hu

Keserves évtized előtt áll Magyarország (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“Az iszonyatos adóssághegy leépítése és az eurózóna stabilitása érdekében szerintem ugyanarra az erejű politikai konszenzusra van szükség, mint a kilencvenes évek elején. Ehhez az erős országoknak jelentős véráldozatot kell hozniuk a gyengébbek érdekében. Előbbieknek pedig a befektetés az exporton keresztül térül meg a jövőben, ahogy például Németország eddig is haszonélvezője volt az eurózóna létrejöttének. Szerintem a konvergencia úgy valósulhat meg, hogy előbb vagy utóbb a nagyon alacsony hozamokat ígérő német állampapírok hozama feljebb megy, miközben a periférián lévő országok kötvényhozamai lejjebb kerülnek, utóbbiak hozama ugyanis fenntarthatatlan.”

2011. augusztus 4. - Index.hu

Nem az állam fog takarékoskodni tanítani

Kovács Krisztián - lakossági üzletágvezető

“A háztartások adósságválsága a nemzetközi pénzügyi folyamatoknak való teljes kiszolgáltatottság tapasztalatával sújtja a magyar társadalmat, amelynek nagyobb része kulturálisan védtelen nemcsak a jelenlegi, hanem a következő globális válságperiódus nehézségeivel szemben is. Ég a ház, ezért természetes, hogy a közvélemény figyelmét jobb esetben a tűzoltás, rosszabb esetben a rémült tűzbe bámulás köti le, de most van itt az ideje a következő tűzvész megelőzésének is. A gazdaság sokktűrő képességének erősítését akkor kell elkezdeni, amikor még érezzük az utolsó sokk pusztító hatását, az újjáépítés időszakában már késő lesz új tűzvédelmi lehetőségeken gondolkodni.”

2011. június 15. - Index.hu

Elfogyott a kutyaszőr

Kovács Krisztián - lakossági üzletágvezető

“Amióta eldőlt, hogy a nagy gazdaságokban a kormányok és a jegybankok a „kutyaharapást szőrével” elvre építik a válságkezelést, a fő kérdés az volt, hogy ezzel a módszerrel az államok meddig képesek halogatni az őket működtető társadalmakkal szemben esedékes keserű beismerő vallomásaikat. Az elmúlt hónapokban egyre több jel mutat arra, hogy nagyjából eddig: 2011 és 2012 a nagy szembenézések ideje lehet.”

2011. április 18. - Index.hu

Mibe fektessünk infláció idején?

Móró Tamás – elemzési vezető

“Ha gyakorlati oldalról közelítjük meg az inflációt, rögtön fontos kérdéssé válik, hogy milyen módon tudjuk pénzünk vásárlóértékét megőrizni, esetleg még reálhozamot is elérni egy magas inflációjú időszakban. Ennek vizsgálatához érdemes először visszatekinteni a múltba és megnézni, mi volt a legjobb hozamú befektetés akkor, amikor a fogyasztói árak emelkedése jelentős volt.”

2011. március 16. - Index.hu

Japán tőzsdepánik – érdemes bevásárolni

Kovács Krisztián - elemző

“Az a számokban is elborzasztó, de számokban felmérhetetlen tragédiasorozat, amit Japánnak el kell szenvednie ezekben a napokban, érthető módon elsősorban a pusztulás tényeit számba vevő kommentárokkal árasztja el a sajtót. A pénzügyi piacok szereplőinek reakciói azonban már alkalmat adnak arra is, hogy az életerő és újjáépítés perspektívájával is kiegészüljön az összkép.”

2011. március 19. - Index.hu

Világ inflátorai egyesüljetek!

Jaksity György – alapító, elnök

“A 2010 évi világgazdasági és tőkepiaci folyamatokat áttekintve az első gondolatunk, hogy a 2008-2009 évi gazdasági- és pénzügyi válság csak a képzelet műve, a Lehman csődjével, zuhanó tőzsdei- és gazdasági indexekkel, széteső bankrendszerekkel egy rémálom csupán, amivel szemben a valóság az, hogy a világ robosztusan fejlődik, amit a főbb tőzsdeindexek is méltán követnek felfelé. A világgazdaság 2010 évi 3,8 százalékos növekedése ugyan elmarad a válság előtti évek legmagasabb értékétől, mely 2006-ban 4,1 százalékos ütemben öltött testet, de a termelés, a beruházások szintje, és bizony sok tőzsdei termék új csúcsra mentek, dacolva mindazokkal a tényezőkkel, amelyek gravitációs hatása nyilvánvaló. Mik is ezek a tényezők, és ezeket áttekintve vajon tényleg olyan szép-e a kép, amit első ránézésre látunk?”

  • A Concorde Csoport további tagjai: