2018. december 5. - 24.hu

Ilyen fejlettségű ország nem engedheti meg magának azt, ami az egészségügyben van

Jaksity György - alapító, az igazgatóság elnöke

Magyarország használta fel a legrosszabbul az uniós forrásokat – mondja lapunknak adott interjújában Jaksity György. A Concorde igazgatóságának elnökével beszélgettünk a magyar gazdaság állapotáról, a tragikus helyzetben lévő egészségügyről és Európa jövőjéről is.

2018. december 4. - vg.hu

Bármiről határoznak az olajhatalmak, emelkedhet a fekete arany ára

Le Phuong Hai Thanh - elemzési üzletágvezető

Nagy izgalmakkal indult a hét, amit egyrészt a Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök közötti megbeszélés indukált, másrészről az OPEC-ülésre és az olajpiacra figyel mindenki. Az utóbbi esetében nem csoda a nagy várakozás, a Brent típusú kőolaj árfolyama ugyanis az elmúlt két hónapban a 86 dolláros hordónkénti csúcsához képest csaknem 30 százalékot esett, ráadásul úgy, hogy többször is előfordult egy napon belül 7-8 százalékos esés is, igaz, később volt, hogy felhúzták az árfolyamot.

2018. december 3. - Forbes.hu

Az Airbnb vagy a lakáskiadás hoz több pénzt? Itt a képlet, ami megmutatja a valóságot

Tunkli Dániel - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Lakáskiadás egy alapkezelő szemével: egy konkrét példán keresztül és egy leegyszerűsített, általános képlettel mutatom be, hogyan érdemes számolni, ha a hagyományos lakáskiadás és az Airbnb között választana valaki.

2018. november 26. - index.hu

Trump és a FED háborúja most lesz igazán éles

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Trump minden eszközt – adócsökkentés, klímaegyezmény felmondása, olajárak leszorítása – bevet a prociklikus gazdaságpolitika már tankönyvi példának is extrém gyakorlati megvalósítása érdekében. Pedig a tőzsde akkorát ment a 2008-as válság óta, hogy a jelenlegi esés csak egy kis lemorzsolódásnak tekinthető, de a gazdasági prosperitást saját érdemeként feltűntetni akaró, ugyanakkor azt a tőzsdeindexszel azonosító Trumpot ez láthatóan – és Twitter-üzeneteiből olvashatóan – nagyon zavarja.

2018. november 22. - vg.hu

Összeomló technológiai részvények

Móró Tamás - vezető stratéga

Az elmúlt napokban ismét látványosan zuhantak az amerikai és a globális IT-szektor részvényei. Ezt most ismét a globális növekedési félelmek, ezen belül a szektor nagy szereplőinek, így az Apple-nek és az Nvidiának a romló kilátásai, valamint a növekvő regulációs kockázatok katalizálták. Az esés mértéke még a télen látottat is felülmúlta, miközben a Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése alapján a szektor allokációja 2011 óta nem látott alacsony mértéket ért el. Mindenki fél tehát ezektől a papíroktól, így felmerül a kérdés, indokolt-e ez az óvatosság, vagy pedig már eljött egy jó vételi pont.

2018. november 13. - millasreggeli.hu

Bunyó karácsonyig – mi lesz a techpapírokkal?

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Az év első háromnegyedének sztárjai az amerikai technológiai vállalatóriások voltak. Az októberi részvénypiaci zuhanás után az amerikai felülteljesítés megmaradt a világ többi piacával szemben, ám a tech-papírok helyett a befektetői társadalom új kedvenceket keres. Az egyik legfőbb kérdés pedig az, hogy mi lesz a technológiai részvények 1990 óta tartó – egy gigantikus korrekcióval tarkított – felülteljesítésével. Mutatunk három lehetséges forgatókönyvet.

2018. november 12. - vg.hu

Beborul az ég Németország felett

Móró Tamás - vezető stratéga

Miközben a német gazdasági növekedés látszólag töretlen, a DAX az idén a világ leggyengébb fejlett piacai közé tartozik, az elemzőházak pedig sorra csökkentik 2019-es GDP-várakozásaikat, már csak 1,3-1,5 százalék körül szóródnak a becslések. A be­szer­zési­menedzserindexek kétéves mélypontra estek, és nincs nap profit­warning nélkül. Eközben a lakossági fogyasztás töretlenül nő, és a munkaerőhiány továbbra is égető. A jelen tehát fényes, a jövőt viszont egyre borúsabbnak látják a szereplők.

2018. november 8. - Index.hu

Alanyi jogon járó fizetés

Márton Szilárd - befektetési igazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

Az elmúlt években több országban felvetődött a feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) valamilyen formájának a bevezetése. Ezt a rendszert eddig mindig mindenhol elvetették, és az eddigi kísérletek túl kis mintán zajlottak ahhoz, hogy érdemi következtetést lehessen levonni a hatásukról. A fejlett világban a széles szociális háló további erősítése a Világbank és az IMF szerint is jobb hatékonyságú lehet, mint egy FNA-program, de ezt az álláspontot a robotika fejlődésével várhatóan jelentősen átalakuló munkaerőpiac felülírhatja. Még ennél is előbb kerülhet napirendre a kérdés egy újabb gazdasági válság esetén, ahol az ingyenpénz a recesszióból való kilábalás eszközeként tűnhet fel.

2018. október 25. - Millasreggeli.hu

Csak nekünk drága az ingatlan?

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Régiós és európai összehasonlításban nem drágák a budapesti ingatlanok. A drágulás üteme azonban szokatlan lehet a piac hazai szereplői számára. Illetve, vásárlóerő paritáson mérve kiderül, hogy a hazai bérekhez viszonyítva eléggé elszálltak az árak. Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő Zrt. (Concorde Csoport) befektetési igazgatója válaszolt a műsorvezetők kérdéseire.

2018. október 22. - Index.hu

Kövér vagy? Ez bizony sokba fog kerülni a gyerekednek is!

Nagy Bertalan - privátbanki üzletfejlesztési igazgató

Az elhízás világméretű probléma lett mára, és az elmúlt évtizedek trendje egyértelműen azt mutatja, hogy a helyzet sajnos várhatóan a következő években sem fog javulni. A fogyasztói társadalom tökéletes táptalaj a probléma folyamatos növekedéséhez, de az elhízás – ha különböző mértékben is – egyaránt érinti a gazdaságilag fejlett és az elmaradottabb országokat, közvetve – társadalmi költségein keresztül – pedig mindenkit.

2018. október 18. - Index.hu

Európa csatarendbe áll

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési üzletágvezető

„Ha a liberálisokkal áll össze, halott vagyok.” Angela Merkel-ről mondta ezt tavaly nyáron Emmanuel Macron, az akkor közeledő német parlamenti választásokkal, az új német kormánykoalíció lehetséges összetételével kapcsolatban. A francia államfő Európa lendületbe hozását célzó ambiciózus tervei az európai politika alapvető adottságai folytán csak egy szoros német-francia együttműködésben valósulhatnak meg, ez pedig a német liberális párt kormányzati szerepe mellett valóban nehezen lett volna elképzelhető. A német kormánykoalíció végül a vártnál is nehezebben született meg, de a CDU/CSU koalíciós partnere ismét a Macron-tervet lelkesen üdvözlő SPD lett.

2018. október 15. - Index.hu

Kínai autópiac: itt a növekedés vége

Móró Tamás - vezető stratéga

A kereskedelmi háborúról tudjuk, hogy nem kellemes dolog, de azért egy pénteki hír így is eléggé hajmeresztő, a Ford szeptemberi értékesítése Kínában év/év alapon 43 (!) százalékkal zsugorodott. Tarthatnánk ezt egyedi, cégspecifikus esetnek, ha nem jött volna másik hír is, amely szerint a teljes kínai autópiac megkezdte a szűkülés fázisát.

2018. október 14. - g7.hu

Cristiano Ronaldo egy 21 éves lánytól tanulhat az üzleti életben

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Cristiano Ronaldo és Lebron James napjainkban mind a játéktudásukat, mind pedig a marketingértéküket tekintve a globális sport legnagyobb királyai. Krisztusi korba érve 2018 nyarán megkötötték életük utolsó nagy szerződését, ahol a sportszempontok mellett már a pályafutásuk utáni karrierjükre is nagy hangsúlyt helyeztek. A két 33 éves zseni életpályája meglepően sok hasonlóságot mutat.

2018. október 7. - g7.hu

Drágák már a budapesti ingatlanok?

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Régiós összehasonlításban vizsgálva a budapesti árakat nem lehet túlzásról beszélni: Varsóhoz viszonyítva olcsónak számítanak a budapesti ingatlanárak, Prágához mérve pedig kifejezetten jelentős a lemaradásunk, derül ki a megélhetési költségekre vonatkozó információkat gyűjtő Numbeo.com adatbázisából.

2018. október 6. - g7.hu

Ha az volt a cél, hogy szegényebbek legyenek, akkor mindent jól csinálnak

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési üzletágvezető

Miért csinálhatnak úgy a kilépéspárti brit politikai vállalkozók, mintha egyszerre lehetne kint is és bent is maradni az Európai Unióban? Hogyan csúszhatott ilyen mélyre a brit politika? Milyen hatásai látszanak a már két éve húzódó Brexitnek? Mi köze a Londonba özönlő mocskos pénznek a brit politikai felforduláshoz, és mi lesz az angliai magyarokkal?

2018. október 3. - vg.hu

Vihar söpör végig Olaszországon

Móró Tamás - vezető stratéga

Az olasz adósságszint kétségkívül magas, egy következő recesszióban pedig tényleg adósságspirálba kerülhet az ország, ám a probléma ma még kezelhető. Ha ezt sikerül elfogadtatni a piaccal, akkor a mostani részvénypiaci esés jó vételi pontot adhat – de persze nem zárható ki egy negatív forgatókönyv sem.

2018. október 2. - Index.hu

Vészesen fogynak a kínai munkáskezek

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

Több százmillió kínai esik ki a következő évtizedekben a munkaerőpiacról, részben a korábbi évek népesedési politikájának és a társadalom öregedésének köszönhetően. Ebből drágább munkaerő, (bér)infláció és romló vállalati nyereségesség következhet, ezek teljesen új fejezetet nyithatnak a gazdaságtörténetben az elkövetkező évtized(ek)ben.

2018. szeptember 21. - Index.hu

Száguldanak a marihuána-részvények az amerikai tőzsdén

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A két hónapja tőzsdén lévő kanadai kannabiszt termelő, feldolgozó és forgalmazó cég, a Tilray addig is gyilkosan emelkedő árfolyama felrobbant a szerdai kereskedés során. Minden bizonnyal bekerítették a részvények árfolyamának az esésére játszó shortosokat. Mindeközben a többségi tulajdonosok ugyanazzal az értékelési problémával kell, hogy szembenézzenek, mint egy madárkutató anno 2010-ben egy pici csendes-óceáni szigeten.

2018. szeptember 21. - vg.hu

Alaposan átszabja indexeit az S&P

Móró Tamás - vezető stratéga

Rég nem látott mértékben alakítja át a Standard & Poor’s (S&P) az amerikai részvénypiacot meghatározó részvényindexeit. Reagálva a technológiai papírok egyre nagyobb súlyára és egyre eltérőbb működési területére, a csütörtöki zárásnál számos ide tartozó részvényt más szektorindexekbe helyeztek át.

2018. augusztus 27. - Forbes.hu

Musknak lépnie kell – Itt az idő, hogy az Apple vagy a Google felvásárolja a Teslát

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

Musk látványosan elfáradt, a Tesla körüli felhőket csak nem sikerül elkergetni, miközben a jóval több pénzből fejlesztő autógyártók gőzerővel felzárkózáson dolgoznak. A két techóriás megjelenése nem csak egy csapásra megoldaná a problémákat, de ők is nagyot kaszálnának rajta.

2018. augusztus 23. - vg.hu

Becsülettel állja a sarat a forint

Móró Tamás - vezető stratéga

Némi forintgyengülés nem feltétlenül baj, ez kell a versenyképesség fenntartásához, kompenzálva a kiemelkedő bérdinamikát. Hasonló folyamatok ugyanakkor a régió többi országában is lejátszódnak, így relatív versenyképességünk nem feltétlenül romlott, inkább a munkaerő hiánya a probléma.

2018. augusztus 13. - vg.hu

Török vihar: mi lehet a kimenetel?

Móró Tamás - vezető stratéga

A líra árfolyama napról napra újabb mélypontokra kerül, miközben a helyi részvények és kötvények árfolyama is zuhan. Az alapprobléma a tátongó fizetésimérleg-hiány, illetve az évek alatt kialakult, tetemes rövid lejáratú, elsősorban dollárban denominált devizaadósság. A folyamatok katalizátora az Egyesült Államok és Törökország között kialakult politikai feszültség, amelynek része az állami tulajdonú Halkbank iráni pénzmosás miatti megbüntetése, Andrew Brunson amerikai lelkész fogva tartása, illetve a tengerentúlon élő muszlim vallási vezető, Fethullah Gülen helyzete.

2018. augusztus 7. - Index.hu

Európai bankrendszer: a műtét sikerült, a beteg meghalt

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

A bankrendszer válságára adott reakciók az USA-ban és az EU-ban eltérően alakultak. A Lehmann Brothers 2008 szeptemberi csődje után néhány héttel az USA elfogadta a TARP nevű programot (Troubled Asset Relief Program), amelynek keretében villámgyorsan és kötelező módon újratőkésítették az amerikai nagybankokat. Nem kevés volt a tét, hiszen egy csőd szélén lévő bankrendszerrel nehéz bármilyen válságból kikecmeregni. Ráadásul a Lehman csődje után kialakult bizalmi válságot is csak így lehetett gyorsan kezelni.

2018. augusztus 2. - vg.hu

Erős támaszt kapott a forintárfolyam

Móró Tamás - vezető stratéga

A hazai befektetők számára az idei legérdekesebb piaci fejlemény a forint hirtelen gyengülése volt, amellyel új történelmi mélypontra esett az árfolyam az euróval szemben. Tetemes hozamemelkedésre is sor került, és úgy tűnt, hogy a piac tartósan átárazta a hazai devizát. Az elmúlt pár napban azonban sokat erősödött a hazai deviza, a kedélyek csillapodtak, bár a 320-as szint, úgy tűnik, most már támasz az árfolyamnak.

2018. július 27. - Portfolio.hu

Valakik ingyenpénzhez jutottak a Facebook zuhanásával – Furcsa anomália a német tőzsdén

Móró Tamás - vezető stratéga

Valamiért azonban a német piaci szereplők úgy gondolták, hogy ennél mintegy 10 euróval feljebb kell kereskedniük a papírral, látszólag érthetetlen módon, miután újabb hírek nem érkeztek a cég környékéről. Az USA nyitás előtti kereskedése európai idő szerint délelőtt 10 órakor azonban erre a könnyelműségre brutális választ adott, a piac ebben a pillanatban rögtön a “helyére” árazta be a részvényt, az árfolyam azonnal 10 euróval zuhant.

2018. 07. 24. - vg.hu

Vételi lehetőségek a kirakatban

Móró Tamás - vezető stratéga

Az idei év egyik leggyengébb részvénypiaci teljesítményét a hazai és a lengyel index mutatta két számjegyű csökkenéssel. Ezzel szemben a reálgazdasági folyamatokat tekintve nem látszik probléma – bár növekedési kockázatok természetesen vannak –, és az utcára kilépve sem érezzük, hogy túlzottan nagy válság lenne.

2018. július 24. - Privátbankár.hu

Háborúktól retteg a világ – mikor kezdjünk el menekülni?

Gajdics Attila - porfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A fejlett világ szorong, és van is oka rá: klímaváltozástól kiberháborún át a terrorveszélyig elvontnak tűnő, de nagyon is valós jelenségek befolyásolhatják alapvető mértékben a hétköznapokat és a gazdasági folyamatokat is.

2018. július 20. - Portfolio.hu

Márton Szilárd - befektetési igazgató, Mozaique Alapkezelő

A gazdasági adatokból az rajzolódik ki, hogy 2018-ban az emelkedési ciklus végső szakaszába léptünk. Még nem érdemes válságról beszélni, a tőzsdék még akár új csúcsokat dönthetnek, de érdemes felkészülni a nagyobb volatilitásra. Az olcsó pénz korszakának vége, a jegybankok sorra fejezik be eszközvásárlási programjaikat, miközben az emelkedő, a munkaerőhiány és az ebből fakadó bérinflációval is hajtott infláció miatt egyébként is szigoródó monetáris politikára, emelkedő kamatokra lehet számítani.

2018. július 19. - G7.hu

Munkaerőpiac és a mindenben megbújó asszimetria, avagy győzzön az intolerancia

Jaksity György - alapító, elnök

Egy nagy budapesti építkezésre Törökországból, egy Kelet-Magyaországi tehenészüzembe Indiából érkeztek vendégmunkások a munkaerőhiány miatt. Nem lenne meglepetés, ha magyar gazdaság a munkaerőhiány miatt egyre inkább átállna a nem keresztény kultúrkörökből érkező munkaerő foglalkoztatására. Projektalapon ez a folyamat már elkezdődött.

2018. július 17. - Forbes.hu

Kuszának tűnik, de Trump kiborulása mögött van stratégia

Móró Tamás - vezető stratéga

Amerika fő ellenfelei, Oroszország és főként Kína sokkal hosszabb távon, komplexebb módon, geopolitikai és stratégiai célokat követve lépnek előre a sakktáblán. Peking évtizedekre hoz döntéseket, miközben közismert, hogy Trump maximum 2024-ig lehet elnök. Addig viszont még sok »sales körutat« fogunk látni tőle.

2018. július 13. - Index.hu

INA, Te drága!

Vágó Attila - vezető elemző

Kedvező esetben 352 forinttal, a mostani részvényárfolyam 13 százalékával is emelkedhet a Mol-részvények árfolyama, ha a Molnak sikerülne álomszerűen magas, 2,5 milliárd dolláros áron eladnia a horvát INA-ban levő tulajdonrészét. Jelenleg újabb vevőjelölt látszik feltűnni, de a horvát hírekkel és az értékesítési lehetőségekkel az elmúlt évek alapján érdemes óvatosan bánni.

2018. július 12. - Forbes.hu

Musk élete sikere lenne, ha innen felállna a Tesla

Jónap Richárd - portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A kék sarokban Elon Musk, a pirosban maga az aranyember, a Goldman Sachs. A két fél támogatóinak a sora végeláthatatlan. A Tesla (TSLA) részvények kereskedése 2018-ban egy igazi nehézsúlyú ökölvívómeccsre hasonlítható. Záporoznak az ütések, mindkét fél feküdt már a padlón, de tízig még senkire sem számoltak. Írásom semmiképp nem befektetési ajánló, csak egy helyzetkép korunk egyik legizgalmasabb projektjéről a Tesláról, és a cég részvényeinek idei kereskedéséről.

2018. július 10. - Napi.hu

Már két éve tart a kormányválság?

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési üzletágvezető

Nagy-Britanniában kormányválság van, az is marad, de egyelőre a megszokott módon, amelyben tehát Theresa May miniszterelnök nem a kormányt, hanem a kormányválságot menedzseli – azt viszont remekül – fogalmazott Kovács Krisztián a Concorde blogján.

2018. július 4. - Portfolio.hu

Concorde: Van potenciál az Appeninnben

Gaál Gellért - részvényelemző

A Concorde megkezdte az Appeninn követését, az elemzőház célára 743 forint, amely közel 20 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záróár. A Concorde alapvetően abból az előrejelzésből indult ki, amit az Appeninn menedzsmentje korábban közzétett az Appeninnél a következő években várható növekedéssel kapcsolatban. Az előrejelzés alapján 2022-ig éves átlagban 44 százalékkal növekedhet az Appeninn bevétele, 88 százalékkal az EBITDÁ-ja, a Concorde szerint ezek a várakozások teljesíthetők.

2018. június 30. - g7.hu

Az MNB nem látja drámainak a gyengülő forintot

Móró Tamás - vezető stratéga

Nagy nemzetközi viharban vagyunk. A kereskedelmi háború egy óriási növekedési kockázat a világban, ami a háttérben arról is szól, hogy az USA képes lesz-e megőrizni a vezető gazdasági hatalom szerepét a XXI. században, vagy az Kínára száll. Európának ebben a harcban nem osztottak lapot, másodhegedűsök vagyunk, a térségnek most túl sok megoldatlan belső problémája van.

2018. június 29. - Privátbankár.hu

Öngerjesztő folyamat: mit hoz még magával a gyenge forint?

Jaksity György - alapító, elnök

A gyengülés persze annak fényében nem meglepő, hogy Magyarország volt az egyetlen fejlődő piac – és messze nem a legbiztonságosabb –, amelynek negatív jegybanki betétoldali kamata volt és jelenleg is van – írja  Jaksity György, a Concorde alapítója friss elemzésében.

2018.06.29. - Index.hu

Nagy bajban a britek, valójában már senki nem tárgyal velük brexit-ügyben semmiről

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési üzletágvezető

Ha ma lenne a brexit-népszavazás, a közvélemény-kutatások szerint kétséges, hogy a britek ismét megszavaznák-e a kilépést (aktuálisan többen vannak, akik szerint rossz döntés volt, viszont ez nem jelenti feltétlen, hogy vissza is csinálnák), de azért nem is csökkent drámaian a kilépéspártiak tábora a két évvel ezelőtti szinthez képest.

2018. június 28. - Privátbankár.hu

Mi állíthatja meg a forintzuhanást? Nyakunkon-e a következő válság?

Samu János - elemzési vezető

A forint sokkal rosszabbul teljesített mostanában, mint a cseh vagy lengyel deviza. Részben az MNB esetleges lépéseitől, részben a nemzetközi tőkepiaci hangulattól függ, hogy merre megy. A Brexit-tárgyalások helyben topognak, talán soha sem érnek véget, a kereskedelmi háború hosszabb távon senkinek sem szokott jó lenni – mondják a Concorde Értékpapírnál.

2018. június 28. - Napi.hu

Nyakunkon az újabb válság – vészjósló prognózis érkezett

Jaksity György - alapító, elnök

Újabb válsághoz közelít a világgazdaság, miközben egyre tovább tarthat a globális kereskedelmi háború – borús prognózis érkezett a Concorde-tól. Az MNB pedig egyelőre tanácstalan.

2018. június 25. - Forbes.hu

Trump bekeményített, de kinek lesz ez jó?

Jaksity György - alapító, elnök

Ez pedig azzal jár az amerikaiak szerint, hogy az amerikai kereskedelmi mérleg újra jelentős mértékben negatív. Innen nézve ezért abszolút érthető a kereskedelmi akadályok kiegyenlítésére irányuló amerikai nyomás – még ha a módszerekkel lehet is vitatkozni.

2018. június 16. - G7.hu

A gazdaság egy részében még csak most jöhet a bérrobbanás

Nagy Bertalan - privátbanki üzletfejlesztési igazgató

“A cégeknek a nyitott pozíciók betöltése, a munkaerő megtartása költségnövekedéssel jár. Ez egyes szektorokban a következő években 10-20 százalékkal is növelheti a bérköltséget. A munkaerőhiány nem csak idehaza, globálisan is kiemelt kérdés. Érinti a kisvállalkozásokat, csak úgy, mint a nagy, több ezer főt foglalkoztató vállalatokat.”

2018. június 14. - Index.hu

100 dollár lesz az olajár, ha Venezuela összeomlik

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

“A fentiek persze Venezuela kiesése esetén történhetnek meg, aminek jelenleg 20-30 százalékos a valószínűsége, tehát nem eldöntött esemény. A valószínűbb forgatókönyv, hogy folytatódik a dél-amerikai ország olajkitermelésének lassú, ámbár gyorsuló ütemű csökkenése. Így bár a 100 dolláros olajár valószínűsége nem extrém nagy, a fekete arany árának tartós esése sem valószínű.”

2018. május 29. - Forbes.hu

A sarlatánoknak vagy az orvosoknak hiszel?

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

“Elmehet az olasz elit is a falig, lehet zsarolni és brutális recesszióba rántani a gazdaságot a semmiért, de az olasz problémákért nem Brüsszel, hanem elsősorban maga az olasz elit felel. Fiskális fegyelemre, strukturális reformokra, a termelékenység és a versenyképesség növelésére lenne szüksége az olasz gazdaságnak. Ezen az úton indultak el a görögök az elmúlt közel három évben, és már van látható pozitív eredménye a kúrának. A görög példából tanulva elmondható, ha betegek vagyunk, akkor maradjunk a hagyományos orvoslásnál.”

2018. május 21. - Index.hu

Törökországból indulhat a következő válság

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő Zrt.

“Nehéz megjósolni, mikor éri el a világgazdaságot a következő válság, de néhány eseményre bátran mernék fogadni. Az egyik az, hogy abban a bizonyos válságban Törökország nyakig benne lesz. Lehet, hogy a kiváltója lesz, lehet, hogy csak szenvedő alanya, de azt, amit a gazdaságpolitikával jelenleg művelnek a törökök, csak Magyarország tudta megvalósítani még a 2008-as válság kirobbanása előtt. Törökországban látszólag minden rendben van. A gazdaság idén várhatóan 3-4 százalékkal bővül, a munkanélküliség viszonylag alacsony. Az államadósság 30 százalékos szintje is rekord alacsony, a GDP 30 százalékánál is kisebb. Nincs itt semmi látnivaló – gondolhatnánk.”

2018. március 14. - G7.hu

Egy nagy pénzügyi kísérlet végére ért a világ

Móró Tamás - vezető stratéga

“A tavalyi év látványos részvényár-szárnyalást és enyhe kötvényhozam emelkedést hozott, új abszolút csúcsra repítve az amerikai indexeket. Erősek voltak a fejlődő piacok is, miközben a konszenzussal szemben a dollár évek óta egyik legrosszabb szériáját könyvelhette el. A kettő összefügg: amikor a világ többi részének növekedése az USA-hoz képest relatíve erős, akkor az amerikai deviza nem szokott jól teljesíteni, ilyenkor a pénz az amerikai helyett más régiókba áramlik. Eközben azonban a Fed folyamatosan kamatot emel, így a hozamkülönbözet folyamatosan nő a dollár javára. A befektetők fejében pedig az a legfontosabb kérdés, hogy az optimizmus kitarthat-e az idei évben is, vagy pedig már minden túl drága és elkerülhetetlen a korrekció.”

2018. március 12. - Index.hu

Zsákutcába vezet az Uber?

Tunkli Dániel - vezető elemző

“Az Uber üzletpolitikájáról megosztóak a vélemények, amelyen a szexuális zaklatási és kibertámadási botrány sem javított, ugyanakkor az innovációnak az az applikáción alapuló iránya, mint az Uber vagy Airbnb, mindenképpen felbolygatja a befásult piacokat. Sokáig úgy tűnt, hogy az Uber növekedésének útjában csak a taxitársaságok állnak, de ez ma már közel sincs így, hiszen számos versenytárs lépett a piacra. Kérdés, hogy elegendő-e a vállalat jelenlegi stratégiája egy sikeres tőkepiaci debütáláshoz? A stratégia választ kell adjon a növekedés, profitabilitás kérdéseire, de a szabályozói környezet és a sharing economy által megjelenő változásokra is reagálnia kell.”

2018. március 5. - Index.hu

Meddig vehetjük még készpénznek a készpénzt?

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési igazgató

“Meglepődne a kedves olvasó, ha a városban sétálva egy nyilvánvalóan hajléktalan polgártársa bankkártya leolvasó készülékkel felszerelkezve kínálná Önnek a „Fedél nélkül” című karitatív lapot? Budapesten bizonyára komoly hírértéke lenne annak, hogy a közösség legnehezebb sorsú tagjai ilyen fejlett eszközökkel gyűjthetnék az adományokat, de Stockholmban ez évek óta magától értetődő. Svédország a világ leginkább „készpénzmentes” országa, az összes fizetési tranzakció értékének kevesebb, mint 2%-ában cserél gazdát fizikai készpénz, és gombamód szaporodnak azok az üzletek, ahol egyáltalán el sem fogadják a készpénzt, kizárólag bankkártyával vagy valamilyen alternatív digitális technológiával lehet kiegyenlíteni a számlát.”

2018. február 20. - Napi.hu

A magyarok ezt már nem eszik meg (interjú)

Jaksity György - alapító, elnök

“Fontos a hosszú és rövid távú folyamatokat elkülöníteni. A hosszú távúak közül fontos, az egyre szűkebb a technológiai szektor ereje. Ha a Facebookból, Amazonból, Apple-ből, Netflixből és Google-ből álló úgynevezett FAANG-csoporttal valami baj lesz, az komoly problémát eredményezhet. Egyelőre erről nincs szó, de figyelni kell őket. Rövidebb távon több probléma is látható volt az említett megingás előtt. Az egyik, a piacokat, valamint a kis- és nagybefektetőket egyaránt izgalomba hozó kriptodevizák kérdése.”

2018. január 8. - G7.hu

Infláció = hozamemelkedés. Vagy mégsem?

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő, Concorde Csoport és Kovács Krisztián - brokerage és befektetési igazgató, Concorde Értékpapír

“Egyre nagyobbak az inflációs kockázatok, ezért sokan az extrém alacsony hozamok korának végét várják. A kérdés nagyon összetett, következzen két teljesen eltérő vélemény.”

2018. január 5. - G7.hu

Elhiszed, hogy a Mészáros-részvények előtt nincs határ?

Gaál Gellért - részvényelemző

“2017 legjobban teljesítő befektetésének díját nagy valószínűséggel a Konzum vinné el a maga hatezer százalék feletti növekedésével, és bizonyára az Opus Globál is feljutna a dobogóra a Bitcoin mellé. Mi hajtja a Konzum, az Opus és az Appeninn részvényeket annyira, hogy a forgalmuk gyakran a blue chip részvényekével vetekszik, és meddig mehetnek még, és milyen fundamentumok rejlenek ezekben a cégekben?”

2017. december 29. - Index.hu

Ingatlanpiaci boom: még be-, vagy már kiszállni érdemes?

Nagy Bertalan - privátbanki üzletfejlesztési igazgató

“Több depresszív év után szinte a semmiből érkezett az elmúlt 2-3 év hazai ingatlanpiaci robbanása. Pedig ha jobban megnézzük, akkor egy szépen felépített folyamat következménye ez, csak nehéz volt elhinni pár évvel ezelőtt a szabályozóknak, hogy valóban véghez fogják ezt vinni, tényleg nulla közelébe vágják a kamatot. Akkor, amikor még a lakásárverezésekről, kilakoltatásokról lehet napi szinten hallani, a bankok pedig még kinevetik az embert, ha lakáshitelben gondolkozik, akkor nehéz észrevenni, hogy valami éppen most változik. Most már jól látjuk ezt, csak ezek a nagy gazdaságok a reformra úgy fordulnak, mint egy tehervonat, így a változás sokáig láthatatlan marad, mielőtt hatványozottan megjelenne.”

2017. december 20. - Index.hu

Bitcoin: kitört a digitális aranyláz

Samu János - elemzési igazgató

“A pénzügyi innováció soha nem áll meg. Bizonyíték erre az, hogy a legfrissebb mánia alanya, a bitcoin, éppen annak a pénzügyi válságnak a csúcspontján (vagy mélyén?) született, amelynek okát sokan a megelőző évtized kreatív innovációiban (lásd három betűs pénzügyi eszközök tömkelege) látták. És amíg a korábbi válságban megismert termékeket mára jó alaposan leszabályozták, addig a kriptodevizák (kriptografikus, azaz titkosított) kapcsán igazi vadnyugat uralkodik: a tőkepiaci szabályozók most próbálnak képbe kerülni, hogy mi is ez az új eszközosztály, szabályozásról még szó sincs, kis túlzással mindenki csinál, amit akar.”

2017. november 28. - Világgazdaság

Hiányzik a kereslet a magyar tőzsdéről (interjú)

Régely Károly - vezérigazgató

“A Concorde eredetileg klasszikus intézményi szolgáltatóként jelent meg a piacon. A lakossági szegmens kezdetben kiegészítő szolgáltatás volt, de később a nemzetközi tendenciákat és a nyugdíjpénztárak megszűnését látva változtattunk a stratégiánkon. Ennek következtében ma már az ehhez kapcsolódó bevételek teszik ki a teljes árbevétel 75 százalékát és az ügyfélállományunk is drasztikusan megnőtt, már meghaladja a 400 milliárd forintot a saját tanácsadás alatt lévő lakossági ügyfélvagyon.

A magyarországi befektetőkben van igény a földrajzi diverzifikációra, ám a külföldi privátbankok belépési limitje egyre magasabb. Mi alacsonyabb limittel kínálunk hasonló szolgáltatásokat alacsonyabb árakkal. Ezért alapítottuk meg az írországi cégünket, amely 2018 első fél évében nyílhat meg.”

2017. október 20. - vallalhatovallalkozas.hu

A lélekkel és elvekkel rendelkező piacvezető – Concorde Értékpapír Zrt. (interjú)

Harcsa-Elbert Orsolya - marketing és kommunikációs vezető

“2016-ban a Concorde Értékpapír Zrt.-t a Budapesti Értéktőzsde tőkepiaci szakemberekből álló zsűrije „Az év befektetési szolgáltatójává” választotta, továbbá „Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége” elismerést is megszerezte. Harcsa-Elbert Orsolya marketing és kommunikációs vezetővel beszélgettünk díjakról, szakmán belüli egyediségről.”

2017. október 18. - Nők Lapja

Húsz éve a Wall Street farkasai között (interjú)

Tabányi Mónika - private banking igazgató

“Nagyobb összegnél többféle dologba is be lehet fektetni párhuzamosan, de egy kisebb megtakarítást is jól lehet menedzselni. A lényeg, hogy megtaláljuk a megfelelő termékeket. A tanácsadó kolléga ebben segít, alkalmazkodik az ügyfél életkorához, igényeihez, figyelembe veszi a kockázathoz való hozzáállását, és szem előtt tartja a céljait.”

2017. október 17. - Index.hu

Paks 2-vel arra fogadunk, hogy a technológiai forradalom elbukik

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő, Concorde Csoport

“Ami a magyarországi helyzetet illeti, az atomenergia választása nem feltétlenül lenne rossz döntés, ha tényleg sikerülne a projektet a tervezett költségkereten belül megoldani. Nyilván a fenti mondatban a „ha” szónak komoly jelentősége van.”

2017. október 9. - Index.hu

Miért Soros nevet a végén?

Jaksity György - alapító, elnök

“Összességében elmondható, hogy jobb és kevésbé jó szándékú, illetve átgondoltabb és teljesen felelőtlen döntések eredményeként, párját ritkítóan jó világgazdasági környezetben Magyarország a 2010-es években messze nem elégséges stabilizáció és növekedés eredményeként felélte és feléli a jövőbeli fejlődést finanszírozni és megalapozni hivatott forrásainak jó részét.”

2017. augusztus 11. - Forbes.hu

Hírbe hozták Csányival a régóta veszteséges agrárcéget – ami nagyon is sokat ér

Tunkli Dániel - vezető elemző

“Horvát hírek alapján a Bellye megvételére tett ajánlatot egy Csányi Sándor tulajdonában lévő vállalat. A Belje több mint 20 000 hektár földterületen több mint 20 farmon gazdálkodik, és főként a hús-, tej- és borpiacra termel. Az Agrokor stratégiája mindig is a vertikális terméklánc kiterjesztésén alapult. Így az alapvető élelmiszerek előállítását, csomagolását, majd a Konzum és Mercator élelmiszerláncokon keresztül a fogyasztónak való eladást is az Agrokor vállalatai biztosították. Kérdés, hogy a holding többi része nélkül ugyanolyan hatékonyan tud-e üzemelni majd a Bellye?”

2017. augusztus 2. - Forbes.hu

Balhé Horvátországban: az oroszok bejutottak a spájzba – innen nem fordulnak vissza

Tunkli Dániel - vezető elemző

“Napjaink egyik leghíresebb tévés sorozata a Trónok harca, amelynek története rendkívül hasonlít a több mint harminc évig tartó, az angol királyságot feldúló rózsák háborújához. Ugyanakkor nem csak a történelem, hanem az üzleti élet is hozhat kísértetiesen hasonló helyzeteket, ahol a trón megszerzése érdekében mindenre hajlandóak az ellenfelek. Ilyen a horvát Agrokor holding esete, amely felkavarta a horvátok és az oroszok szunnyadó harci kedvét.”

2017. július 20. - Cégérték

Megszerezni könnyebb vagy megtartani?

Tabányi Mónika - private banking igazgató

“Egy szó, mint száz, a generációváltás manapság egyre kevésbé egy működő reálgazdasági vállalkozás utódokra való átruházásának formájában valósul meg, sokkal inkább pénzügyi vagyon átörökítésében ölt testet. Ez azonban cseppet sem jelenti azt, hogy a pénzügyi vagyon átörökítése ne lenne problémamentes. Az átadás első lépései valószínűleg könnyebbnek tűnnek, hiszen a pénzügyi vagyon jól darabolható, az örökösökből pedig nem kell, hogy egyik napról a másikra vállalatvezetők vagy humánerőforrás-menedzserek legyenek. A kihívások inkább ezután következnek. A pénzügyi vagyon kezelése éppúgy szakértelmet igényel, mint a vállalatvezetés.”

2017. június 27. - Portfolio.hu

Concorde: kockázatos, de érdekes befektetés a Waberer’s

Concorde elemzés

“A Concorde úgy gondolja, hogy a Waberer’s sztori ciklikus és kockázatos, ugyanakkor egy érdekes befektetési lehetőség is egyben. A befektetésben nem feltétlenül a vállalat fundamentumai vonzóak, hanem azok árazása, hiszen a vizsgált versenytársakhoz viszonyítva igen magas diszkonton tervezik a cég értékesítését.”

2017. június 12. - 24.hu

Melyik befektetési alap lesz a nyerő?

Samu János - elemzési igazgató

“Az alapok alapjaiban és ezeken keresztül az abszolút hozamú megközelítésben az elmúlt hónapokban ismét kismértékben növelték a hazai ügyfelek a megtakarításaikat. Perspektivikusan nagy az esélye annak, hogy ez az alaptípus a következő években tovább fogja növelni a befektetési alapok piacán a részesedését – részben az ingatlanalapok rovására is.”

2017. június 9. - Index.hu

Brit választások: nothing special

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési igazgató

“A realitás ugyanis az, hogy a brexit kapcsán nincs semmiféle valóságos tárgyalási pozíció. Nincs tárgyalási helyzet. Nincsenek alapvető jelentőségű nyitott, vagy megnyitható kérdések. Egyértelmű, világos kényszerpálya van, az Unión kívülre vezető vesszőfutás lényegtelen részleteiről lehet beszélgetni az európai döntési központokkal, jobbára megalázó helyzetekben, végigjátszva az önsorsrontó, szerencsétlen vesztes szerepét. A kiválás mellett egy pillanatra létrejött vékony többség egy éve olyan útra lökte Nagy-Britanniát, amelyen nincsenek elágazási pontok, és amelyen már késő fékezni.”

2017. június 8. - Index.hu

A szétesés szélén van Európa? Tényleg?

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő, Concorde Csoport

“Az unió szétesésének vízióját az EU-t ellenző pártok felemelkedése szítja. Ugyanakkor jól látható, hogy a gazdasági növekedés beindulásával ezeknek a pártoknak a népszerűsége is csökken. Marine Le Pen népszerűsége 2013-ban volt a csúcson, azóta folyamatosan esik, ennek megfelelően el is bukta az elnökválasztást. Az is látható, hogy Franciaországban az EU népszerűsége 2013 óta folyamatosan nő, jelenleg a népesség több mint 70 százaléka Unió párti.”

2017. június 8. - 24.hu

Mestersége: intelligencia

Jaksity György - alapító, elnök

“A tőkepiacon dolgozva munkatársaimmal már jó néhány éve gyakran volt az az érzésünk bizonyos piaci mozgásoknál, hogy amire feltehetően a “befektetők” vagy még inkább piaci szereplők reagáltak és ahogy reagáltak az nem emberi. Egyre többször éreztük magunkat úgy, mint az írás elején szereplő dél-koreai go mester, hogy nem értjük mi történik.”

2017. május 24. - Világgazdaság

Kitörés előtt a bukaresti részvények

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő, Concorde Csoport

“A román piacban most 30-40 százalékos diszkontot látunk a régiós papírokhoz képest, a cégek többsége egy számjegyű P/E rátán forog, noha ezt elsőre nehéz észrevenni. … Az Accorde idén februárban hozta létre a forintban és euróban denominált Első Román Részvényalapját, mely kizárólag román részvényekre épül.”

2017. május 9. - Portfolio.hu

A hazai brókercsata kiverte a biztosítékot (interjú)

Régely Károly - vezérigazgató

“Hogy egy kicsit perspektívába helyezzük a számokat, érdemes azt is tudni, hogy a Budapesti Értéktőzsdén a napi átlagforgalom a néhány évvel ezelőtti csúcsidőszak negyedét éri el, az átlagos jutalékszint pedig nagyjából ötöde a korábbinak, vagyis összességében az ezen a tevékenységen elérhető bevétel tizede, húszada annak, mint ami tíz, tizenkét évvel ezelőtt volt. Éppen ezért a mi fókuszunk áttevődött a magasabb hozzáadott értékű szolgáltatásokra, private banking és premium banking üzletágat indítottunk, részben ennek köszönhetően a kezelt vagyon 400 milliárd forint fölé nőtt.”

2017. április 13. - Portfolio.hu

Concorde: két éven belül meglódulhat a CIG Pannónia

Vágó Attila - vezető elemző

“Sokan leírták az egész szektort az etikus életbiztosítási koncepció bevezetése miatt, de az ágazat alkalmazkodott, konszolidálódott, s immár az értékesítések növekedésének lehetünk tanúi.”

2017. április 10. - Üzlet & Pszichológia

Néha a legjobb döntés, hogy nem csinálunk semmit

Jaksity György - alapító, elnök

“Nagyon sok hatás ér minket, állandóan bekapcsolt állapotban kell lennünk a szó szoros és átvitt értelmében is. Mindenki egyfajta kognitív túlterheltségben él, nekünk pedig nagyon meg kell küzdenünk az ügyfelek türelméért. Meg kell értetnünk velük, hogy van helye, van értelme a várakozásnak. És azt látom, hogy elképesztően hálásak, ha ebből valamit megéreznek.”

2017. március 3. - Gazdasagtv.hu

Növekvő árbevétel és stagnáló nyereség tavaly a Concorde Értékpapírnál (interjú)

Jaksity György - alapító, elnök

“Egyértelműen azt látjuk a saját ügyfélkörünkben, hogy folyamatos a beáramlás. Az Accorde Alapkezelő, amely épp csak most van túl az első üzleti évén (az alapjainak a nagy része még ezt az időt sem töltötte be) már közel 60 milliárdos vagyont kezel. Hasonlóan nagyon jelentős növekedésen mennek keresztül a vagyonkezelt állományok, a private banking állományok és az ügyfeleink nagyon érdeklődőek. Idén is aktívan viszonyulnak a megtakarításaikhoz, keresik a lehetőségeket, időt szánnak arra, hogy a kollegáinkkal erről beszéljenek, vagy teljes egészében ránk bízzák a döntést vagyonkezelési szerződésen keresztül.”

2017. március 1. - gtk.bme.hu

Business & Technology Conference: interjú Jaksity Györggyel és Tunkli Dániellel

Jaksity György - alapító, elnök és Tunkli Dániel - részvényelemző

“Gyakorlatilag, ma nem tudjuk úgy kinyitni az újságot, vagy nem tudunk úgy híreket keresni, hogy ne ömöljön ránk végtelen mennyiségű információ, arról, hogy mi történik például Amerikában a Szilícium-völgyben, Európában hogyan próbál a politika hozzájárulni egy adott iparágban szükséges technológiai váltáshoz, hogyan lehetne a rossz gazdasági és társadalmi folyamatokat a technológia révén segíteni. Tehát, ha van buzzword szókapcsolat, akkor ez abszolút az.” – Jaksity György

2017. február 17. - Portfolio.hu

Most kezdődik a rali, érdemes Romániában befektetni!

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő, Concorde Csoport

“Amikor először beszéltük a sajtónak arról, hogy román részvényalap indítását tervezzük sokan első kérésnek ezt tették fel: Románia kapcsán mindig csak a korrupcióról hallunk, miért lenne érdemes oda befektetni?
Nos a rövid válasz pont ezért, ugyanis nem azért hallunk sokat Románia kapcsán a korrupcióról mert az ország lényegesen korruptabb lenne mint bármelyik másik, hanem épp ellenkezőleg.”

2017. február 11. - Index.hu

Aggódhatunk a nyugdíjunk miatt

Vágó Attila - vezető elemző

“A legtöbbet hallott szakértői vélemény szerint az állami nyugdíj mellett minimum 20-40 millió forintnyi megtakarításra lehet szükségünk ahhoz, hogy a nyugdíjba vonulást követően is a korábbi életszínvonalunknak megfelelő szinten tudjunk élni.
A szakemberek szerint ehhez elengedhetetlen, hogy havonta minimum 15-20 000 forintot, hozzávetőlegesen a nettó átlagfizetés 10-15 százalékát tegyünk félre éves 4-5 százalékos nominális hozamot feltételezve. Bármennyire is képtelenül hangzik, de bizonyos szempontból még ez az összeg is kevés.”

2017. február 8. - Index.hu

Szenvedhetünk, ha Trump ezt megcsinálja

Gyurcsik Attila - befektetési igazgató, Accorde Alapkezelő, Concorde Csoport

“…amennyiben Trump komolyan gondolja akár az EU-val, akár Kínával szemben protekcionista intézkedések bevezetését – legyenek ezek vámok, új adók vagy előírások a hazai tartalomra vonatkozólag – akkor a kis nyitott gazdaságoknak nehezebb dolguk lesz a jövőben.”

2017. január 26. - Portfolio.hu

Mol-részvények piaca a CEZ kötvények szorításában

Vágó Attila - vezető elemző

“Nagyon úgy fest, hogy a két vállalat közötti lehetséges stratégiai együttműködés gondolata, amely papíron egykor indokként szolgált a CEZ tulajdonszerzéséhez, elvesztette érvényességét. A CEZ nem egy pénzügyi befektető, a két cég működése csak érintőlegesen kapcsolódik össze, amennyiben mindkettő érdekelt valamilyen formában az árampiacon.”

2017. január 16. - Forbes.hu

Tesla, Uber, Snapchat: nagyképű zsenik víziója tényleg megér milliárdokat? (interjú)

Tunkli Dániel - részvényelemző

“Az S&P és a Nasdaq is történelmi csúcson, és az új típusú technológiai cégeknek ebben nagy szerepe van (Facebook, Amazon, Twitter). Persze a globális makrohatásokat nem szabad figyelmen kívül hagyni, de nem véletlen, hogy a DAX nem tudott ekkorát menni. Az IPO-k és a domináns cégek csődje gyakran előrejelzi, merre fordul a piac.”

2016. december 28. - Figyelo.hu

Újra fent vagyunk a térképen! (interjú)

Szendrői Gábor - ügyvezető partner, Concorde MB Partners

“Nyugaton az első generációváltásnál a cégeknek csupán a 10-13 százaléka marad a családtagok irányítása alatt, míg a második után már csak 4-5 százalék ez az arány. A magazinokban olvashatunk olyan japán szállodáról, amelyet az 1600-as évek eleje óta egy família irányít, de ezek a sztorik valójában Japánban is ritka kivételnek számítanak. Azt gondolom, hogy Magyarországon még ezt a 10-13 százalékot sem fogjuk elérni.”

2016. december 18. - RTL Klub

Hogy mi a boldogság? Jaksity György tudhatja a választ! (interjú)

Jaksity György - alapító, elnök

Az RTL Klub Portré című műsorának vendége Jaksity György alapító elnökünk volt, aki Barabás Évával beszélgetett.

2016. december 3. - RTL Klub

A boldogság nyomában (interjú)

Jaksity György - alapító, elnök

Jaksity György alapító elnökünk az RTL Klub-nak nyilatkozott a boldogság és a pénz kapcsolatának témájában.

2016. október 19. - Index.hu

Költségesek a válások a német árampiacon

Tunkli Dániel - részvényelemző

“Európa szerte a válások több mint fele egy harmadik fél hatására történik. A német energetikai cégek esetében ez a külső szereplő a fukusimai atomerőmű volt, amely a 2011 márciusában bekövetkezett földrengés, illetve az azt követő cunami hatására súlyosan megrongálódott és ezáltal válsághelyzetet eredményezett.”

2016. június 3. - Reuters

Brexit could set damaging precedent for central Europe (interjú)

Jaksity György - alapító, elnök

Reuters Eastern Europe Investment Summit interjú Jaksity Györggyel

2016. május 19. - Trend FM

Az ingatlanalapok vonzzák a legtöbb tőkét (interjú)

Tabányi Mónika - private banking üzletágvezető

Tabányi Mónika, privátbanki üzletágvezetőnk a Trend FM-nek nyilatkozott az ingatlanalapok közelmúltbeli teljesítménye kapcsán.

2016. április 25. - Origo.hu

Alacsony kamatokkal büntetik a magyar befektetőket (interjú)

Régely Károly - vezérigazgató

“Magyarországon több száz olyan kis- és középvállalkozás van, ami alkalmas lehet rövid-közép távon a tőzsdei megjelenésre, de azért nekünk, mint szolgáltatóknak, és a piacnak a magyar tőzsde szempontjából nyilván 1-1 komoly közepes vagy nagy vállalat tőzsdére lépése hozhatna igazából áttörést.”

2016. április 14. - Mozgó Világ

A 2020-as évek a stagnálás évei lehetnek (interjú)

Jaksity György - alapító, elnök

“Engem a mindennapos tevékenységem mellett az elmúlt másfél évtizedben leginkább az érdekelt, hogy hogyan lehet egy társadalmat sikeressé varázsolni. Sikeressé abban az értelemben, hogy az emberek mindennapi jólétében számukra is érzékelhetővé válik ez a siker. Attól, hogy a makroszámok jók, még egyáltalán nem biztos, hogy az emberek jól érzik magukat.”

2016. március 4. - Cégérték

Interjú Tabányi Mónikával, a Concorde private banking vezetőjével

Tabányi Mónika – private banking üzletágvezető

“A kezelt vagyont tekintve a legnagyobb tíz szereplő között vagyunk, több mint 100 milliárd forintnyi ügyfélvagyon befektetésére adunk tanácsot. A Concorde Csoport 22 éves szakmai hátterével idén elindítjuk a vagyonkezelési szolgáltatásunkat.”

2016. január 13. - Index.hu

Mi lesz az olaj árával?

Vágó Attila – vezető elemző

“Kisebb-nagyobb megszakításokkal lassan másfél éve tart az olajárak lejtmenete. Az amerikai WTI könnyű olaj árfolyama a 2014-es nyári 100 dollár feletti jegyzésekhez képest csaknem 70 százalékot esett és jelenleg 32 dollár alatt, 13 éves mélyponton áll.”

2015. november 23. - Index.hu

Mindenki hülye, de mi zsenik vagyunk

Jaksity György – alapító, elnök

“A szolgáltatók között volt átrendeződés, de nem látom, hogy mondjuk befektetés helyett a betétet választanák. Azt sem tapasztaltuk, hogy a mi ügyfeleink kockázatvállalási hajlandósága csökkent volna emiatt. Fontos, hogy tudjuk, kockázata van a bankoknak, a befektetési szolgáltatóknak, más nagyvállalatoknak, de még magának az államnak is. Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad a pénzünk befektetésével foglalkozni, csak azt, hogy legyünk tudatában a kockázatoknak.”

2015. november 5. - Index.hu

Befektetésre alkalmatlan, spekulációra van jobb

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési tanácsadás üzletágvezető

“A megszokott vadászterületeitől egyre távolabb portyázó, egyre nagyobb zsákmány után loholó orosz medve valójában fuldoklik. Olyan lánc szorítja a torkát, amelyet elszakítani lehetetlen – megnyújtani lehetséges ugyan, de minél messzebb enged, annál jobban feszül is. Az olajártól tökéletes függésben lévő orosz gazdaság vakmerőséget, kezdeményezőképességet, taktikai kreativitást követel a rendszer működtetőitől.”

2015. szeptember 18. - Index.hu

Skizofrénia-gyógyszer miatt szárnyal a Richter

Vágó Attila – vezető elemző

“Várakozásaink szerint a gyógyszer értékesítése 400-450 millió dollárt érhet el 2020-ban, de a végső szám erősen függ majd a készítmény piaci pozíciójától. Fontos tudni, hogy a cariprazine mind az Egyesült Államokban, mind Európában 2027-ig élvez védettséget, de elképzelhető, hogy a szabadalmi idő lejárata kitolható 2027 utánra is, mint ahogy az is, hogy nemcsak a skizofrénia meghatározott tüneteinek kezelésekben lehet majd alkalmazni a gyógyszert , hanem negatív tünetek kezelésére is.”

2015. június 29. - Figyelo.hu

Ciprasz nem bolond, hanem egy demokrata

Samu János – makroelemző

“Nem csak a 250 milliárdos hitelektől vett végső búcsú feletti aggódás veheti rá Merkelt erre a last-minute alkura, sokkal fontosabb, hogy az euró zóna, és így az európai egység létét fenyegethetné a görögök eurózónából való szimbolikus kiesése.”

2015. június 30. - Figyelo.hu

A mi szakmánkban már robotok írnak elemzéseket (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“Ahhoz, hogy megértsük, mi történik most és mi várható a jövőben, célszerű látni azokat a folyamatokat, amelyekre ezek a rövidebb távú tendenciák felfekszenek. Minden, ami ma történik, nagyjából 2011 óta zajlik. Akkor indult el az európai adósságválság, így a görög probléma is. Azóta húzódik, hogy csődbe mennek-e a görögök, kilépnek-e az eurózónából és vajon szétesik-e a valuta unió. Szerintem ez akkor is túlzott félelem volt.”

2015. március 25. - MagyarNarancs.hu

A Quaestor-botrány nem a szakma felelőssége (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“A szakmának akkor lenne bármilyen felelőssége, ha önszabályozó volna, és mégis beengedne kontárokat. A pénzügyi terület felülről szabályozott, az állam által többszörösen ellenőrzött piac, így a szereplőknek nincs lehetőségük arra, hogy kivessék maguk közül a rosszul működő vállalatokat. Az is nehéz kérdés, melyik vállalatot tekintjük túlzottan kockázatosnak. Attól, hogy egy cégcsoport kötvényeket bocsát ki, amelyeket vagy vissza tud fizetni, vagy nem, még nem biztos, hogy kontár. De ezt nem nekünk kell eldönteni, hanem a felügyelő és szabályozó szervezeteknek.”

2015. március 13. - Index.hu

Ez nem egy velejéig romlott szektor (interjú)

Régely Károly – vezérigazgató

“Nálunk is sok ügyfél érdeklődött a cég működése és helyzete iránt. A kezdeti ijedtség után ügyfeleink megnyugodtak. Idén is jelentősen nőtt a nálunk kezelt ügyfélvagyon, amihez képest csekély elszivárgást észleltünk az elmúlt napokban.”

2014. szeptember 25. - 444.hu

Az ítélet napja még nem jött el (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“Mi tud többet mondani Magyarországnak: egy másfélmilliárdos ország tervutasításos gazdasággal, és olyan háromezer éves történelemmel, ami teljesen más, mint a miénk, vagy azok az 5-10 milliós, néhány órás autóúttal megközelíthető országok, amelyekkel az elmúlt ezer évet lehúztuk? Mi nem 2004-ben léptünk be Európába, hanem köszönjük szépen, de ott vagyunk ezer éve. Próbáltunk néhányszor kifarolni, de nem sikerült, és nem is fog.”

2014. március 10. - Index.hu

Putyin ezért támadt a Krímre

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési tanácsadás üzletágvezető

“Azzal, hogy Oroszország irányt vált, tudatosan távolabb lép a Nyugattól, egy nagyságrenddel tovább csökkenti az esélyeit arra, hogy fenntarthatatlan gazdasági modelljét simán, gördülékenyen és kellő időben átállítsa a nyugati életmódmintákat fenntartható módon megközelíteni képes modellé.”

2014. január 10. - Index.hu

Tényleg elüldözik a bankokat Magyarországról?

Gyurcsik Attila – elemzési vezető

“Az, hogy egy bankrendszer jól működjön, nem azon múlik, hogy külföldi vagy hazai kézben van, hanem a szabályozáson. Egy jól szabályozott bankrendszer a tulajdonos kilététől függetlenül is jól működik, hitelez, és aktívan segíti a gazdaság szereplőit. Egy rosszul szabályozott pedig az egyébként ideálisnak tekintett állapotban, tehát magánkézben is könnyen a csőd szélére juthat.”

2013. szeptember 15. - Index.hu

Ezek voltak a válság legjobb befektetései

Móró Tamás – vezető stratéga

“Bár közhelyszerű az alábbi megállapítás, de ettől még igaz: az egyedi részvényekkel nagyon sokat lehet keresni, de veszíteni is. A kockázat-hozam arányt tekintve a részvény és a kötvénypiacok is vonzók voltak az elmúlt időszakban, de itt sem volt mindegy, hogy mit vettek a befektetők, ilyen időtávon már számítottak a fundamentumok. Érdemes volt megpróbálni pénzt keresni az országhatáron kívül, a fejlett országok abszolút favorit befektetési célpontnak számítottak, ezen belül pedig a kötvények hoztak a legjobban. Még egyszer érdemes azonban kiemelni, hogy a múlt nem mindig determinálja a jövőt, nem kizárt, hogy a következő 5 évben az eddigi „agyonvert” befektetések hoznak majd a legjobban.”

2013. szeptember 15. - Index.hu

Tőzsdepánik testközelből

Vágó Attila – vezető elemző

” A pánik kiteljesedett, a részvényárak hatalmas ingadozásokkal, de egyre csak hanyatlottak. A repülőn hazafelé magunkba burkolózva próbáltunk túlélni a hosszú visszautat, miközben gondolatainkban újra és újra bevillantak a befektetési társaságok nyomasztó hangulatú tárgyalószobái, az emberek arcára kiülő rémület, a bizonytalanság keltette szorongás, az elszenvedett veszteségek és az elvesztett munkahelyek miatt érzett elrejthetetlen fájdalom. Az a spontán megnyilatkozásokból áttetsző nyugtalanító felismerés, hogy voltaképpen magába a pénzügyi rendszerbe vetett széleskörű bizalom roppant meg pillanatok alatt, és végezetül persze a kétségbeesett, de sohasem szunnyadó remény, hogy valakik valakit az adófizetők pénzén úgyis megmentenek.”

2013. augusztus 8. - Index.hu

Csak ezt éljük túl, legalább holnapig

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési tanácsadás üzletágvezető

“Kínában a március közepén lezajlott vezetőváltás óta minden jel szerint erősödik a nyugati szél, legalábbis ami a gazdaságpolitikát illeti. A dinamikájukat vesztett exportpiacok növekedést generáló hatását fél évtizede, jobb híján, kényszerből pótló, a külső keresleti sokk tompítására szolgáló, kézi vezérlésen, valamint az elképesztő volumenű mesterséges hitelexpanzión alapuló gazdaságirányítási modell elérkezett fenntarthatóságának határaihoz. Az új vezetés pedig nem vesztegeti az időt, és nem hagy kétséget a tervezett változások irányát és mélységét illetően sem.”

2013. július 5. - Index.hu

Hahó, Kína, ez már félig csőd

Samu János – elemző

“Ha Kína nem tud ismét visszatérni az export-vezérelte növekedés útjára, akkor két opció áll előtte: hagyja bedőlni a rossz hiteleket, ezáltal csődhullámot elindítva a vállalati szektorban, avagy költségvetési költekezéssel (lakossági transzferek növelése, szociális ellátórendszerek kiépítése, hadikiadások növelése) pótolja a lassabb beruházások miatt kiesett keresletet.”

2013. május 22. - Index.hu

Kínát támogatjuk az egykulcsos adóval

Gyurcsik Attila – elemzési vezető

“Fontos látni, hogy az egykulcsos személyi-jövedelemadó rendszer nem a foglalkoztatók, hanem a munkavállalók terheit csökkentette. Így a munka költsége nem lett olcsóbb a vállalatok számára. Emiatt a várt foglalkoztatás bővülés sem valósult meg. A többletjövedelmet a háztartások javarészt nem hazai termékekre és szolgáltatásokra költötték, legalábbis nem olyan arányban, hogy az érdemben javítaná a növekedési kilátásainkat.”

2013. április 22. - Origo.hu

Így mentsék a devizahiteleseket

Gyurcsik Attila – elemzési vezető

“Régóta hangoztatott véleményünk, hogy a bankrendszert nem adóztatni, hanem versenyeztetni kellene, ezáltal lehetne a legegyszerűbben és leghatásosabban segíteni az eladósodott háztartásokon. A nagyobb verseny lejjebb szoríthatná a svájci frank hitelek kamatait, mindenféle állami beavatkozás vagy segítség nélkül. A kamatcsökkentésen keresztül a segítség pedig tartós és fenntartható lenne, sőt valószínűleg nehezebben támadható is.”

2013. április 9. - Index.hu

Inflálj vagy háborúzz

Jaksity György – alapító, elnök

“Sokaknak tulajdonítják a mondást – ahol én olvastam, ott Hemingwayre hivatkoztak –, hogy egy nagy válság megoldásának két útja van: az inflálás és a háború. Rövid távon mindkettő eredményes lehet, hosszú távon azonban mindkettő romboló. Tény: az elitek a két stratégiát az ókor óta változó eredményességgel, de kitartó lelkesedéssel, és általában kombinálva követték.”

2013. március 12. - HVG.hu

Utazás unortodoxiában

Samu János – elemző

“Tizenhat, máshol bevált, növekedést is támogató intézkedés között válogathat a jegybank vezetése – mondta a miniszterelnök. Ám a nemzetközi példák azt mutatják, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy melyik gazdaság milyen körülmények között alkalmazza ezeket. Az új jegybanki vezetés legfontosabb növekedést támogató eszköze az lehetne, ha sikerülne meggyőzni az új gazdasági minisztert a nagyon fontos és hiteles költségvetési kiadáscsökkentésről.”

2013. január 6. - HVG.hu

Vörös kártya

Jaksity György – alapító, elnök

“A gazdagokat (bármit és bárkit is értünk ezalatt) és a fentiekben a teljesség igénye nélkül felsorolt egyéb, politikai célkeresztbe került gazdasági szereplőket nem megfélemlíteni, elüldözni, kisemmizni illetve tönkretenni kell, hanem éppen ellenkezőleg pont ilyenkor arra ösztönözni, hogy maradjanak, beruházzanak, befektessenek és hogy még aktívabbak legyenek a civil szféra támogatásában, mert ez a valós társadalmi szolidaritás útja és ez vezet növekedéshez, új munkahelyekhez, költségvetési bevételekhez és fejlődéshez. A válság végéhez. Amerre most tartunk, az viszont inkább a vég válsága.”

2012. december 18. - Index.hu

Az adórendszer bütykölgetéséről

Gyurcsik Attila – elemzési vezető

“Ahhoz, hogy Magyarország sikeres legyen a 21. században, egy hosszú távú stratégiai koncepció alapján, tudatosan kell fejleszteni a humánerőforrás és az infrastruktúra minőségét. Ezt pedig valamilyen szélesebb körű társadalmi konszenzus nélkül semmilyen demokráciában nem lehet megvalósítani.”

2012. december 1. - Index.hu

Diktátorok kézikönyve

Jaksity György – alapító, elnök

“Azok az országok sikeresek, amelyek a lehető legszélesebb képviseletet biztosító demokrácia és választási rendszer talaján állva, szabadversenyes, minél kevesebb állami beavatkozással terhelt, de ugyanakkor jól szabályozott, kiszámítható, a magántulajdont, a szerződéseket betartó és betartató inkluzív intézményrendszert működtetnek – a történelem, a mai kutatások és a gyakorlat is ezt igazolják”

2012. augusztus 7. - Index.hu

Sokba kerül faragatlannak lenni (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“Normálisan kommunikálni, udvariasnak, ne adj isten kedvesnek lenni, az semmibe nem kerül. Faragatlannak és neveletlennek lenni, ráadásul nem felmérni, hogy mi a reálpolitikai helyzet, az nagyon sokba kerül.”

2012. május 12. Index.hu

Bruttó nemzeti boldogság

Jaksity György – alapító, elnök

“Mindent összevetve úgy tűnik, nem attól boldogok a bhutániak, hogy fejlettségük mérőszáma az egyéni és közösségi boldogság összetevőinek alakulása, hanem sokkal inkább azért, mert mindannyian tudatában vannak, hogy boldogságuk elérése csak magukon múlik és ezt a preferenciát felismerve a hatalom birtokosai is a bruttó nemzeti boldogság és nem a nettó saját boldogulás növelésén dolgoznak.”

2012. február 13. - HVG.hu

Valós veszély az adósságspirál (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“Magyarország speciális helyzetben van. Miközben az EU több országában tavaly sem következett be lényeges fiskális kiigazítás, nálunk ez már hat éve folyamatosan zajlik. Egyre nagyobb a reformszkepszis a társadalomban. Görögország példáján látni, hogy mit jelent az, ha a társadalom nem partner a szükséges lépések megtételében. Ugyanez az ellenállás bárhol máshol is kialakulhat: egyszerűen a társadalom elfárad a folytonos negatív alkalmazkodásban és elfogynak az erőforrásai.”

2011. augusztus 6. - Origo.hu

Keserves évtized előtt áll Magyarország (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“Az iszonyatos adóssághegy leépítése és az eurózóna stabilitása érdekében szerintem ugyanarra az erejű politikai konszenzusra van szükség, mint a kilencvenes évek elején. Ehhez az erős országoknak jelentős véráldozatot kell hozniuk a gyengébbek érdekében. Előbbieknek pedig a befektetés az exporton keresztül térül meg a jövőben, ahogy például Németország eddig is haszonélvezője volt az eurózóna létrejöttének. Szerintem a konvergencia úgy valósulhat meg, hogy előbb vagy utóbb a nagyon alacsony hozamokat ígérő német állampapírok hozama feljebb megy, miközben a periférián lévő országok kötvényhozamai lejjebb kerülnek, utóbbiak hozama ugyanis fenntarthatatlan.”

2011. augusztus 4. - Index.hu

Nem az állam fog takarékoskodni tanítani

Kovács Krisztián - lakossági üzletágvezető

“A háztartások adósságválsága a nemzetközi pénzügyi folyamatoknak való teljes kiszolgáltatottság tapasztalatával sújtja a magyar társadalmat, amelynek nagyobb része kulturálisan védtelen nemcsak a jelenlegi, hanem a következő globális válságperiódus nehézségeivel szemben is. Ég a ház, ezért természetes, hogy a közvélemény figyelmét jobb esetben a tűzoltás, rosszabb esetben a rémült tűzbe bámulás köti le, de most van itt az ideje a következő tűzvész megelőzésének is. A gazdaság sokktűrő képességének erősítését akkor kell elkezdeni, amikor még érezzük az utolsó sokk pusztító hatását, az újjáépítés időszakában már késő lesz új tűzvédelmi lehetőségeken gondolkodni.”

2011. június 15. - Index.hu

Elfogyott a kutyaszőr

Kovács Krisztián - lakossági üzletágvezető

“Amióta eldőlt, hogy a nagy gazdaságokban a kormányok és a jegybankok a „kutyaharapást szőrével” elvre építik a válságkezelést, a fő kérdés az volt, hogy ezzel a módszerrel az államok meddig képesek halogatni az őket működtető társadalmakkal szemben esedékes keserű beismerő vallomásaikat. Az elmúlt hónapokban egyre több jel mutat arra, hogy nagyjából eddig: 2011 és 2012 a nagy szembenézések ideje lehet.”

2011. április 18. - Index.hu

Mibe fektessünk infláció idején?

Móró Tamás – elemzési vezető

“Ha gyakorlati oldalról közelítjük meg az inflációt, rögtön fontos kérdéssé válik, hogy milyen módon tudjuk pénzünk vásárlóértékét megőrizni, esetleg még reálhozamot is elérni egy magas inflációjú időszakban. Ennek vizsgálatához érdemes először visszatekinteni a múltba és megnézni, mi volt a legjobb hozamú befektetés akkor, amikor a fogyasztói árak emelkedése jelentős volt.”

2011. március 16. - Index.hu

Japán tőzsdepánik – érdemes bevásárolni

Kovács Krisztián - elemző

“Az a számokban is elborzasztó, de számokban felmérhetetlen tragédiasorozat, amit Japánnak el kell szenvednie ezekben a napokban, érthető módon elsősorban a pusztulás tényeit számba vevő kommentárokkal árasztja el a sajtót. A pénzügyi piacok szereplőinek reakciói azonban már alkalmat adnak arra is, hogy az életerő és újjáépítés perspektívájával is kiegészüljön az összkép.”

2011. március 19. - Index.hu

Világ inflátorai egyesüljetek!

Jaksity György – alapító, elnök

“A 2010 évi világgazdasági és tőkepiaci folyamatokat áttekintve az első gondolatunk, hogy a 2008-2009 évi gazdasági- és pénzügyi válság csak a képzelet műve, a Lehman csődjével, zuhanó tőzsdei- és gazdasági indexekkel, széteső bankrendszerekkel egy rémálom csupán, amivel szemben a valóság az, hogy a világ robosztusan fejlődik, amit a főbb tőzsdeindexek is méltán követnek felfelé. A világgazdaság 2010 évi 3,8 százalékos növekedése ugyan elmarad a válság előtti évek legmagasabb értékétől, mely 2006-ban 4,1 százalékos ütemben öltött testet, de a termelés, a beruházások szintje, és bizony sok tőzsdei termék új csúcsra mentek, dacolva mindazokkal a tényezőkkel, amelyek gravitációs hatása nyilvánvaló. Mik is ezek a tényezők, és ezeket áttekintve vajon tényleg olyan szép-e a kép, amit első ránézésre látunk?”

  • A Concorde Csoport további tagjai: