2019. január 19. - Index.hu

Brexit: kiben mi lakik?

82 évet élt, világháborús és általában XX. századi tapasztalatokkal jól ellátott nagymamám tanította, hogy „kisunokám, jegyezd meg jól, nem lehet tudni, hogy kiben mi lakik.” Megjegyeztem, és a brexit kapcsán mostanában sűrűn eszembe is jut, nem is mernék vitatkozni vele, de mégis, tegyünk egy próbát: vegyük végig, hogy a tudható tények és az elgondolható motivációk alapján mi lehet azon brit politikusok fejében, akik ebben a pillanatban is akarják vagy elfogadhatónak tartják a brexit-et. Nem újdonság, hogy egy történelmi katasztrófa sokaknak vonzó ábrándok, lelkesítő fantáziák forrása, előtte, közben, és utána is, önmagában ebben nincs is semmi érdekes, viszont éppen a józanság oltárán áldozunk akkor, ha a lehető legjobban meg akarjuk érteni az érthetetlent. A brit belpolitikai káosz kiteljesedése jó alkalom erre.

Kovács Krisztián – üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgató 

2018. december 28. - vg.hu

Brutális volt az évbúcsúztató Amerikában

A december minden idők egyik legrosszabb hónapja volt, a nagy válság óta nem látott mértékű csökkenést hozott az amerikai részvénypiacon. A túlpozicionáltság mel­lett számos negatív üzenet érkezett: sok ciklikus vállalat tett közzé profitfigyelmeztetést, olyanok is, mint a globális logisztikai szolgáltató FedEx. Számos politikai probléma is felszínre került, így az elnök és a jegybank (Fed) vezetője közötti véleménykülönbség, a szövetségi költségvetés leállása.

Móró Tamás – vezető stratéga, Concorde Értékpapír Zrt.

2018. december 19. - Portfolio.hu

Villámfiúk, akik milliszekundumok alatt megskalpolnak a piacon

A részvénypiacokon a mostani, októberi-novemberi-decemberi turbulenciában megfigyelhető villámgyors esések és emelkedések egy jelentékeny része az eleve meglévő befektetői idegességnek a nagysebességű villámkereskedés (HFT) által felnagyított és felsokszorozott hatása.

Jónap Richárd – portfóliómenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

2016. június 3. - Reuters

Brexit could set damaging precedent for central Europe (interjú)

Jaksity György - alapító, elnök

Reuters Eastern Europe Investment Summit interjú Jaksity Györggyel

2016. május 19. - Trend FM

Az ingatlanalapok vonzzák a legtöbb tőkét (interjú)

Tabányi Mónika - private banking üzletágvezető

Tabányi Mónika, privátbanki üzletágvezetőnk a Trend FM-nek nyilatkozott az ingatlanalapok közelmúltbeli teljesítménye kapcsán.

2016. április 25. - Origo.hu

Alacsony kamatokkal büntetik a magyar befektetőket (interjú)

Régely Károly - vezérigazgató

“Magyarországon több száz olyan kis- és középvállalkozás van, ami alkalmas lehet rövid-közép távon a tőzsdei megjelenésre, de azért nekünk, mint szolgáltatóknak, és a piacnak a magyar tőzsde szempontjából nyilván 1-1 komoly közepes vagy nagy vállalat tőzsdére lépése hozhatna igazából áttörést.”

2016. április 14. - Mozgó Világ

A 2020-as évek a stagnálás évei lehetnek (interjú)

Jaksity György - alapító, elnök

“Engem a mindennapos tevékenységem mellett az elmúlt másfél évtizedben leginkább az érdekelt, hogy hogyan lehet egy társadalmat sikeressé varázsolni. Sikeressé abban az értelemben, hogy az emberek mindennapi jólétében számukra is érzékelhetővé válik ez a siker. Attól, hogy a makroszámok jók, még egyáltalán nem biztos, hogy az emberek jól érzik magukat.”

2016. március 4. - Cégérték

Interjú Tabányi Mónikával, a Concorde private banking vezetőjével

Tabányi Mónika – private banking üzletágvezető

“A kezelt vagyont tekintve a legnagyobb tíz szereplő között vagyunk, több mint 100 milliárd forintnyi ügyfélvagyon befektetésére adunk tanácsot. A Concorde Csoport 22 éves szakmai hátterével idén elindítjuk a vagyonkezelési szolgáltatásunkat.”

2016. január 13. - Index.hu

Mi lesz az olaj árával?

Vágó Attila – vezető elemző

“Kisebb-nagyobb megszakításokkal lassan másfél éve tart az olajárak lejtmenete. Az amerikai WTI könnyű olaj árfolyama a 2014-es nyári 100 dollár feletti jegyzésekhez képest csaknem 70 százalékot esett és jelenleg 32 dollár alatt, 13 éves mélyponton áll.”

2015. november 23. - Index.hu

Mindenki hülye, de mi zsenik vagyunk

Jaksity György – alapító, elnök

“A szolgáltatók között volt átrendeződés, de nem látom, hogy mondjuk befektetés helyett a betétet választanák. Azt sem tapasztaltuk, hogy a mi ügyfeleink kockázatvállalási hajlandósága csökkent volna emiatt. Fontos, hogy tudjuk, kockázata van a bankoknak, a befektetési szolgáltatóknak, más nagyvállalatoknak, de még magának az államnak is. Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad a pénzünk befektetésével foglalkozni, csak azt, hogy legyünk tudatában a kockázatoknak.”

2015. november 5. - Index.hu

Befektetésre alkalmatlan, spekulációra van jobb

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési tanácsadás üzletágvezető

“A megszokott vadászterületeitől egyre távolabb portyázó, egyre nagyobb zsákmány után loholó orosz medve valójában fuldoklik. Olyan lánc szorítja a torkát, amelyet elszakítani lehetetlen – megnyújtani lehetséges ugyan, de minél messzebb enged, annál jobban feszül is. Az olajártól tökéletes függésben lévő orosz gazdaság vakmerőséget, kezdeményezőképességet, taktikai kreativitást követel a rendszer működtetőitől.”

2015. szeptember 18. - Index.hu

Skizofrénia-gyógyszer miatt szárnyal a Richter

Vágó Attila – vezető elemző

“Várakozásaink szerint a gyógyszer értékesítése 400-450 millió dollárt érhet el 2020-ban, de a végső szám erősen függ majd a készítmény piaci pozíciójától. Fontos tudni, hogy a cariprazine mind az Egyesült Államokban, mind Európában 2027-ig élvez védettséget, de elképzelhető, hogy a szabadalmi idő lejárata kitolható 2027 utánra is, mint ahogy az is, hogy nemcsak a skizofrénia meghatározott tüneteinek kezelésekben lehet majd alkalmazni a gyógyszert , hanem negatív tünetek kezelésére is.”

2015. június 29. - Figyelo.hu

Ciprasz nem bolond, hanem egy demokrata

Samu János – makroelemző

“Nem csak a 250 milliárdos hitelektől vett végső búcsú feletti aggódás veheti rá Merkelt erre a last-minute alkura, sokkal fontosabb, hogy az euró zóna, és így az európai egység létét fenyegethetné a görögök eurózónából való szimbolikus kiesése.”

2015. június 30. - Figyelo.hu

A mi szakmánkban már robotok írnak elemzéseket (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“Ahhoz, hogy megértsük, mi történik most és mi várható a jövőben, célszerű látni azokat a folyamatokat, amelyekre ezek a rövidebb távú tendenciák felfekszenek. Minden, ami ma történik, nagyjából 2011 óta zajlik. Akkor indult el az európai adósságválság, így a görög probléma is. Azóta húzódik, hogy csődbe mennek-e a görögök, kilépnek-e az eurózónából és vajon szétesik-e a valuta unió. Szerintem ez akkor is túlzott félelem volt.”

2015. március 25. - MagyarNarancs.hu

A Quaestor-botrány nem a szakma felelőssége (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“A szakmának akkor lenne bármilyen felelőssége, ha önszabályozó volna, és mégis beengedne kontárokat. A pénzügyi terület felülről szabályozott, az állam által többszörösen ellenőrzött piac, így a szereplőknek nincs lehetőségük arra, hogy kivessék maguk közül a rosszul működő vállalatokat. Az is nehéz kérdés, melyik vállalatot tekintjük túlzottan kockázatosnak. Attól, hogy egy cégcsoport kötvényeket bocsát ki, amelyeket vagy vissza tud fizetni, vagy nem, még nem biztos, hogy kontár. De ezt nem nekünk kell eldönteni, hanem a felügyelő és szabályozó szervezeteknek.”

2015. március 13. - Index.hu

Ez nem egy velejéig romlott szektor (interjú)

Régely Károly – vezérigazgató

“Nálunk is sok ügyfél érdeklődött a cég működése és helyzete iránt. A kezdeti ijedtség után ügyfeleink megnyugodtak. Idén is jelentősen nőtt a nálunk kezelt ügyfélvagyon, amihez képest csekély elszivárgást észleltünk az elmúlt napokban.”

2014. szeptember 25. - 444.hu

Az ítélet napja még nem jött el (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“Mi tud többet mondani Magyarországnak: egy másfélmilliárdos ország tervutasításos gazdasággal, és olyan háromezer éves történelemmel, ami teljesen más, mint a miénk, vagy azok az 5-10 milliós, néhány órás autóúttal megközelíthető országok, amelyekkel az elmúlt ezer évet lehúztuk? Mi nem 2004-ben léptünk be Európába, hanem köszönjük szépen, de ott vagyunk ezer éve. Próbáltunk néhányszor kifarolni, de nem sikerült, és nem is fog.”

2014. március 10. - Index.hu

Putyin ezért támadt a Krímre

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési tanácsadás üzletágvezető

“Azzal, hogy Oroszország irányt vált, tudatosan távolabb lép a Nyugattól, egy nagyságrenddel tovább csökkenti az esélyeit arra, hogy fenntarthatatlan gazdasági modelljét simán, gördülékenyen és kellő időben átállítsa a nyugati életmódmintákat fenntartható módon megközelíteni képes modellé.”

2014. január 10. - Index.hu

Tényleg elüldözik a bankokat Magyarországról?

Gyurcsik Attila – elemzési vezető

“Az, hogy egy bankrendszer jól működjön, nem azon múlik, hogy külföldi vagy hazai kézben van, hanem a szabályozáson. Egy jól szabályozott bankrendszer a tulajdonos kilététől függetlenül is jól működik, hitelez, és aktívan segíti a gazdaság szereplőit. Egy rosszul szabályozott pedig az egyébként ideálisnak tekintett állapotban, tehát magánkézben is könnyen a csőd szélére juthat.”

2013. szeptember 15. - Index.hu

Ezek voltak a válság legjobb befektetései

Móró Tamás – vezető stratéga

“Bár közhelyszerű az alábbi megállapítás, de ettől még igaz: az egyedi részvényekkel nagyon sokat lehet keresni, de veszíteni is. A kockázat-hozam arányt tekintve a részvény és a kötvénypiacok is vonzók voltak az elmúlt időszakban, de itt sem volt mindegy, hogy mit vettek a befektetők, ilyen időtávon már számítottak a fundamentumok. Érdemes volt megpróbálni pénzt keresni az országhatáron kívül, a fejlett országok abszolút favorit befektetési célpontnak számítottak, ezen belül pedig a kötvények hoztak a legjobban. Még egyszer érdemes azonban kiemelni, hogy a múlt nem mindig determinálja a jövőt, nem kizárt, hogy a következő 5 évben az eddigi „agyonvert” befektetések hoznak majd a legjobban.”

2013. szeptember 15. - Index.hu

Tőzsdepánik testközelből

Vágó Attila – vezető elemző

” A pánik kiteljesedett, a részvényárak hatalmas ingadozásokkal, de egyre csak hanyatlottak. A repülőn hazafelé magunkba burkolózva próbáltunk túlélni a hosszú visszautat, miközben gondolatainkban újra és újra bevillantak a befektetési társaságok nyomasztó hangulatú tárgyalószobái, az emberek arcára kiülő rémület, a bizonytalanság keltette szorongás, az elszenvedett veszteségek és az elvesztett munkahelyek miatt érzett elrejthetetlen fájdalom. Az a spontán megnyilatkozásokból áttetsző nyugtalanító felismerés, hogy voltaképpen magába a pénzügyi rendszerbe vetett széleskörű bizalom roppant meg pillanatok alatt, és végezetül persze a kétségbeesett, de sohasem szunnyadó remény, hogy valakik valakit az adófizetők pénzén úgyis megmentenek.”

2013. augusztus 8. - Index.hu

Csak ezt éljük túl, legalább holnapig

Kovács Krisztián - brokerage és befektetési tanácsadás üzletágvezető

“Kínában a március közepén lezajlott vezetőváltás óta minden jel szerint erősödik a nyugati szél, legalábbis ami a gazdaságpolitikát illeti. A dinamikájukat vesztett exportpiacok növekedést generáló hatását fél évtizede, jobb híján, kényszerből pótló, a külső keresleti sokk tompítására szolgáló, kézi vezérlésen, valamint az elképesztő volumenű mesterséges hitelexpanzión alapuló gazdaságirányítási modell elérkezett fenntarthatóságának határaihoz. Az új vezetés pedig nem vesztegeti az időt, és nem hagy kétséget a tervezett változások irányát és mélységét illetően sem.”

2013. július 5. - Index.hu

Hahó, Kína, ez már félig csőd

Samu János – elemző

“Ha Kína nem tud ismét visszatérni az export-vezérelte növekedés útjára, akkor két opció áll előtte: hagyja bedőlni a rossz hiteleket, ezáltal csődhullámot elindítva a vállalati szektorban, avagy költségvetési költekezéssel (lakossági transzferek növelése, szociális ellátórendszerek kiépítése, hadikiadások növelése) pótolja a lassabb beruházások miatt kiesett keresletet.”

2013. május 22. - Index.hu

Kínát támogatjuk az egykulcsos adóval

Gyurcsik Attila – elemzési vezető

“Fontos látni, hogy az egykulcsos személyi-jövedelemadó rendszer nem a foglalkoztatók, hanem a munkavállalók terheit csökkentette. Így a munka költsége nem lett olcsóbb a vállalatok számára. Emiatt a várt foglalkoztatás bővülés sem valósult meg. A többletjövedelmet a háztartások javarészt nem hazai termékekre és szolgáltatásokra költötték, legalábbis nem olyan arányban, hogy az érdemben javítaná a növekedési kilátásainkat.”

2013. április 22. - Origo.hu

Így mentsék a devizahiteleseket

Gyurcsik Attila – elemzési vezető

“Régóta hangoztatott véleményünk, hogy a bankrendszert nem adóztatni, hanem versenyeztetni kellene, ezáltal lehetne a legegyszerűbben és leghatásosabban segíteni az eladósodott háztartásokon. A nagyobb verseny lejjebb szoríthatná a svájci frank hitelek kamatait, mindenféle állami beavatkozás vagy segítség nélkül. A kamatcsökkentésen keresztül a segítség pedig tartós és fenntartható lenne, sőt valószínűleg nehezebben támadható is.”

2013. április 9. - Index.hu

Inflálj vagy háborúzz

Jaksity György – alapító, elnök

“Sokaknak tulajdonítják a mondást – ahol én olvastam, ott Hemingwayre hivatkoztak –, hogy egy nagy válság megoldásának két útja van: az inflálás és a háború. Rövid távon mindkettő eredményes lehet, hosszú távon azonban mindkettő romboló. Tény: az elitek a két stratégiát az ókor óta változó eredményességgel, de kitartó lelkesedéssel, és általában kombinálva követték.”

2013. március 12. - HVG.hu

Utazás unortodoxiában

Samu János – elemző

“Tizenhat, máshol bevált, növekedést is támogató intézkedés között válogathat a jegybank vezetése – mondta a miniszterelnök. Ám a nemzetközi példák azt mutatják, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy melyik gazdaság milyen körülmények között alkalmazza ezeket. Az új jegybanki vezetés legfontosabb növekedést támogató eszköze az lehetne, ha sikerülne meggyőzni az új gazdasági minisztert a nagyon fontos és hiteles költségvetési kiadáscsökkentésről.”

2013. január 6. - HVG.hu

Vörös kártya

Jaksity György – alapító, elnök

“A gazdagokat (bármit és bárkit is értünk ezalatt) és a fentiekben a teljesség igénye nélkül felsorolt egyéb, politikai célkeresztbe került gazdasági szereplőket nem megfélemlíteni, elüldözni, kisemmizni illetve tönkretenni kell, hanem éppen ellenkezőleg pont ilyenkor arra ösztönözni, hogy maradjanak, beruházzanak, befektessenek és hogy még aktívabbak legyenek a civil szféra támogatásában, mert ez a valós társadalmi szolidaritás útja és ez vezet növekedéshez, új munkahelyekhez, költségvetési bevételekhez és fejlődéshez. A válság végéhez. Amerre most tartunk, az viszont inkább a vég válsága.”

2012. december 18. - Index.hu

Az adórendszer bütykölgetéséről

Gyurcsik Attila – elemzési vezető

“Ahhoz, hogy Magyarország sikeres legyen a 21. században, egy hosszú távú stratégiai koncepció alapján, tudatosan kell fejleszteni a humánerőforrás és az infrastruktúra minőségét. Ezt pedig valamilyen szélesebb körű társadalmi konszenzus nélkül semmilyen demokráciában nem lehet megvalósítani.”

2012. december 1. - Index.hu

Diktátorok kézikönyve

Jaksity György – alapító, elnök

“Azok az országok sikeresek, amelyek a lehető legszélesebb képviseletet biztosító demokrácia és választási rendszer talaján állva, szabadversenyes, minél kevesebb állami beavatkozással terhelt, de ugyanakkor jól szabályozott, kiszámítható, a magántulajdont, a szerződéseket betartó és betartató inkluzív intézményrendszert működtetnek – a történelem, a mai kutatások és a gyakorlat is ezt igazolják”

2012. augusztus 7. - Index.hu

Sokba kerül faragatlannak lenni (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“Normálisan kommunikálni, udvariasnak, ne adj isten kedvesnek lenni, az semmibe nem kerül. Faragatlannak és neveletlennek lenni, ráadásul nem felmérni, hogy mi a reálpolitikai helyzet, az nagyon sokba kerül.”

2012. május 12. Index.hu

Bruttó nemzeti boldogság

Jaksity György – alapító, elnök

“Mindent összevetve úgy tűnik, nem attól boldogok a bhutániak, hogy fejlettségük mérőszáma az egyéni és közösségi boldogság összetevőinek alakulása, hanem sokkal inkább azért, mert mindannyian tudatában vannak, hogy boldogságuk elérése csak magukon múlik és ezt a preferenciát felismerve a hatalom birtokosai is a bruttó nemzeti boldogság és nem a nettó saját boldogulás növelésén dolgoznak.”

2012. február 13. - HVG.hu

Valós veszély az adósságspirál (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“Magyarország speciális helyzetben van. Miközben az EU több országában tavaly sem következett be lényeges fiskális kiigazítás, nálunk ez már hat éve folyamatosan zajlik. Egyre nagyobb a reformszkepszis a társadalomban. Görögország példáján látni, hogy mit jelent az, ha a társadalom nem partner a szükséges lépések megtételében. Ugyanez az ellenállás bárhol máshol is kialakulhat: egyszerűen a társadalom elfárad a folytonos negatív alkalmazkodásban és elfogynak az erőforrásai.”

2011. augusztus 6. - Origo.hu

Keserves évtized előtt áll Magyarország (interjú)

Jaksity György – alapító, elnök

“Az iszonyatos adóssághegy leépítése és az eurózóna stabilitása érdekében szerintem ugyanarra az erejű politikai konszenzusra van szükség, mint a kilencvenes évek elején. Ehhez az erős országoknak jelentős véráldozatot kell hozniuk a gyengébbek érdekében. Előbbieknek pedig a befektetés az exporton keresztül térül meg a jövőben, ahogy például Németország eddig is haszonélvezője volt az eurózóna létrejöttének. Szerintem a konvergencia úgy valósulhat meg, hogy előbb vagy utóbb a nagyon alacsony hozamokat ígérő német állampapírok hozama feljebb megy, miközben a periférián lévő országok kötvényhozamai lejjebb kerülnek, utóbbiak hozama ugyanis fenntarthatatlan.”

2011. augusztus 4. - Index.hu

Nem az állam fog takarékoskodni tanítani

Kovács Krisztián - lakossági üzletágvezető

“A háztartások adósságválsága a nemzetközi pénzügyi folyamatoknak való teljes kiszolgáltatottság tapasztalatával sújtja a magyar társadalmat, amelynek nagyobb része kulturálisan védtelen nemcsak a jelenlegi, hanem a következő globális válságperiódus nehézségeivel szemben is. Ég a ház, ezért természetes, hogy a közvélemény figyelmét jobb esetben a tűzoltás, rosszabb esetben a rémült tűzbe bámulás köti le, de most van itt az ideje a következő tűzvész megelőzésének is. A gazdaság sokktűrő képességének erősítését akkor kell elkezdeni, amikor még érezzük az utolsó sokk pusztító hatását, az újjáépítés időszakában már késő lesz új tűzvédelmi lehetőségeken gondolkodni.”

2011. június 15. - Index.hu

Elfogyott a kutyaszőr

Kovács Krisztián - lakossági üzletágvezető

“Amióta eldőlt, hogy a nagy gazdaságokban a kormányok és a jegybankok a „kutyaharapást szőrével” elvre építik a válságkezelést, a fő kérdés az volt, hogy ezzel a módszerrel az államok meddig képesek halogatni az őket működtető társadalmakkal szemben esedékes keserű beismerő vallomásaikat. Az elmúlt hónapokban egyre több jel mutat arra, hogy nagyjából eddig: 2011 és 2012 a nagy szembenézések ideje lehet.”

2011. április 18. - Index.hu

Mibe fektessünk infláció idején?

Móró Tamás – elemzési vezető

“Ha gyakorlati oldalról közelítjük meg az inflációt, rögtön fontos kérdéssé válik, hogy milyen módon tudjuk pénzünk vásárlóértékét megőrizni, esetleg még reálhozamot is elérni egy magas inflációjú időszakban. Ennek vizsgálatához érdemes először visszatekinteni a múltba és megnézni, mi volt a legjobb hozamú befektetés akkor, amikor a fogyasztói árak emelkedése jelentős volt.”

2011. március 16. - Index.hu

Japán tőzsdepánik – érdemes bevásárolni

Kovács Krisztián - elemző

“Az a számokban is elborzasztó, de számokban felmérhetetlen tragédiasorozat, amit Japánnak el kell szenvednie ezekben a napokban, érthető módon elsősorban a pusztulás tényeit számba vevő kommentárokkal árasztja el a sajtót. A pénzügyi piacok szereplőinek reakciói azonban már alkalmat adnak arra is, hogy az életerő és újjáépítés perspektívájával is kiegészüljön az összkép.”

2011. március 19. - Index.hu

Világ inflátorai egyesüljetek!

Jaksity György – alapító, elnök

“A 2010 évi világgazdasági és tőkepiaci folyamatokat áttekintve az első gondolatunk, hogy a 2008-2009 évi gazdasági- és pénzügyi válság csak a képzelet műve, a Lehman csődjével, zuhanó tőzsdei- és gazdasági indexekkel, széteső bankrendszerekkel egy rémálom csupán, amivel szemben a valóság az, hogy a világ robosztusan fejlődik, amit a főbb tőzsdeindexek is méltán követnek felfelé. A világgazdaság 2010 évi 3,8 százalékos növekedése ugyan elmarad a válság előtti évek legmagasabb értékétől, mely 2006-ban 4,1 százalékos ütemben öltött testet, de a termelés, a beruházások szintje, és bizony sok tőzsdei termék új csúcsra mentek, dacolva mindazokkal a tényezőkkel, amelyek gravitációs hatása nyilvánvaló. Mik is ezek a tényezők, és ezeket áttekintve vajon tényleg olyan szép-e a kép, amit első ránézésre látunk?”

  • Other members of Concorde Group: